poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3769 .



Tradiție și actualitate
presa [ ]
Festivalul național de epigramă și caricatură București 2013

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ghiocel ]

2013-10-21  |     | 



Press Release

Pe data de 19 octombrie 2013, la sediul AGIR, a avut loc cea de-a treia ediție a Festivalului național de epigramă și caricatură București 2013. Având ca organizatori revista ”Lumea epigramei”, Cercul ”ING Epigrama” (președinte Viorel Martin) și Clubul epigramiștilor ”Cincinat Pavelescu” din București (președinte Corin Bianu), festivalul a beneficiat de sprijinul conducerii AGIR și al președintelui acestei asociații dr. ing. Mihai Mihăiță.
Directorul festivalului, domnul Viorel Martin, a mulțumit organizatorilor, tuturor celor prezenți în sala mare a sediului AGIR, cât și tuturor participanților din țară și din Republica Moldova, care au participat la concursul de epigramă și caricatură.
Au fost invitați la prezidiu: Petru Gigea-Gorun - vicepreședinte U.E.R, George Zarafu; Corin Bianu, Victor Gh.Stan, Gheorghe Grosu.
Pe temele concursului de epigramă (”De-ale coabitării” și ”Medicamente de pensionar”) au concurat epigramiști din toată țara. Festivitatea de premiere, care a avut loc în sala mare de la sediul AGIR, i-a reunit pe epigramiștii premianți, pe membrii cercurilor epigramatice din București (care nu au concurat) și pe simpatizanții acestui gen; în total circa 50 participanți.
Participanții și-au prezentat lucrările înscrise în concurs sau alte epigrame – toate spumoase, toate pline de umor.
Membrii cluburilor de epigramă din București nu au participat la concurs, dar și-au prezentat pe scenă epigramele spumoase și pline de umor, din creația proprie. Printre ei: Corneliu Berbente, Nicușor Constantinescu, Gheorghe Grosu, Liviu Zanfirescu, Gheorghe Popescu-Ger, Geo Călugăru, Laurențiu Orășanu, Petrache Zaharia, Mircea Popescu, Matei Mihai și alții.
Dintre invitații care nu scriu epigramă, dar care o consumă cu plăcere, au luat cuvântul: Aureliu Gogi, critic literar, susținător al genului epigramă, a vorbit despre istoria acestui (sub)gen literar, încadrându-l, documentat și competent, în panoplia genurilor literare; Victor Gh.Stan, director al Revistei “Destine” București, președintele Filialei pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, care a constatat că vârsta epigramiștilor este destul de înaintată și s-a arătat deschis pentru acest gen literar; recomandă atragerea tinerilor și copiilor, exemplificând că în Revista “Destine” a publicat și publică în continuare materialele epigramiștilor contemporani,că epigrama are un prezent și merită un viitor! De asemenea, a prezentat publicului ultimul număr al revistei “Destine” unde, un regal de epigramă este dedicat maestrului George Zarafu, cu ocazia împlinirii celor 80 de ani.
Au fost recitate epigrame ale maeștrilor genului: Cincinat Pavelescu, Mihai Trifu, Alexandru Clenciu, Ion Grigore, Nicolae Ghițescu. Acest omagiu pentru cei care au dus pe culmi epigrama românească a fost susținut de epigramiștii George Zarafu (el însuși, la o vârstă rotundă, o adevărată verigă între tradiție și actualitate), Viorel Martin, Constantin Tudorache, Corin Bianu și alții.
De asemenea, a făcut deliciul evenimentului, duelul din vârful penițelor dintre George Zarafu și Gheorghe Grosu, care a fost îndelung susținut de aplauzele publicului.
Poeta Doinița Ioneț a cântat frumos, inclusiv dintr-o coală de hârtie format A4, iar actrița Doina Ghițescu a recitat și poezie lirică, dar și epigramă înțepătoare.
Caricaturiștii Ștefi, Leonte Năstase, Nicolae Ioniță au tapetat pereții sălii AGIR cu lucrările lor, demonstrând complementaritatea epigramei și a caricaturii.
Totodată, festivalul s-a bucurat și de o expoziție de excepție a graficianului Romeo Răileanu din București.
Juriul format din: Viorel Martin, George Zarafu și Nicușor Constantinescu, a decernat următoarele premii:

La Concursul de Epigramă:
Premiul I: Vasile Larco (Iași)
Premiul II: Nae Bunduri (Brașov) și Eugen Albu (Cluj Napoca)
Premiul III: Janet Nică (Ostroveni, Dolj) și Ioan Toderașcu (Costești, Vaslui)
Mențiuni: Gheorghe Constantinescu (Brașov) și Florina Dinescu (Ploiești)

Premiul special pentru critică în epigramă: Constantin Tudorache (Ploiești)
Premiul special pentru debut în epigramă: Maria Sturdza Clopotaru (Brașov) și Ștefan Butucea (Brașov)
Premiul special al revistei ”Lumea Epigramei”: Any Dragoianu (Craiova), Gheorghe Bâlici (Chișinău) și Ion Diviza (Chișinău)
Diplomă de excelență pentru întreaga activitate epigramistică: George Corbu (președintele Uniunii Epigramiștilor din România, București); Petru Gigea-Gorun (vicepreședinte U.E.R. , Craiova); George Zarafu, Nicușor Constantinescu, Gheorghe Grossu (toți din București) și George Petrone (Iași);
Diplomă de excelență pentru colaborare, din partea Revistei “Lumea epigramei”: Victor Gh.Stan, Aureliu Goci, Aurel Zichil.

La Concursul de caricatură:
Premiul I Nicolae Ioniță (Ploiești)
Premiul II Leonte Năstase (Constanța)
Premiul III Dumitru Ștefănescu (Brăila).

Viorel Martin - “domnu inginer”, pentru unii, “Moș Martin” pentru alții a încheiat festivalul în nota lui specifică, plină de umor; cu promisiunea că, în anul 2014, festivalul să fie mult mai bogat decât în ceilalți ani.
Festivalul s-a terminat cu o masă de protocol și o ședință foto.
La revedere București! Pe 2014!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!