poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7896 .



Retina lui Homer (II)
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nichita_Stanescu ]

2003-04-10  |     |  Înscris în bibliotecă de Catalina Stanescu



Titu, uneori trebuie sà ai nervi de sîrmà ghimpatà,ca sà suporti picàtura de adevàr din nedreptatea ce ti se face. Metafora cu nervii de sîrmà ghimpatà bineînteles cà e o tîmpenie, cum îti dai singur seama. La urma urmei, gàinatul este începutul cîmpului unei pàsàri tîmpe. Despre sublim voiam sà-ti scriu, stimate mai tînàr al meu coleg, despre sublim voiam sà-ti spun. Trebuie sà-ti scriu înrosindu-mà ca o fecioarà cà, totusi, de cîteva ori în viata mea m-a încercat sentimentul de a fi màret, adicà de a fi sublim.
Dacà-mi îngàduiesti, ti-as spune ceva care aproape ar pàrea de rusine. Màretia si fiul ei, sublimul, niciodatà nu ti le poti provoca si, mai mult decît atîta, niciodatà nu-ti dai întîlnire cu aceste douà animale la ora 12 trecute fix. Plata sufleteascà este atîta de mare, încît aproape nu se merità sà fii sublim sau, ca urmare, màret. Alteori, sublimul e pe datorie. Ti se dà cu ghiotura, iar tu, tîmpitul de mine, sau de tine, sau de altii ca de-alde noi, niciodatà nu vom sti cà, la un colt de cotiturà, zàpada pe gratis se schimbà într-o datorie de noroi. Titu, stii de ce invoc sublimul ? Si stii tu, bàtrîne de tînàr prieten, de ce invoc màretia ? Din pricina faptului cà astàzi am dragoste nu numai de mine, ca fàpturà gînditoare, ci am dragoste de faptul cà neumilità fàptura poate gîndi.
Cît despre mine îti spun pe scurt : sînt rece ca un bloc de gheata. Eu n-am iubit niciodatà în viata mea. Nici màcar pe mine însumi n-am fost în stare sà mà iubesc. De aceea, curiozitatea de a sti cum e iubirea m-a fàcut sà inventez cuvîntul numit suflet. Sper cà mà întelegi. Eu niciodatà n-am fost îndràgostit. De aceea stiu totul despre îndràgostire. Dar ce este încà si mai ràu, si trebuie sà ti-o spun cu pretul supàràrii tale pe mine sau cu pretul supàràrii altora pe mine, pînà la stergerea mea dintre oameni, pînà la uciderea mea pe acest glob terestru, îti spun acuma iute cà mi-e rusine de mine însumi : eu niciodatà n-am fost întelept, si tocmai de aceea, din purà curiozitate, stiu totul despre întelepciune. Dar sà vezi si tu, Titu, ce întîmplare a vietii mele : eu niciodatà nu sînt, eu niciodatà n-am fost un om curios, iar mirarea m-a refuzat sà mà mir.
Era cît pe ce sà uit. Du-te la anticariatul din colt, pe stînga, unde se vinde timp antic pe vreo 23 sau 24 de lei gràmada ! Raporteaza !


Iscàlitura de dedesubt : Nichita în timp ce se generalizeazà

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!