poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3040 .



Pe scurt
personale [ ]
Într-o săptămână germană – 47

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-12-18  |     | 



Marți, 15 decembrie 2011, a fost înmormântată Christa Wolf, ultima mare scriitoare care și-a creat opera din experiența cu fostul stat german RDG. Multe personalități din scena culturală, socială și politică germană au condu-so pe ultimul ei drum. Printre ei s-au aflat și scriitorii Günter Grass (*1927) și Christoph Hein (*1944).

Pe plan mondial crește interesul pentru limba germană, a constatat Klaus-Dieter Lehmann, președintele Institutului Goethe. Germana este foarte importantă pentru tineri din Europa care se pregătesc pentru o carieră profesională. Dar și în Rusia se fac remarcate simpatii mai accentuate pentru limba germană. În India vor funcționa începând de anul viitor 1000 de școli cu secții de limbă germană. În acest mod un milion de elev pot învăța această limbă.

Friendli Faier! La 15 decembrie 2011 s-au împinit 67 de ani de la moartea tragică al marelui muzician de jazz Glen Miller (1904 – 1944). După ultimele cercetări istorice, se pare că muzicianul american a devenit victima unui friendli faier, foc prietenesc, a unor bombardiere aliate care își descărcau bombele asupra Canalului Mânecii după un atac eșuat (timp neprielnic) asupra unor orașe germane. Glen Miller se afla într-un avion mic de pasageri în drum spre Paris, spre ghinionul lui la o înălțime de zbor inferioară celei a bombardierelor engleze și americane.

Anul trecut (2010) muzeele germane au fost vizitate de 109 milioane de oameni, cu 2,2 % mai mulți decât în anul precedent. Cel mai des au fost vizitate muzee din Essen, Nürnberg și Berlin.

Günter Grass (*1927) a criticat într-o festivitate la Academia de Arte din Berlin felul în care Christa Wolf (1929 – 2011) a fost atacată după unirea Germaniei în așa numita Cearta de literatură – Literaturstreit, îndeosebi în cotidianul FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG și săptămânalul DIE ZEIT. Ulrich Greiner, fostul șef al foiletonului de la DIE ZEIT, a respins critica purtătorului Premiului Nobel pentru Literatură, Günter Grass.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!