poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1582 .



LVIII
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lullaby ]

2002-06-16  |     | 



Prieten este, inainte de toate, cel care nu te judeca. Am spus, este acela care deschide usa sa pribeagului, cu cirja sa, cu bastonul sau lasat intr-un colt, si nu-i cere sa danseze pentru a-i judeca dansul. Iar daca pribeagul povesteste despre primavara de afara, prietenul este acela care primeste in el primavara. Iar daca povesteste despre grozavia foamei in satul sau de unde vine, rabda de foame impreuna cu el. Caci, ti-am spus, prietenul este acea parte a omului care deschide pentru tine o poarta pe care n-ar deschide-o, poate, niciodata altuia. Si prietenul tau e adevarat, si tot ceea ce spune e adevarat, si te iubeste, chiar daca, aiurea, te uraste. Iar prietenul pe care, multumita Cerului, il intilnesc in templu, este acela care intoarce catre mine acelasi obraz ca si al meu, luminat de aceeasi credinta, caci atunci unitatea e facuta, chiar daca el e negustor, iar eu ostean, sau el e gradinar, iar eu marinar in larg. In ciuda deosebirilor noastre, l-am gasit si sunt prietenul lui. Si pot sa ramin tacut linga el, adica sa nu ma tem pentru gradinile mele launtrice, si muntii mei, si vaile, si pustiurile mele, caci el nu le va calca niciodata. Tu, prietenul meu, ceea ce primesti cu dragoste de la mine este amsadorul imperiului meu launtric. Iar tu te porti bine cu el, il poftesti sa se aseze si-l asculti. Si iata-ne fericiti. Caci m-ai vazut, oare, cind primeam ambasadori, tinindu-i deoparte sa refuzindu-i fiindca, in adincul imperiului lor, la o mie de zile de mers de al meu, oamenii se hranesc cu mincaruri ce nu-mi plac sau purtarile lor nu sunt si ale mele? Prietenia este, in primul rind, intelegerea si circulatia spiritului deasupra detaliilor vulgare. Si nu-i pot reprosa nimic celui care sta in capul mesei mele.
Caci ospitalitatea, curtoazia si prietenia sunt intilniri ale omului in om. Ce as cauta in templul unui zeu care s-ar preocupa de inaltimea sau proportiile credinciosilor sai, sau in casa unui prieten care nu mi-ar accepta cirjele si m-ar pune sa dansez pentru a ma judeca?
Vei intilni multi judecatori in lume. Dar daca trebuie sa te transformi si sa te intaresti, lasa aceasta munca pe seama dusmanilor tai. Ei o vor face, asemenea furtunii care sculpteaza cedrii. Prietenul tau e facut pentru a te primi. Domnul, atunci cind intri in templu, nu te judeca, ci te primeste.

Antoine de Saint-Exupery - "Citadela"

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!