poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4053 .



Expoziție itinerantă Mircea Ciobanu
presa [ ]
Scrisoare deschisa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Constantin Severin ]

2009-01-14  |     | 



Nocturn si diurn in acelasi timp, atat in viata cat si in opera, misteriosul Mircea Ciobanu este alaturi de Victor Brauner si Ion Tuculescu artistul vizual cu care Romania ar putea convinge mai usor marile muzee de arta ale lumii ca in secolul trecut noi nu l-am dat doar pe marele Brancusi.

Opera sa m-a bulversat mereu prin magia cu care artistul face sa fuzioneze intim, in aceeasi lucrare, clarobscurul lui Rembrandt sau Baba cu exuberanta coloristica a lui Van Gogh si a artistilor expresionisti. Desi compozitiile cele mai reusite par a urma legile nescrise ale viziunii suprarealiste, prin nu stiu ce secreta operatiune alchimica Ciobanu reuseste sa produca o mutatie, atat pe panza cat si in sufletul iubitorului de arta, oferindu-ne senzatia certa ca jongleaza de fapt cu arhetipurile inconstientului. De aici acea traire in haloul cunoasterii, recunoasterii si reamintirii pe care o ai in fata lucrarilor sale, in care arlechinii, cantaretii, nimfele, caii nazdravani si copiii poarta pecetea inconfundabila a universului/scriiturii lui Cervantes.

Vaduva marelui artist, distinsa ziarista Michaela Ciobanu ([email protected]), are nevoie de ajutorul nostru in eforturile sale impresionante de a restitui culturii romane opera si memoria unui artist roman de geniu. Cei care doresc cu adevarat si pot sa o sprijine atat financiar cat si moral au sansa acum sa o faca.

Va multumim,

Constantin Severin


Proiect de expozitie itineranta Mircea CIOBANU (1950-1991)


Permiteti-mi sa ma prezint: ma numesc Michaela Ciobanu, sunt ziarista la Geneva si vaduva unui mare artist român, Mircea CIOBANU (1950-1991).

Situl internet www.ciobanu.ch va va permite sa luati cunostinta cu parcursul uman si artistic ale unui artist român pe care, reputati specialisti din lumea artei in Occident, in anii '80, l-au considerat ca singurul expresionist latin de la sfârsitul secolului 20.

Prin prezentul mesaj, imi permit sa va solicit sprijinul pentru punerea bazelor unui important proiect de expozitie intineranta prin Muzeele de Arta din Romania. Aceasta expozitie itineranta ar trebui sa se incheie in 2010 la Bucuresti, ca un omagiu adus artistului, care pe 15 aprilie ar fi implinit 60 de ani.

Printr-o sustinuta munca de contactare si de comunicare cu mai multi directori de muzee din Romania, sunt in masura astazi sa va confirm acordul a patru muzee, Sibiu (Muzeul Brukenthal), Constanta, Drobeta Turnu-Severin si Craiova.

Acesti directori de muzee mi-au marturisit interesul lor deosebit pentru readucerea in memoria publicului romanesc a operei si a destinului extraodinar ale artistului si omului de cultura roman si universal care a fost Mircea CIOBANU.

Singurul obstacol in concretizarea acestui proiect priveste finantarea lui.

Astept si alte confirmari din partea altor muzee din Romania pentru ca traiectoria acestui proiect de expozitie itineranta sa cuprinda cât mai multe etape. Astfel, publicul roman va avea ocazia sa admire opera si traiectoria artistica ale lui Mircea CIOBANU, o personalitate cu care Romania nu va avea decât sa se mândreasca.

Pe langa acest proiect de expozitie itineranta, s-ar putea valorifica si contributia literara lasata de CIOBANU.

Este vorba de reeditarea romanului ‘’Estetica Mortii’’, publicat pentru prima data la Bucuresti in aprilie 1997 (carte epuizata), dar si de piesa de teatru "Când bat clopotele tandre" si punerea in scena la Opera Romana sau la Athénée-ul roman a Baletului initiatic "Pastorul la rascrucea vârstelor", ale carui libret si scenografie au fost create de Mircea CIOBANU.

La muzica acestui balet lucreaza deja de mai bine de un an un tânar foarte talentat, fost elev la liceul de muzica din Brasov, actualmente student la Conservatorul din Bucuresti.

Inainte de a incheia, as dori sa va spun ca in aprilie 1997 a fost transmis pe postul national de televiziune un film documentar despre CIOBANU, in regia lui Tudor Marascu, film care s-a bucurat de un succes extraodinar din partea celor care l-au vazut.

Eu, Michaela Ciobanu, impreuna cu TV Romana si cu prof.dr. medic Nicolae Ciobanu de la New-York, fratele artistului, am co-produs acest film.
El ar putea fi retransmis cu ocazia proiectului despre care va vorbesc.

Pastrez o foarte bogata documentatie privitoare la Mircea CIOBANU, pe care, daca veti dori s-o studiati, v-o tin la dispozitie.

Inainte de a incheia, imi permit de asemeni sa va informez ca in octombrie 2007 m-am adresat direct, in scris, dlui Patapievici, directorul ICR-ului, pentru a-i propune acest proiect. Nu mi-a raspuns niciodata. Dupa câteva luni, am revenit spre ICR.

Colaboratorii dlui Patapievici m-au orientat catre dna Roxana Theodorescu, iar dânsa, dupa ce mi-a confirmat ca proiectul este deosebit de interesant, m-a indreptat spre dl Mihai Oroveanu, care mi-a marturisit la telefon ca nu are sala.

Incerc sa sper ca acest lung mesaj va va da masura extacta a eforturilor pe care le fac pentru ca opera lui CIOBANU sa revina acasa printr-un eveniment cultural exceptional, iar numele lui sa fie pe deplin integrat in patrimoniul cultural romanesc.

Ramân la dispozitia dumneavoastra cu orice detaliu care v-ar interesa.

Michaela Ciobanu
Geneva



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!