poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1031 .short reviews
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [abcdefghi ]

2018-03-25  |     | Mircea Cărtărescu - Solenoid
Plutind deasupra acestui solenoid, mi s-a dezvăluit chipul omenirii, ce stă înghesuit într-o particulă de eternitate. Am simțit cum venele paginilor devin vizibile, cum Cărtărescu poate să desfacă lumile doar pocnind din degete, trasându-le obscuritatea prin imagini clare. Paragrafe întregi întinzându-se ca niște pete de transpirație onirică în realitate, concretul rânced și înșelător, respirația bolnavă a vieții - toate mișunau într-un singur strigăt de ajutor, blestemat să nu fie auzit vreodată. Căldura umană nu întârzie totuși să apară, puternică și măreață.

José Saramago - Memorialul mănăstirii
Dacă trecutul ar fi un corp, prin acest roman, ar sta dezbrăcat în fața noastră. Iar Saramago ar încerca să-i dibuiască gândurile și emoțiile în cel mai profund mod.

Heinrich Zimmer - Regele și cadavrul
Am descoperit cântul etern al basmului, o privire de ansamblu ce nu se sfiește să ofere posibilități, simboluri și perspective, prin disecarea mitului. O carte din care se pot desprinde învățături profunde, care vine cu o viziune amplă despre Sine – înțelegerea sinelui (atât al omului, cât și al lumii), complexitatea miezului (care ,,nu s-a născut niciodată și nici nu va muri”).
Interioarele noastre formează realitatea (sau o atrag) în care suntem incluși, limitele impuse în jur sunt proiecțiile interioarelor noastre. Existăm în funcție de ceea ce există (sau a existat) odată cu noi și invers.
Este posibil ca totul să se întâmple și să nu se întâmple în același timp.
Contrastul – forțele contrare trebuie să coexiste, pentru că nu poate trăi una fără cealaltă. De aceea, în carte se vorbește foarte mult de necesitatea răului, a dezastrului pe acest fir narativ guvernat de inconștient.

Choquard, Françoise - Centaurul rănit
Un scurt roman despre îndoială, remușcare, nesiguranță, boală; gândul fiind în general străpuns de atingerea morții. Omul, în complexitatea sa, este un centaur – condus de stări contradictorii – jumătate conștiință și fragilitate, jumătate putere și poftă sălbatică animalică. Acesta, se prăbușește inevitabil în demersul ireparabil al existenței. Finalul este unul deschis, lucid și potrivit.
Din păcate, scrierea și compunerea cadrelor nu m-au atras în nici un fel (bineînțeles, poate fi vina traducerii). Plictisit, abia așteptam să ajung la final (din dorința de a da o șansă cărții – până la final - și din obiceiul de a nu lăsa o carte neterminată)
/ ,,Fiecare existență este povestea unei suferințe “ – Schopenhauer /

Haruki Murakami - Pădurea norvegiană
Deja din primele rânduri se simte atmosfera lumii complicate specifică romanelor lui Murakami în care sufletele iau parte la ritualul haotic al imprevizibilului. Orice gest erotic, excentric pare absolut normal și se integrează perfect, la momentul potrivit ș la locul potrivit. Fiecare lucru declanșează imaginea unui alt lucru din trecut, care încă se zbate viu în prezent, ca o fantomă pe jumătate smulsă din lumea aceasta. Personajele sincere, complexe și complicate își trăiesc nemărginita melancolie căutând o șansă la iubire și prietenie.

Tatiana Niculescu Bran - Cartea judecătorilor
Am citit ,,Spovedanie la Tanacu”, am văzut filmul ,,După dealuri”(o imagine reală, crudă și expresivă prin întunecimea împrăștiată de personaje) și bineînțeles, am fost curios să văd încotro merge firul acestei tragedii.
Chiar dacă prin acest roman non-fiction autoarea încearcă să consemneze obiectiv și detașat evenimentele din acest caz (interesant și ademenitor), eu cred că uneori dă greș prin apărarea unor oameni cu gândiri primitive și afișarea acestora ca pe niște exemple, demne de urmat într-o țară ,,creștină”. Mi se pare grotesc că la judecată se folosește ,,diavolul” ca motiv și că oamenii susțin niște persoane care se învârtesc într-un cerc al urii creat de ei (putem observa în carte antisemitism, xenofobie și homofobie), și care cred că fac bine prin practici de ev mediu.
Într-o sală de judecată să fie aduse citate din Arsenie Boca?!

Stelian Tănase - Skepsis
Poți să descoperi o atmosferă savuroasă de ev mediu, răstignită la temelia timpului, mentalități mânjite de superstiții, supranaturalul ce stârnește teamă și mister – toate povestite pe un ton ironic, uneori crud și amuzant.
Chiar dacă ,,recuzita” a fost fix pe gustul meu, drumul până la sfârșitul cărții a fost greoi din cauza narațiunii încărcate la maximum.

Chuck Palahniuk - Monștri invizibili
Cu umor negru și autoironie, prin încâlcitele drumuri ale identității, folosindu-se de un fir narativ haotic, personajul principal ne plimbă printr-o realitate vulgară în care mișună umanul plastifiat, artificial ce ține înăuntru o durere neîmpărtășită.
Ce rămâne când curățăm pielea?

Madeline Miller - Cântul lui Ahile
Un roman inovator, îndrăzneț, ce prezintă un mare eveniment din antichitate, dintr-un alt unghi. Cântul lui Ahile a ținut sub vraja lui întreaga mea atenție și a îmblânzit răutatea și nedreptatea, care s-au tot ivit atât din planul ceresc, cât și din cel terestru.
Marea bătălie, care va ocupa cea de-a doua parte a romanului, va sta în umbra celei dinăuntrul celor două personaje principale, care au suferit constant din cauza presiunii exercitate de cei din jur, din cauza diferenței de rang, din cauza orientării sexuale și mai ales din cauza pornirii oarbe de a ajuta fiecare suflet rătăcit în negura războiului.
Tot sângele vărsat din datorie va fi spălat de sentimentul viguros pentru ,,Philtatos" (Preaiubitul)

Anca Maria Mosora - Arhanghelii nu mor
Cartea de debut se distanțează vizibil de ,,Reality game show”. Aici Anca are un stil diferit de a scrie – lejer, trist, cald, melancolic. Totul stă în mâinile trecutului, care mușcă lent din prezent.

Adrian Schiop - Zero grade Kelvin
Aici răsare vulgaritatea intimă, nevinovată și dureroasă ce respiră înfundat printr-o realitate sinceră, a cărei umbră ia diferite nuanțe.

George Orwell - Ferma animalelor
Ce înseamnă libertate sau care e adevărata libertate? Ca și în romanul ,,O mie nouă sute optzeci și patru", corupția guvernează întreaga realitate mocirloasă. Cei de la conducere schimbă datele istorice, în funcție de interesele acestora, pentru deținerea controlului și pentru menținerea unui fals sentiment de libertate în mintea celor conduși. În acest regim strict, egalitatea este imposibilă, iar singurele animale care își dau seama sau au imagini îndepărtate dintr-o altă realitate petrecută în trecut, se pot răzvrăti doar cu gândul și doar pentru o scurtă perioadă de timp până sunt convinse că toate aceste gânduri sunt doar niște erori.
,,TOATE ANIMALELE SUNT EGALE
DAR UNELE ANIMALE SUNT MAI
EGALE DECÂT ALTELE"

Salman Rushdie - Copiii din miez de noapte
Aș vrea să scriu câteva cuvinte despre și în același timp mi-e teamă de incapacitatea acestora de a înfățișa măreția acestui roman scris de Rushdie, făuritorul unei lumi fără de sfârșit.

.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!