poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5426 .



Conspiratia vuvuzeilor
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [inocentiu ]

2012-03-28  |     | 



PhotobucketÎn această carte apărută la Editura Remus din Cluj-Napoca, proaspăt lansată în 17 martie 2012 la Roșia Montană și Câmpeni și în 26 martie la Cluj, de mai multe ori autorul amintește niște cifre: 200.000 tone de cianuri și metale grele, detonarea a 150.000 de tone de dinamită, apoi un baraj înalt de 180 de metri care ar trebui să se țină piept celor 215 millioane de metri cubi de șlam și 12,3 milioane metri cubi de apă cianurată. Și încă ceva: grava poluare a pânzelor freatice și luciul celor 600 de hectare care vor polua Munții Apuseni cu mari cantități de cianuri. Pericolul n-ar afecta doar România, ci toate țările riverane Tisei și Dunării. Posibilul dezastru ar fi de dimensiuni însutite față „de mica întâmplare” de la Bozânța (30 ianuarie 2000) care a târât România într-un proces, la capătul căruia a trebuit să plătească 100 milioane de dolari. Firma australiană Esmeralda vinovată de "isprava" de atunci și-a luat tălpășița,dispărând.
Care este scopul declarat al contractului? Exploatarea celor 330 de tone de aur și 1600 tone de argint. Se pare însă că aceste cifre au fost mult subestimate ele fiind în realitate de 4-5 ori mai mari. Dar ținta principală nu este aurul și argintul. Pe baza unor studii făcute de cercetători români confirmate de propriile lor determinări „investitorii” știu că fiecare tonă de minereu conține 483 grame de arsen, 585 grame iridiu, 932 grame de ruteniu, 285 grame de rodiu, 304 grame de osmiu, 28 grame de paladiu și aproape 90 de grame platină. Cel mai râvnit metal, foarte rar, rămâne însă Wolframul, considerat a fi din belșug la Roșia Montană.
Cine sunt vuvuzeii, adică cei ce iau „ cu surle” apărarea proiectului societății Roșia Montană Gold Corporation?
Primul, în ordinea importanței, pare a fi președintele T. Băsescu. Iată câteva din declarațiile domniei sale:
Știu că este o afacere controversată, dar trebuie să înceapă neîntârziat exploatarea aurului;
Istoria nu ne aduce nimic
(cu referire la patrimoniul arheologic de la Roșia Montană);
Economicul prevalează asupra dreptului ( cu referire la procentul de 18,3 la sută care reprezintă capitalul social al României la „Proiect)
Apoi Acad. Răzvan Theodorescu , în calitatea sa de ministru al culturii, a semnat descărcarea arheologică pentru 1.100 hectare, deși suprafața cercetată a fost doar de 2,2 ha. Tot dumnealui declară „Noi dăm consultanță…eu mi-am lăsat lucrul la București, ca să vin aici. Trăim într-o lume capitalistă în care consultanța se plătește, mai ales când e făcută de un academician, sau de un profesor universitar. Cine crede altfel să se întoarcă în epoca socialismului victorios”
Apoi, tot dânsul: "Sponsorizarea primită de la Eurogold este un nevinovat act caritabil, care nu obligă la contraservicii."
Mihai Tatulici, care în emisiunea sa de la Tv, a adunat în piața Roșiei Montane o adevărată echipă de zgomote, oameni plătiți, printre care și arheologul Alexandru Diaconescu dispus să aprobe distrugerea milenarelor urme romane. Din partea celor care se opun Proiectului a participat doar prof. Dr. Ioan Piso, președintele Fundației culturale Roșia Montană. Acesta, după repetate ruperi de dialog din partea moderatorului, i-a cerut îngăduința să-i pună o întrebare. Cum v-ați simțit, domnule Tatulici, în excursia din noua Zeelandă? (aluzie la excursia de documentare pentru a vedea o mină care lucrează tot prin cianurare plătită regește de compania „Gold Corporațion”) Apoi i-a spus lui Tatulici că regretă că a acceptat invitația și s-a retras.
Printre nume de posibili pușcăriabili, așa cum îi numește autorul, se numără și Dan Ioan Popescu, ing Gabriel Dumitrașcu, ing. Nicolae Stanca, Vasile Frank Timiș, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Radu Vasile, personaje ce au contribuit la lansarea acestui proiect. Dar semnătura finală pe document va fi a altora. Poate chiar și cea a lui Mihai Răzvan Ungureanu, care a înstrăinat și Moștenirea Gojdu de la Budapesta.
Iată și câteva titluri de capitole: Pe scurt despre o mare trădare; O întâlnire cu George Soros; Isărescu n-are nevoie de Aurul românesc; Propunere hazlie; Dezhumarea: 80de milioane vechi pe cap de mort; Școala de fabricat scrisori pentru România; Ați auzit de Kitilla? Dar despre Seppo Maula? Apelul ultimului reprezentant al elitei mineritului românesc; După mintea lui Videanu proiectul Roșia Montană ar scoate România din criză; Din milioane de glasuri; Băsescu pe urmele lui Alberto Fujimori? Adnotări despre Clubul Bilderbeg:; Adnotare la 1 decembrie 1918…
Cartea, deși cuprinde multă informație, se citește ușor fiind scrisă într-un alert stil gazetăresc.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!