poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1600 .



Despre fericire
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Emundin ]

2003-04-21  |     | 



Despre fericire.



Cine poate indica măsura fericirii? Daca mă gândesc bine, fericirea nu e un concept care să fie încadrat în limite. Oamenii spun: dacă as fi..., dacă as avea..., as fi fericit. Dar prea putini tin cont de faptul că ceea ce ni se pare acum fericire în altă situatie ar putea să nu mai fie la fel. Fericirea apare acolo unde nu te astepti; poate fi o implinire, poate fi o noapte sus pe deal, sub cerul înstelat, o furtună, o clipa, poate fi intalnirea cu o persoana care sa-ri schimbe in mod radical viata. Apoi , dupa ce ai ’’gustat’’ din ‘’fructul fericirii’’nu rămâne nimic din ce te-ai astepta să fie. Poate apare cu sentimentul că esti iubit (uneori fără să stii de cine), că iubesti, că te dăruiesti (uneori nici nu stii cui).

Dar când cauti fericire, când faci din asta un scop in sine, poti rămâne cu un sentiment amar de frustrare.

Când este vorba despre fericire, oamenii se gândesc în mod aproape reflex la nefericire. Poate această modalitate de defini ceva prin ceea ce nu este, îsi găseste în acest caz materializarea perfectă. Totusi, cred că trebui să încercăm să ne sustragem acestei capcane si să privim putin mai echilibrat acest aspect al vietii noastre.
Sa facem o comparatie a vietii unui om cu un pahar cu apă .Tot ceea ce primim sau pierdem se poate reduce la acest pahar. Ei bine, cred ca a sta tot timpul cu ochii atintiti la partea goală a paharului este una dintre cele mai grave greseli pe care le poate face omul în viata lui. Gândindu-ne mereu la ceea ce nu avem, la ceea ce ne lipseste, uităm să mai privim si partea plină a paharului. Si ce este mai tragic decât să obtii în sfârsit ceva ce ti-ai dorit de mult si să nu te poti bucura de acel lucru? Probabil că frustrarea lucrurilor care-ti lipsesc este mai mare decât satisfactia celor care le-ai dobândit, dar cu putină ambitie cred că se poate trece peste acest aspect. E firesc să-ti doresti mai mult, dar nu gândindu-te tot timpul că nu ai nimic, ci încercând să completezi putinul pe care îl ai cu câte ceva nou în fiecare zi. Sansa de a fi fericit apare din senin iar fiecare din noi trebuia sa pretuiasca acest lucru fiind un rebel in ceea ce priveste tiparele dupa care unii definesc fericirea, ignorand total toate sfaturile bune dar totodata accentuate de o gelozie ascunsa in substrat , ci facandu-ne propria imagine a ceea ce reprezinta pentru noi acest lucru.
Un alt aspect demn de luat în considerare cuprinde visele noastre de zi cu zi. Fiecare dintre noi are visele sale, vise pe care doreste să le ducă la îndeplinire cât mai repede si cât mai usor cu putintă. Totusi, când visezi, trebuie să ai în vedere posibilitatea de a da fată cu dezamăgirea. De ce văd eu dezamăgirea mai importantă decât neputinta de a-ti duce la îndeplinire visele? Gânditi-vă că toate visele voastre ar deveni realitate, unul după celălalt, iar voi v-ati da seama că de fapt nu asta v-ati dorit. Si astfel, ati fi nevoiti să renuntati la respectivele vise, rând pe rând, si v-ati trezi într-o zi… fără vise. Unde ati gresit? Nu se stie, dar "aveti grijă ce vă doriti, s-ar putea într-o zi să devină realitate!" Iar visele care îsi găsesc sau nu materializarea în viata de zi cu zi contribuie din plin la fericirea sau nefericirea voastră. Fericirea fiecăruia, e în el însusi. Nimeni nu ne-o poate da, dar ne-o poate lua foarte usor insa te pote impinge spre a o pierde, de cele mai multe ori definitiv. Singur te poti intoarce la ceea ce ai crezut ca ai pierdut, prin vointa, prin incapatanarea de a ramane nefericit pentru tot restul vietii, cu amintirea a ceea ce ai pierdut ,cu durerea in suflet, toate acestea doar pentru faptul ca in calea fericirii au aparut obstacole pe care din diferite motive ai fost sfatuit sau obligat ca e mai bine sa renunti la fericirea ta pentru a da satisfactie altora. A face acest lucru inseamna a te condamna singur de buna voie la viata nefericita , plina de regrete amare.
O altă trăsătură a ei este că abia după ce ai pierdut-o îti dai seama că ai avut-o. Abia după clipele de mare suferintă, când o greutate mare ti-a apăsat pe suflet. Abia atunci iti poti da seama ca ai fost cu adevarat fericit si ca incercand sa urmezi tiparele altora ai pierdut acel lucru esential dupa care fiecare om tanjeste.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!