poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1151 .



...ghiveci
personale [ ]
26 mai 2009 , jurnal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nanu ]

2010-05-26  |     | 



Hebdomadarul economic Capital și-a schimbat formatul și este însoțit de o cărticică haioasă, dar foarte practică. Titlul negativist mizează pe efectul psihologic al contrariului, util în relația cu cei mici ca vârstă de regulă, dar nu numai. Impactul este deosebit într-o hărmălaie umană cu educație managerială redusă. Spune-i românului să facă într-un anumit mod și el va fi tentat să facă invers, pentru a-ți demonstra că e mai breaz ca tine. Cu alte cuvinte, Capitalul oferă consultanță aproape moca, iar cine are ochi și discernământ, poate ciuguli sfaturi utile din: Decizii ca să-ți pui clienții pe fugă, Rețete ca să-ți pui afacerea pe butuci, Metode ca să-ți pui anagajații în cap.

…Escu este în centrul atenției. Tunde oi la Bucșoaia, hipnotizează turme, ce încremenesc slugarnic în slove bucovinene după rețeta fluturaș nu mai ai aripioare, sfătuiește pacifist plebea parlamentară pedele, muștruluiește Rusia, dă sfaturi Uniunii Europene, lansează sintagme geopolitice. Nu știu dacă a aflat de supărarea Þarului care ne-a acuzat că ne-am băgat nasul prin duhoarea criptocomunistă de la Chișinău, dar știu că am pus-o cu muscalii și nu știu cine va reuși să ne scoată. Prevăd o iarnă rece cu prețuri astronomice la factura de gaz. Dacă la noi în bătătură încă este number one, cu cei de dincolo de pârleaz nu prea e pe felie. Nu …Escu este vinovat, fiindcă așa este el de la natură; oare sfătuitorii nu-i spun că președintele este singurul responsabil de relația cu vecinii și alții sunt executanții, pe lângă casă. Doi consilieri de-ai săi fac o declarație șoc la TV: …Escu este un fel de Coposu și datorită calităților sale politice este invidiat. Puțin respect simbriașilor! Cu siguranță ...Escu are certe calități politice, dar Seniorul( apelativ atribuit de țăranul imperial, Þuțea) era cu totul altceva: verticalitate, viziune, comprehensiune, leadership înnăscut.
Nepot al lui Maniu , Corneliu Coposu s-a recules 17 ani în pușcăriile comuniste și a menținut în viață Partidul Național Þărănesc devenit ulterior și Creștin Democrat. Partidul acesta a greșit în ’46 fiindcă a îndrăznit să se opună comunismului primitiv. Factura i-a fost plătită nu după arestarea lui Iuliu Maniu la Tătmădău, în 1947, (oricum nici un partid istoric nu a rezistat crivățului roșu) ci după 1990, când securiști deghizați în lupi democrați, au scris istoria tot cu cerneală roșie. Într-o țară în care 46% din populație gustă veșnicia la sat, nu există astăzi, inexplicabil, un partid țărănesc.

Presa europeană o tachinează pe Eba. Pupila lui …Escu, candidată ca persoană independentă politic la Parlamentul European, apreciată pentru frumusețea fizică, este personaj principal al unei echipe europene de candidați exotici.
Mă surprinde candidatura în Portugalia a lui Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură. Bătrânul de 86 ani se declară un comunist hormonal, ceea ce îmi determină un sentiment de compătimire și greață profundă. Am mai spus-o, comuniști hormonali ca Saramago și Sartre ar fi avut nevoie de un regim de detenție gen Aiud, Pitești, Gherla ,un proces stalinist sau ceva aer ozonat din Siberia și s-ar fi debarasat cu siguranță benevol de iluziile leniniste.

Candidaturi pentru PE ale unor partide europene adevărat exotice: Partidul Piraților din Suedia, Partidul animalelor din Olanda, Partidul alegătorilor liberi din Germania care sprijină o candidată ce susține căsătoria cu perioadă determinată… tacâmul este asortat cu un prințișor italian și un cioban din Pipera. Mare-i Doamne, grădina Europei…și mulți naivi agonizăm în ea!

Ieri am cumpărat de la Brașov ultimul volum al Dicționarului Enciclopedic și romanul Dominique al pictorului francez Eugene Fromertin, dedicat lui George Sand. Franțuzoaica, un fel de Anais Nin de secol XIX, l-a considerat pe autor un model de delicatețe, de gust, de perseverență și de distincție.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!