poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4882 .



principii budiste
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ceni ]

2007-05-28  |     | 





Gotama, inițiatorul buddhismului, s-a născut în nordul Indiei în sec. VII î.Hr. La vârsta de 30 de ani a plecat în căutarea adevărului, pentru el și pentru ceilalți. După 6 ani de căutări a atins iluminarea fiind astfel supranumit “Cel Luminat”, “Cel Conștient”, “Cel Ce Știe”, un Buddha.
După această experiență, el și-a petrecut restul vieții încercând să împărtășescă și celorlalți ceea ce aflase. Unii l-au crezut. Alții, nu. După moartea lui, din ce în ce mai mulți oamenii au început să se simtă atrași de învățăturile lui și astfel numărul adepților a crescut considerabil.
Aproximativ o treime din populația lumii urmează în prezent învățăturile lui Buddha. Religia budistă este denumită religia păcii pentru că nu a existat niciodată un război budist și pentru că nici o persoană, în nici o perioadă de timp, nu a fost persecutată de o grupare, organizație sau țară budistă pe baza credinței sau libertății de exprimare a acesteia. Iată în continuare câteva dintre principiile de bază după care se călauzește religia budistă:

1. Fiecare persoană ar trebui să-și înțeleagă propria minte și viața pe care o trăiește. Sistemul numit budist există tocmai pentru a te ajuta în acest sens. Începe chiar acum și înfruntă-ți viața așa cum se prezintă ea, învață să-ți asumi responsabilitatea pentru propriile experiențe.
2. Totul se schimbă. Tot ceea ce există trece prin același ciclu al existenței – naștere, bătrânețe, boală și moarte. Doar viața este continuă, căutându-și tot timpul noi forme de manifestare. Viața este un proces sau curgere care nu a început niciodată și nu se va termina niciodată.
3. Legea schimbării se aplică deopotrivă și la ceea ce oamenii numesc “suflet”. Nu există ceva într-o persoană care să fie nemuritor, care să nu se transforme.
4. Toate universurile care există sunt expresia vieții. Toate efectele au și cauze, iar caracterul unei persoane este rezultatul acțiunilor sale. Fiecare ființă umană își creează situații de viață, fie că înțelege acest lucru sau nu. Prin gânduri bune și acțiuni corecte se poate purifica sinele interior. Înțelegerea naturii interioare va duce în timp la eliberare. Ființele omenești care petrec multe vieți pe Pământ pot atinge în cele din urmă iluminarea.
5. Viața e singurul lucru care se schimbă în mod constant. Viața își schimbă forma de nenumărate ori. Tocmai de aceea nu există moarte deși toți cred că murim. Din înțelegere se naște compasiunea și un simț al identității cu alte forme de viață. Lege eternă este înțelegerea și armonia.
7. Grija părții trebuie să fie grija întregului. Egoismul direcționat greșit produce suferință personală și celorlalți. Poți învăța din propria suferință să o micșorezi și să-i elimini cauzele.
8. Încearcă în primul rând să obții o înțelegere preliminară a budismului. Apoi poți dezvolta o înțelegere mai profundă. Budismul este un mod de viață, nu doar o teorie despre viață. Încetează să mai faci rău, învață să faci bine, purifică-ți inima.
9. Un Buddha este o ființă omenească. Scopul vieții este atingerea iluminării. Această stare de conștiință conduce la dispariția limitărilor. Toate ființele omenești și toate celelalte forme de viață conțin iluminarea în stare latentă. Iluminarea este procesul transformării în ceea ce suntem cu adevărat. “Privește în interiorul tău – ești Buddha”. Între starea de latență si iluminarea propriu-zisă există un proces de autodezvoltare. Singura credință folosită în budism este încrederea că acolo unde a fost o călăuză, merită să mergi și tu.
10. Budismul pune mare accent pe nevoia de meditație și concentrare interioară, care conduce în timp la dezvoltarea facultăților spirituale interioare. Perioadele de liniște pentru activitățile interioare sunt esențiale pentru o viață echilibrată. Un Buddha are mintea trează în orice moment. Ferește-te să te atașezi mental și emoțional de tot ceea ce e trecător.
11. Fiecare persoană suferă consecințele propriilor acțiuni și învață din ele. Ajută-i pe alții să facă același lucru. Nici o rugăciune adresată lui Buddha sau oricărei alte zeități nu va împiedica un efect să-și urmeze cauza. Preoții budiști nu sunt intermediari între realitate și individ. Toate celelalte religii și filozofii sunt acceptate fără discernământ pentru că nimeni nu are dreptul să se așeze în calea unei persoane care își caută Dumnezeul.
12. Budiștii nu cred în nici un Dumnezeu. Budismul este un sistem de gândire, o religie, o știință spirituală și un mod de viață care e rațional și practic. Pentru mai bine de 2 000 de ani el a satisfăcut nevoile a aproape o treime din populația Globului. Nu are dogme, satisface simțul rațional și pe cel al inimii, insistă ca fiecare individ să-și asume responsabilitatea, susține toleranța pentru ceilalți și pentru punctele lor de vedere, îmbrățișează știința, psihologia, etica și arta și subliniază faptul că oamenii sunt creatorii vieții lor prezente și a destinului lor.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!