poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1632 .



Orasul Vechi
personale [ ]
simbioza culturii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ABARIS ]

2007-04-12  |     | 



Este un mare păcat că printre atracțiile turistice ale orașului Constanța, Mamaia ocupă un loc fruntaș.
Litoralul constănțean nu se limitează doar la o stațiune care pe zi ce trece devine tot mai scumpă, aglomerată și de ce nu, să recunoaștem, infectă și plină de personaje dubioase.
Chiar dacă se află aproape de centrul orașului, zona de care vorbim nu este nici aglomerată și nici plină de miros de eșapament sau zgomote care mai de care mai pestilențiale cu iz de metropolă. O zonă liniștită cu multe clădiri vechi, foarte puțin cunoscute chiar și de locuitorii săi, un fel de Sighișoara sau Sibiu în miniatură.
Începând cu basilica catolică și cu vechea geamie musulmană, continuând apoi cu Muzeul de Istorie și Arheologie la poalele căruia ruinele romane și cele grecești se bucură de soarele verii și frigul de sub cerul plumburiu, biserica greacă în apropiere de Piața Ovidiu unde statuia poetului privește înspre mare iar Casa cu Lei așteaptă un ajutor spre a-i fi recunoscută adevărata valoare și continuând vis-a-vis de ea cu hotelul în care Eminescu și-a odihnit pentru câteva zile trupul.
Să nu uităm catedrala ortodoxă în apropiere de faleză, unde băncuțe răsar lângă statui create de sculptori celebrii și priveliștea superbă când în diminețile de vară se văd în apropierea Cazinoului bărcile pescarilor.
O plimbare pe străduțele înguste ce ușor coboară spre mare printre clădirile vechi te duc într-un alt secol și atunci realizezi de-abia ce înseamnă acest amestec de culturi care l-a avut cândva orașul și din care puțini mai cunosc câte ceva.
Da, este o zonă mică, dar dacă vei lua la pas fiecare părticică din acest colțișor cu parfum de casă bătrânească și vei admira fiecare clădire în parte, vei simții adevăratul oraș.
Fiecare e invitat să o facă, nu are nimic de pierdut, din contră.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!