poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5133 .



Poezia creștină în prima jumătate a secolului al XX-lea. Orașul Călan
presa [ ]
Apariție editorială

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [lakatus ]

2016-12-09  |     | 














De curând a ieșit de sub tipar volumul „Poezia creștină în prima jumătate a secolului al XX-lea. Orașul Călan”, prefață de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula și Paul Aretzu, Editura Stef, Iași, 2016. Cartea reprezintă o incursiune în istoria literaturii creștine pe acest mealeag, cât și o antologie de versuri religioase. Patru dintre creațiii sunt colinde datate la începutul secolului al XX-lea, publicate și de reputatul folclorist, teolog și pedagog Alexiu Viciu, culese de N. Georgescu din satul natal al lui Romul Munteanu și al îndrăgitei interprete de muzică populară Mariana Anghel, Călanul Mic. O altă colindă este culeasă de etnograful Constantin Clemende de la Pârlojan Margareta, Nădăștia de Sus, Călan. Celelalte poezii reprezintă creații ale lui Gheorghe Muntean, misionar de prim rang al Oastei Domnului din primii ani ai fondării ei, autor al volumului „Isus ne îmbie crucea”, publicat în 1935 la tipografia preotului Iosif Trifa, cu sprijinul direct al acestuia; Opriș Ioan, deținut politic din cauza convingerilor religioase, călugăr, foarte apropiat de același teolog, care l-a invitat la el în Sibiu, unde a lucrat pentru librăria Oastea Domnului; Maria Petresc, creștină din Batiz; Mihail Gagea, originar din județul Bistrița, decedat în 1977 la Streisângeorgiu, Călan.

Cum se va observa din conținut, cartea are o strânsă unitate cu spațiul teologic din Sibiu, localitate de care sunt atașați trei dintre autori, dar și elite intelectuale ca Nicolae Iordan, președinte al Cercului Cultural Sibiu, care a fost învățător mai mulți ani în satul Batiz, Călan, unde a pus bazele unei biblioteci scolare moderne (primul deceniu al secolului XX), la fel, a încurajat activități culturale, inclusiv cu caracter religios, scenete cu ocazia sărbătorilor pascale sau de crăciun.
În anul 1942, mitropolitul Nicolae al Ardealului sfințea noua biserică din Călan, ctitorită de Constantin Orghidan, inginer, președinte al Societății Titan-Nădrag-Călan, colecționar, vicepreședinte al Societații Numismatice Române și membru de onoare al Academiei Române. În anul 1946 sfințea noua biserică ortodoxă din satul Strei, ctitorie a lui Constantin Bursan, fost deputat, ministru liberal și om de afaceri. De asemenea, Ștefan Păcurariu, tatăl teologului de elită Mircea Păcurariu, a fost timp de două decenii preot în aceste locuri.



 photo unnamed_zps5qhpsupe.jpg



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!