poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6739 .



Despre \"Livre Pauvre\"
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2010-03-31  |     | 











Photobucket
Inițiată de către Daniel Leuwers, această colecție de cărți de bibliofilie (Livres d'artiste) nu face parte din circuitul comercial tradițional; fiecare carte este scoasă în numai 6 exemplare (fiecare este un original, care asociază textul scris de mâna poetului cu ilustrația pictorului) și se poate vedea numai în expozițiile care înconjoară lumea sau în antologiile-album pe care le editează. În mod paradoxal, acest gen de carte este fără îndoială o carte de bibliofilie care nu ajunge în mâna colecționarilor!
Photobucket
René Char a realizat "manuscrits enluminés" împreună cu pictori renumiți: Braque, Picasso etc. Prietenul lui, Daniel Leuwers, a continuat tradiția, invitând scriitori renumiți (dar nu numai) (Henri Meschonnic, Guy Gofette, Michel Butor), împreună cu pictori ( Pierre Alechinsky, André Villiers, Béatrice Casadesus, Pierre Buraglio, Georges Badin) să participe la acest proiect inedit.
În 2003 are loc prima expoziție a acestor cărți, la Prieuré de Saint-Cosme, lângă Tours, unde a murit Ronsard. Erau prezente doar 60 de cărți. În vara anului 2006, în același loc, timp de trei luni, are loc a doua expoziție, care , de data aceasta; cuprinde 200 de cărți noi. În anul 2008 are loc a treia expoziție, cu 300 de cărți noi.
În 2003 la editura "Tarabuste" apare primul catalog-antologie, "Le Livre Pauvre", apoi urmeză în 2006, la editura "Somogy", "Livre Pauvre, Livre Riche", iar în 2008, la prestigioasa editură "Gallimard" - "Richesses du livre pauvre".
Photobucket
La Prieuré de Saint-Cosme este păstrat un exemplar al fiecărei cărți, unul face înconjurul lumii, în cadrul expozițiilor, 2 revin poetului iar 2 pictorului:
De ce numele de "Livre Pauvre"? Pentru că fiecare carte este produsul direct al poetului și pictorului, fără necesitatea unui editor, a unei imprimerii.
Photobucket
Veriga româneacă: Wanda Mihuleac, pictoriță de origine română, stabilită la Paris, proprietara cunocutei edituri de livres d'artiste "Transignum" a coloborat cu Daniel Leuwers la una din cărțile colecției.
Photobucket
Eu am avut șansa de a fi invitată să particip (la a treia ediție), am ales drept colaborator pictorul israelian de origine rusă Igor Kaplunovitch.
La următoarea ediție este invitat poetul român Emil Nicolae.
În anul 2006, expoziția a fost prezentă la Muzeul Literaturii Române, la București.
Photobucket
Daniel Leuwrs, născut în 1944, ester profesor de literatură contemporană la Universitatea din Tours. A scris « Introduction à la poésie moderne et contemporaine » (Armand Colin), precum și « Histoire de la littérature française, de Zola à Apollinaire ». Este membru al academiei "Mallarmé", membru al juriului care acordă premiile de poezie « Ronsard », « Tristan Tzara » și « Omar Kayyam », vice-președintele PEN- Franța, prezidează Asociația Internațională de Critică Literară. Numeroase cărți de poezie și "livres d'artistes" sunt semnate de Daniel Leuwers.
Photobucket

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!