poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1599 .



Virtutea literară
personale [ ]
reportaj

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [TAUNUL ]

2011-08-12  |     | 



Am convingerea că mulți dintre cititorii acestui material nu au auzit, până în acest moment, că există, printre înaltele distincții, titluri ori medalii românești, vreuna care să poarte acest nume. Adevărat, nimeni nu a văzut și nici nu a auzit că președintele statului ori altă persoană, cu funcție de conducere în instituțiile statului, a oferit acest "premiu", pentru că "Virtutea Literară" a apărut doar cu puțin timp în urmă.
El a fost instituit de Comitetul Director al Ligii Scriitorilor din România, după toate informațiile pe care le-am cules, abia prin luna ianuarie a anului 2009.
Printr-un comunicat dat în presa vremii, domnul Al. Florin Þene, Președintele Ligii Scriitorilor din România, făcea cunoscut că a fost instituit Premiul "Virtutea Literară", care consta în Medalia "Virtutea Literară", o Diplomă de Excelență, însoțită de o sumă de bani, în cuantum neprecizat. Se menționa în acel comunicat că "se va acorda anual scriitorilor în viață a căror operă promovează idei umaniste,de toleranță, valori ale patrimoniului național și a căror personalitate și comportare morală și civică este un exemplu în societate românească".
În același an, coincidență ori nu, la 19 decembrie, citeam în "Făclia", ziar independent de Cluj: "Prin hotărâre a Comitetului Director al Filialei Hunedoara a Ligii Scriitorilor din România, condus de ing. Ion Velica, a fost acordată Diploma "Virtutea Literară" scriitorului, poetului și promotorului cultural Al.Florin Þene din Cluj-Napoca, pentru întreaga activitate literară și spiritual civic demonstrat în viața social-culturală. Această diplomă i s-a acordat scriitorului Al.Florin Þene cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate literară , a cărui personalitate reprezintă un exemplu pentru noi toți, și pentru că în întreaga sa operă a promovat idei umaniste, de toleranță, precum și valorile patrimoniului național.
Era prima știre de acest gen pe care o aflam din ziarul menționat. Presupun că a fost acordat
acest "Premiu", "Diplomă" ori "Medalie" pentru prima oară, având în vedere că se instituise în același an și nu luasem contact cu altă știre de acest gen. Cât privește personalitatea domnului Al. Þene, este simplu să vă documentați prin intermediul motorului de căutare "Google", aflat la îndemâna tuturor. Veți descoperi că este un foarte cunoscut poet, critic literar, promotor cultural, dar și eseist de factură filosofică, de inspirație fenomenologică, actualmente Președinte al Ligii Scriitorilor din România. Apreciat în țară și peste hotare, a fost premiat, printre altele, cu „Diploma de jurnalist european”, oferită de Comisia Europeană, 1996, iar de trei zile în urmă este membru corespondent în Academia Americană Română.
Dar, singura mea nelămurire nu face trimitere la numărul ori persoanele cărora li s-a acordat, ci la denumirea acestei distincții, insuficient explicată în știrile vremii. Observați, în sublinierile de mai sus, că i se poate spune în cel puțin trei feluri...

Cine a mai primit acest mare Premiu?
Nu mă întrebați. Până ieri, 25 iulie 2011, cunoșteam numai despre domnul Al. Florin Þene. Nu știu mai mult: ”Mea culpa”! Dar, începând cu această zi, știu că a fost acordat domnului N. N. Negulescu, poet, scriitor, director-fondator al revistei de cultură universală "Constelații diamantine".
Prin amabilitatea sărbătoritului, îmi permit să vă arăt cum arată această distincție, cea mai înaltă, oferită de Liga Scriitorilor din România.
Are acest distins domn merite pe măsura premiului acordat?
Desigur!
Chiar dacă este licențiat în Regie Cinematografică și Artă fotografică, domeniu în care și-a lăsat amprenta în prima expoziție de Arta Fotografică " Confluențele luminii" și a realizat întreaga galerie de portretistică a celebrităților medicale românești , în inima "Muzeului de istorie a Medicinei -Victor Gomoiu" afiliat Facultății de Medicină din Craiova, domnul Negulescu a excelat și s-a făcut cunoscut în literatură. Sunt de remarcat grupajele de poeme găzduite în
revistele "Ramuri", "Luceafărul", "Flacăra", "Convorbiri literare", dar și din "Almanahurile Ramuri".
De altfel, debutul domniei sale în literatură s-a petrecut, la 21 de ani, în revista Literară „Ramuri”, care i-a publicat un grupaj e poeme. Debutul a fost prefațat de regretatul critic literar Constantin Dumitrache. A fost membru al cenaclurilor literare „Traian Demetrescu”, coordonat de prof. Universitar Ioan Pătrașcu, „Luceafărul”, coordonat de regretatul poet Cezar Ivănescu și „Ramuri”, coordonat de regretatul scriitor Marin Sorescu, căruia, nu întâmplător, domnul Negulescu îi păstrează neîntinată memoria, dar și profundul său respect.
Potrivit documentelor vremii, În 1982 a fost nominalizat și a participat la turnee literare cu scriitori "luciferiști". A participat la acțiuni literare locale și naționale, consemnate în "România literară"și a fost invitat la activități literare, în Constanța (1981-1982), de către Secretarul Filialei Uniunii Scriitorilor din Constanța, Marin Porumbescu.
La propunerea scriitorului Marin Sorescu - pe atunci redactor-șef al publicației "Ramuri", a fost delegat oficial al revistei, pentru realizarea reportajelor literare în teritoriul mai multor județe. În acest sens i s-a acordat spațiu în pagina a doua a revistei.
Așa numita perioadă de aparentă "tăcere" între 1983-2002, a însemnat pentru poet trudă, sacrificii, șlefuire spirituală. A trezaurizat limbi ca: ebraica (aramanica), sanscrita și greaca veche, intensificându-și cercetările în Istoria doctrinelor filosofice creștine, filosofia antroposofică, arta divinației, orientalistică, cosmogonie, astrologie, hermeneutică și heraldică, reușind să se „izoleze” manuscrise". Cercetările sale în aceste vaste domenii s-au concretizat în articole, referate, eseuri, opere. Autorul a redeschis cursurile unor izvoare spirituale din: Sepher Yetsirah, Ghematria, Notaria, Themuria, Sepher-ul lui Moise, esența Cabbalei de la Eseniei, Zoharul din textele chaldeene, simbolismul mistic, teologia hindusă și cea budhistă, mituri crepusculare, gândirea hermeneutică și multe altele. Și-a împlinit mult doritele călătorii documentare prin India și Tibet. A întreținut, pe de altă parte, contacte permanente cu iluminați din reputate Cancelarii creștine din Sfântul munte Athos, Institutul biblic USA, Academia regală din Marea Britanie, Lamaserii tibetane, Ashrame indiene.
Din volumele publicate, amintesc doar următoarele: "Vesperale", elegii, București 1983, "Sfera rostirii", poezii, Craiova, 2002, "Prelat în regatul cuvântului", Craiova, 2005, "Ochiul de foc", poeme metafizice, Craiova, 2008. În același timp, numele medaliatului zilei este înscris în antologii și colecții literare, printre care: "Mărturisiri de credință literară", "România din suflet", Dicționarul elementar al scriitorilor români" etc, toate în 2008.
Domnul N. N. Negulescu a obținut, pentru activitatea-i laborioasă, asemenea confratelui Al. Florin Þene, premii și diplome, în țară și străinătate. Iar azi, 26 iulie 2011 ziua în care a fost realizat acest material și publicat în unele site-uri -n.a.), a primit cea mai înaltă distincție a Ligii Scriitorilor din România: "Virtutea literară".
Despre creațiile și cărțile autorului au scris: Artur Silvestri, Cezar Ivănescu, Marin Porumbescu , Ion Gheorghe, Constantin M. Popa, Mircea Moisa, Marin Sorescu, Constantin Dumitrache, George Arion, Florea Miu, Petre Ciobanu, Ioan Lainicerul, Harion Voroneteanu, academician Constantin Bălăceanu-Stolnici. În octombrie 2008, scriitorul George Arion - director general al revistei "Flacăra" a încredințat redactorului-sef Mihail Gălățeanu volumul "Ochiul de foc", care a fost prezentat în aceeași lună la rubrica "Oglinda cărții".

Am trecut toate aceste date în revistă, fără a cuprinde tot ce există în bogata sa biografie, nu pentru a lăuda, ci pentru a evidenția activitatea laborioasă a domnului Negulescu, de natură a-i aduce acasă „Virtutea Literară”. De altfel, Comitetul Director al LSR a înscris, pe scurt, motivația sa, în comunicatul pe care vi-l prezint aici:
"Stimate domnule N. Negulescu, datorită activității dumneavoastră îndelungate în folosul culturii și spiritualității, comitetul director al Ligii Scriitorilor din România a hotărât cu prilejul împlinirii unui an de la înființarea revistei Constelații Diamantine, să vă acorde cea mai înaltă distincție a organizației noastre "Virtutea Literară".
Cu acest prilej felicităm colectivul de redacție al revistei în frunte cu redactorul-șef Doina Drăguț, scriitoare de mare talent, alături de secretarul general de redacție, Janet Nică, poet de o sensibilitate deosebită.
Vă dorim în continuare sănătate și putere de muncă în realizarea celor dorite.

Semnează:
Președintele LSR, Al. Florin ÞENE și Secretarul general al LSR, Col.(r.) Gavril MOISA

Să vă fie într-un ceas bun, maestre!
Cele mai sincere aprecieri și felicitări din partea unui diletant!
Ani mulți să aveți, cu sănătate, capacitate de creație și inspirație maximă!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!