poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1232 .



România ... și restul!
personale [ ]
20 iulie 2009, pagini de Jurnal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nanu ]

2010-07-20  |     | 



Sfântul Ilie, stăpânul fulgerelor și al tunetelor. Sărbătoare religioasă de prim rang, zi de odihnă. Am dat o fugă la Râmnic, la întoarcere ne-am oprit la ștrandul termal de la Casa Românească de lângă mănăstirea Cozia. Romanii care au construit primul drum practicabil pe Valea Oltului, se bălăceau în apele termale din apropiere, la Arutela(Bivolari). Peisaj odihnitor perturbat de comportamentul necivilizat al unor tineri: sărituri dezordonate în bazin, scuipături vomitive, hăhăieli gălăgioase, gesturi obscene, dute-n p…a mea la tot pasul, lovirea turiștilor cu mingea, jignirea personalului administrativ.
Ne place nu ne place, suntem un popor cu grave carențe comportamentale, necivilizat. Îmi aduc aminte de un titlu sugestiv al unei culegeri de eseuri: Vestul și ®estul.
Comparativ cu normele de civilizație ale vestului, Europa estică, alienată de doctrina comunistă constituie restul, oarecum rebutul. Pe ansamblu diletantism, corupție, alcoolism, analfabetism, mizerie morală și economică. Poate părea o judecată prea dură dar este corectă, susținută și de media de viață a cetățenilor celor două Europe. Ne despart câteva generații ca mentalitate și practica cursivă a moralitatății minimale.

Limba și literatura română este vie, se îmbogățește în permanență cu termeni noi: Prozeme este titlul unui volum al Violetei Preda, Artitudine este genericul unui festival de teatru pentru tineret care s-a desfășurat săptămâna trecută.

Citit rubrica Imobiliare în România Liberă. Caut apartament de vânzare în București.

Ovidiu Pecican scrie cu sete, pe tema atacului curajos al novicei ministrese a educației asupra afacerii de la Spiru Haret, care a stricat ploile unora. Pesedeii sunt foc și pară, nu au fost consultați, amenință cu retragerea sprijinului politic pentru Abramburica. Decizia a afectat aproape 100 000 de persoane, voturi la greu. Nu avem limite în ceea ce privește imixtiunea politicului în viața noastră de zi cu zi. Păi dacă s-a încălcat legea, de ce mai era nevoie de ausweiss de la partid, băi prostănacilor? Într-o democrație reală, unde-i lege nu-i tocmeală ! afacerea îmi confirmă că la români democrația este încă o cocotă care te atrage prin fard, dar pe dedesupt pute.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!