poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3899 .



O altfel de cronică
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2015-11-05  |     | 




O altfel de cronică

Lansarea volumului de versuri ,,Ștefia", a prietenei mele Adi Filimon, a fost una specială. Vă întrebați, desigur, de ce specială. Pentru că evenimentele s-au precipitat încă de la pornirea spre Viilor Pub, unde urma să ne întâlnim cu ceilalți invitați ai serii. Până și întâmplările mai puțin plăcute au avut farmecul lor.

Iată deci cum au decurs lucrurile. Urma să mă întâlnesc cu Adi pentru a merge împreună cu un taxi, la locul cu pricina, sperând astfel că vom fi acolo mai devreme. Aș! Socoteala din târg, nu se potrivește cu cea de acasă! După ce a apelat la diverse companii de taxi, pentru o mașină, timp de zeci de minute, Adi mă roagă să-mi încerc și eu norocul. Zis și făcut.

M-am bucurat că am reușit după cel de-al doilea apel. Taxiul avea să ajungă în fața blocului meu în 5 minute. Perfect! mi-am zis. Exact cât îmi trebuia pentru a lăsa totul în ordine acasă. Ghinion de neșansă! Telefonul sună din nou și Adi mă anunță că este într-un taxi, în drum spre mine. Nu vreți să știți ce rușine mi-a fost când am trecut pe lângă mașina comandată. În fine... Urcată în taxi m-am liniștit, încă sperând că vom ajunge la timp, pentru că de ajuns mai devreme, n-aveam nicio șansă. Aglomerația din oraș ne-a îngreunat drumul. Nenea șoferul parcă făcuse contract cu semafoarele roșii. Mare ambâț pe el... le-a prins pe toate. N-a ratat nici unul, de parcă apelasem la serviciile lui pentru a ne arăta Bucureștiul noaptea. Tensiunea creștea cu fiecare oprire la semafor, cu fiecare telefon primit de la invitații care voiau detalii despre locul unde trebuia să aibă loc avenimentul - ,,la cimitirul Bellu", răspundeam. Adi râdea, eu fierbeam. Nu, nu mergeam la Bellu, era un punct de reper. Fain, nu-i așa?

În cele din urmă am ajuns. Lume multă, bună dispoziție, tineri glumind și râzând. Mi-am pregătit materialele. Șoc! Prezentarea cărții lui Adi Filimon, la care am lucrat două zile, lipsă. Am simțit cum mi se urcă tot sângele la cap. Ea, calmă, a zâmbit și mi-a sugerat să citesc ceva din postfața realizată cu măiestrie de criticul și scriitorul Octavian Soviany. M-am scos! Ideea ei a fost genială, dar cel mai frumos moment al serii a fost acela în care tinerii - Raluca Neagu, Tudr Voicu, Emanuel Pătrășcioiu și Andrei Botezatu - au citit din volum și au spus ceea ce le-a transmis poezia lui Adi Filimon: naturalețe, expresivitate, autenticitate, emoție, imagini de excepție, etc. Copiii mei dragi mă scoseseră din încurcătură. Aveam lacrimi în ochi, ca și acum când scriu această pățanie. Sunt sigură că vor duce mai departe ce am început eu.
Părerile lor au coincis cu ale mele. Mai adaug în plus că estetica onirismului și a suprarealismului din volum dau un plus poeziei lui Adi Filimon, accentuând astfel originalitatea cascadelor lirice care curg abundent, într-un spațiu diferit de cel în care se înghesuie miile de poeți ahtiați după faimă. Adi Filimon, modestă, se remarcă prin arborescența de imagini inedite, construite cu rafinament, detașându-se de pleiada poeților generației sale, broșând între copertele volumului ,,Ștefia” o lume psihanalitică, introspectă, inspirată din realitate, din experiența unei vieți consumate ardent, până la contopirea cu sine, cu divinitatea.

Începusem să mă relaxez, să simt poezia, așa cum numai sufletul meu o simte. Pluteam, pluteam până când... până când domnul de la chitară și-a exprimat dorința să citească o poezie scrisă de el. Deși nu venise momentul open stage, mi-a fost jenă să-l refuz. Și-a luat o poziție de om mândru și a început să ne citească despre lună și stele, despre buzele roșii ale iubitei, despre cum priveau ei cerul și cum va suferi ea dacă-l va părăsi... muoamăă, nu mai termina! După vreo 10 minute de văicăreli romanțioase și dulci, mi-am pierdut răbdarea și l-am întrebat cu tupeu dacă mai are mult, pentru că noi aveam un program acolo. ,,încă puțin!" mi-a spus apoi a continuat 5 minute după care am intervenit din nou. Au urmat alte minute în care domnul ,,poet cântăcios" citea rar, cu emfază, sigur fiind că ne dă gata. M-am ridicat iritată, s-a oprit și mi-a spus zâmbind:,,mai am două strofe, în total au fost 34 ". Slavă Domnului că a terminat pentru că nervii mei devineseră nervoși la maxim.

După ce Adi Filimon, autoarea volumului de versuri ,,Ștefia", publicat la Editura Vinea, 2015, a lecturat o serie de poeme, a venit rândul invitaților pe care Raluca Neagu i-a prezentat. Au vorbit călărășeni: Andrei Botezatu, Diana Mihaela , Miruna Cojocaru, membrii cenaclului La Garage, organizat de Rallu. Întrebările puse acestora au adus un plus de energie pozitivă, atmosfera devenind prietenoasă. Astfel am aflat câteva informații despre ocupația lor, despre pasiunea pentru literatură și despre proiectele de viitor. Au citit din creațiile proprii încântând participanții la eveniment.

A urmat concursul de haiku. Tudor Voicu a fost câștigătorul volumului de versuri ,,Ștefia", dăruit cu generozitate chiar de autoare, Adi Filimon.

Momentul- ,,scriitori contemporani"- realizat de Tudor Voicu, l-a avut ca protagonist pe Adrian Suciu și poeziile sale din volumul de versuri ,,profetul popular".
Adi Filimon a acordat autografe cititorilor săi apoi am făcut fotografii.

O adevărată surpriză a fost aceea când am aflat că un grup de tineri care au fost numai ochi și urechi, se aflau acolo din curiozitate, citind despre eveniment pe FB. Era pentru prima dată când participau la o asemenea manifestare literară. I-am întrebat cum li s-a părut iar unul dintre ei mi-a răspuns: ,,din moment ce am rămas până la sfârșit, ne-a plăcut mult. vom mai veni...".

Acesta este un mare câștig pentru poezia modernă.
O felicit pe Adi Filimon pentru ,,Ștefia" și îi doresc succes în proiectele viitoare!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!