poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 566 .



Ziua maimuțelor urlătoare
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [KOSTEA ]

2014-11-24  |     | 



Nenumărate postări, articole, bannere, mesaje e-mail, SMSuri și atenționări ne arată că astăzi nu este o zi obișnuită, fiind de fapt o sărbătoare americană, obligatoriu a fi preluată și de cimpanzeii naționali, respectiv Black Friday.
Urmând trendul de a prelua orice tradiție străină, îndeosebi americană, cu acurateța cu care gibonul preia gesturile dresorului, iată că după Valentine, Haloween și tradiția comercială a vânzărilor cu reducere din prima vineri de după Thanksgiving Day penetrează colonia noastră simiană.
Desigur identificarea negrelii unei zile în contextul policromatismului obișnuit al zilelor românului ar putea fi dificilă, îndeosebi dacă târfele patriei nu vor reduce, cum ar trebui, tarifele în această zi de ghișeft.
Ca în orice colonie de zuluși și la noi în țară produsele de import, de la parfumuri necontrafăcute la plăci video profesionale sunt mult mai scumpe decât în țara capitalismului biruitor, fie și numai pentru că, în lipsa combativității militare, prețul petrolului și al transporturilor la noi sunt mult mai mari, deși nu atât de mari cât este cupiditatea și pofta speculatorie a afaceristului român tipic.
Ca urmare este posibil ca, pornind de atât de sus, reducerea de preț să fie la fel de vizibilă ca milostenia popei și la fel de binevenită ca pupicul unui violator, deși este de așteptat ca asaltul babuinilor flămânzi asupra acestor magazine să înceapă de la primele ore.
Vorbim foarte mult de mândrie națională, îndeosebi atunci când putem huidui imnul vreunei echipe maghiare sau putem sudui vreun țigan, dar ne lăsăm asimilați încetul cu încetul de cultura consumatoristă, în declin, a americii. Scobim bostanii în octombrie, nu în căutarea delicioaselor semințe de care suntem adicționați ci numai pentru a fi și noi parte a mitologiei celte (o ramură derivată, desigur, din dacii ancestrali) și am descoperit că dacă oferim 3 păpădii femeii de sfântul Valentin aceasta va sta tot restul anului mult mai ușor la bătaie, dar nu reușim să găsim propriile noastre tradiții și semnificații naționale pe care să le promovăm, fără a deveni caricaturali (vezi Dragobetele).
Menționând în treacăt că la benzinărie, de dimineață,. nu am găsit nici un semn de Black Friday, nici în piață sau la brutărie de altfel, propun ca această sărbătoare să fie rebotezată la noi în ziua maimuțelor urlătoare

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!