poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1767 .



Dupa 66 de ani, doi fosti inamici se vad pentru prima oara
personale [ Jurnal ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mihai-athanasie ]

2010-01-28  |     | 



6 iunie 1944. Pentru mulți, a fost “Ziua cea mai lunga”. Chiar și pentru aviatorii lt. Ion Dobran, din armata română, și sublocotenentul Barrie Davis, din cea americana. Ambii au decolat in misiune.
Americanul, pentru a însoți, o formație masivă de bombardiere care avea ca obiectiv Valea Prahovei. Românul, zburător din Grupul 9 Vânătoare, pentru a încerca să zădărnicească strădaniile americanilor.
Întâmplarea a făcut ca cei doi să se întâlnească în aer. Cităm din “Jurnalul locotenentului Dobran”: “Mă apropii ușor, intru în remuurile celui din dreapta, mergeau fără grijă în patrula perfectă ca la paradă. Pic sub ei. Mă așez exact în spate, încă puțin. Încă. Îl văd crescând în vizor. Acum! Apăs pe trăgaciul (buton) tunului cu degetul mare de la mâna dreaptă, simultan cu arătătorul pe trăgaciul celor două mitraliere cu percutor electric. Rafale succesive țâșnesc, pe care le corectez ușor după trasoare. Un moment americanul parcă nu simte nimic, apoi atins, degajează spre stânga jos pe sub celelalte trei avioane […].

23 ianuarie 2010. Au trecut aproape 66 de ani de la episodul descris mai sus și, iată, vechii inamici se reîntâlnesc. Doi bătrâni falnici, care au supraviețuit atât războiului, cât și anilor de după, pentru a se vedea pentru prima dată față-n față. Pentru a se îmbrățișa și a se bucura împreună (și împreună cu o asistență numeroasă) de această întâlnire istorică, unică prin distanța în timp de la dog-fight-ul lor.
„Îți mulțumesc că nu m-ai omorât atunci!” spune Barrie Davis, iar Ion Dobran îl înștiințează: „Noi nu voiam să omorâm oameni, ci doar să doborâm avioane!”.

A fost o activitate inițiată de consulul onorific al României la Boston, domnul Dan Dimăncescu, și organizată de Muzeul Aviației din București, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la București și al Statului Major al Forțelor Aeriene Române. Au participat, așa cum spune comunicatul de presă al SMFA, prietenii lui Ion Dobran, astăzi general de flotilă aeriană în retragere, și putem afirma ca fostul aviator român are foarte, foarte mulți prieteni, Hangarul nr. 1 al MAv fiind neîncăpător. Să subliniem inspirația celor de la Muzeul Aviației, care au ales pentru această activitate amplasamentul cel mai semnificativ: chiar alături de avionul IAR-80, combatant în al doilea război mondial, și primul zburat de slt. Dobran!
S-au ținut discursuri: au vorbit: dl. general dr. Ioan Aurel Stanciu, șeful SMFA, ambasadorul Statelor Unite, domnul Mark Gitenstein, al cărui socru a fost aviator, consulul onorific al României la Boston, domnul Dan Dimăncescu, președintele Asociației "Erou cpt. av. Alexandru Șerbanescu, dna. Eleonora Arbănaș. Vorbitorii și-au exprimat respectul pentru cei doi veterani. Au luat cuvântul și cei doi protagoniști ai zilei: colonelul Barrie Davis și-a amintit de lupta de deasupra Galațiului, recunoscând îndemânarea fostului său dușman; generalul Ion Dobran a descris amănunțit înfruntarea, dar nu a ezitat să explice și contextul istoric în care a avut loc. Dl. General Stanciu a oferit colonelului american o medalie și un tablou, Cristian Crăciunoiu le-a dăruit primele exemplare ale noii ediții a „Jurnalului locotenentului Dobran”, publicată de Editura Modelism Internațional, s-au făcut fotografii de grup.
Dar cele mai emoționante momente au fost acelea când cei doi foști inamici s-au îmbrățișat amical, dovedind că, intr-adevăr, momentul iunie 1944, acela când România și SUA erau în război, a fost singular în istoria comună a celor două țări și că, legendarul spirit cavaleresc al aviatorilor este încă viu.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!