poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1797 .



Ipocrizia
poezie [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [toMcat ]

2008-02-26  |     | 



Ipocrizia anti-americana

E la moda. Apoi, e servita de pretexte relativ concrete: Vietnam, Irak si -mai nou - Kosovo. Ar trebui sa intram in multe fineturi psihologice pentru a explica aceasta anume fobie americana la romani, pe care foarte putini o recunosc, dar care e detectabila pe mai toate forum-urile sau blog-urile. Enunt, cu titlu de ‘doar titlu’, cateva posibile subiecte: invidia fata de un stat (cel mai) puternic, faptul ca am stat sub acoperisul alternativei unei puteri (URSS), ura fata de munca adevarata (am munci si noi, dar lenea e mai mare...), ideea idioata ca le suntem superiori din punct de vedere cultural, ca avem o istorie de 2000 de ani, pe cand ei au doar cateva sute, soldatii lor care vin la baza Mihail Kogalniceanu etc. Lista e lunga.
As dori sa fiu bine inteles. In problema Kosovo, tin cu sarbii. Cred ca SUA, din motive de lipsa de cultura la nivelul politicienilor, au judecat simplu si stramb, si sunt convins ca si-au dat seama cu o ora mai tarziu de gafa pe care au facut-o. Probabil ca incearca acum sa o repare. Insa, la nivelul de putere mondiala nu poti zice pur si simplu ‘am gresit, scuze...’ Desi ar putea s-o faca. [Aud acum un zvon, ca sarbii ar fi participat la 11 septembrie, din razbunare – daca e asa, sarbii isi merita soarta.]
Altceva am vrut insa sa zic. In primul rand, cat de repede am uitat de cele doua razboaie mondiale. In Europa au inceput, nu in SUA. De doua ori, americanii au venit, au varsat sangele lor, au umplut cimitire cu tinerii lor, mii de tineri care nu stiau inainte diferenta intre Franta, Belgia si Germania. Dar au venit, au luptat, au murit, au invins. Apoi, sa nu ne ascundem dupa degete (la fel ca pensionarii nostalgici de azi, care au uitat de cozile la paine, ulei si zahar pe cartela si se uita la OTV): daca nu era sa fie SUA, astazi vorbeam ruseste, si noi, si nemtii, si francezii, chit ca ne pastram si limba noastra, in tacere, acasa, soptit. Nu stim cat de mult le datoram americanilor. Nu vrem sa stim. La limita, nu recunoastem.
In schimb, folosim PC-uri si Apple MacIntosh, vorbim la telefon, ne uitam la TV si vedem filme cu Brad Pitt, Johnny Depp, Sylvester Stallone, Chuck Norris, Robert de Niro, Al Pacino, Jean-Claude Van Damme, respectiv Angelina Jolie, Salma Hayek, Sigourney Weaver, Julia Roberts etc. etc. (am ales absolut aleatoriu ce mi-a trecut prin minte N.B.) Manelistii care injura America se folosesc de instrumente Fender si Gibson, de statii Marshall, de pedale Boss. Sigur ca da, nu toti au auzit de Harvard, Yale sau MIT, insa si mai putini realizeaza ca aceste venerabile universitati americane sunt mai vechi decat statul roman.
Intentionat trec de la una la alta, pentru a sublinia IPOCRIZIA unei lumi care se crede superioara Americii. Din lipsa de respect? Cum poti sa nu recunosti ca e chiar o lipsa de respect sa injuri America la un PC? De ce nu-si arunca oamenii televizorul pe geam, sau de ce nu renunta la lumina electrica, daca tot urasc SUA? De ce a existat procesul de la Nurenberg? De ce Saddam a regretat arestul american cand a fost dat pe mana conationalilor sai ? De ce toate filmele importante anti-americane sunt produse chiar in America ? De ce se cred americanii supermen, daca nu noi i-am invatat sa fie asa?
Cu siguranta, Immanuel Kant era neamt, Moliere era francez, iar Leonardo da Vinci, italian. Am insa banuiala ca – la fel ca in cazul Mircea Eliade – mai toti ar fi emigrat in America daca ar fi existat pe atunci asa cum este azi.
Vreti sa stiti cu adevarat ce este America? Vizionati Forrest Gump. Daca nu-l pricepeti, dati pe OTV...
Felix-Gabriel Lefter






.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!