poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2116 .



O memorie ...
personale [ ]
Memoria pulsativă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2010-01-05  |     | 



Iar așteptările nu s-au prea împlinit!
Deși am venit în poezie din comuna Cobîlea, Șoldănești, ca și poetul Arhip Cibotaru, deși mi-am văzut "Memoria pulsativă", o cărțulie de versuri, la Biblioteca publică "Maramureș" din Chișinău și în altele, n-am picat bine. N-am nimerit deși am fost un absolvent al USM de mai încoace, din 1980, Facultatea jurnalistică. Am fost și redactor la Televiziunea națională a Moldovei sovietice timp de un deceniu, apoi mai bine de 20 de ani corespondent, secretar responsabil al unor ziare și reviste naționale.
Ultimii douăzeci de ani sunt și anii de dependență față de măiestria scrisului. Din localitatea de baștină, de lângă stejar, și-au luat zborul în lume foarte mulți feciori și fiice – astăzi personalități marcante cum ar fi: academiacianul Simion Cibotaru (decedat 1984), poetul și scriitorul Arhip Cibotaru, savantul Nina Gusca, soprana Tatiana Lisnic, interpreta de muzică ușoară Stela Argatu, oamenii de afaceri: Iurie Borș, Pavel Borș, Mihail Doncilă, Valeriu Măciucă, profesorii universitari Veronica Sudacevschi și alți specialiști în pedagogie ca Livia Pușcașu, Tamara Ciobanu, mai tânărul poet Iurie Badicu, funcționarii publici (parlamentari, vice-miniștri, vice-procurori); Serghei Argatu, Victor Ababii, Pavel Cemârtan, Maria Mardare, familia preoților Plămădeală și neobositul iubitor de Dumnezeu, la Care a și plecat – preotul de odinioară Ioan Sochircă, cunoscut sub numele de Hrisostom.
Am notat numele lui Iurie Badicu, autor și el a cinci cărți. Titlul unei cărți mai recente ale lui Valerian Ciobanu – Nume și Lume profilează chipurile unor personalități cu nume în lume și dragi autorului. Ea este a cincea la număr. A patra i-a devenit deja o raritate bibliografică, fiind intitulată Din lutul iubirii.
Această mică culegere de poezie, poeme și opinii despre autor și câteva versuri vine ca o continuare a volumelor: Din lutul iubirii, Cobîlea, izvoare de lumină,(2006) și Satul Petreni (file de istorie), 2009 în colaborare cu profesorul universitar, istoricul modernist Ion Buga și Vasile Cazacu, originar octogenar din satul Petreni, Drochia. Numai că „armele” scriitorului – poet sunt de data aceasta mai sofisticate. Cu ele prin metafore și nimbi redă iubirea și alte stări, trăiri și ipostaze din viață.
Astfel poetul Valerian Ciobanu admite că rădăcinile unor arbori cresc nu numai din pământ, ci pot fi într-un mod miraculos ancorate și în cer, iar curajul florii este de a muri...
Admirăm împreună cu autorul tandrețea tăcerii în liniștea serii și strigătul verii sau ne pomenim în îmbrățișarea iernii „Strivită de o singură zi,/Incredibilă și nefastă”. Zburăm aevea și ne amintim de Grigore Vieru, adică de Poetul ce ne-a părăsit tragic trezindu-ne în anul 2009.

Ninsorile abundente au venit cu ură. Dar autorul în acea iarnă lasă dușmănia la o parte și își îndreaptă privirile spre ființa cu fața ca Duminica, care este Laura lui.(Adică este fiica cu numele Laura). Tot Laurei, dar deja în limba rusă, poetul îi declară dragostea sa dar și neliniștea. Aici intervine nefirescul. În loc să se conformeze, să cedeze, el adaptează versul în limba rusă conform firescului din limba română. Nu își trădează crezul.
(Acestea sunt niște fraze din "cuvințel înainte" despre autor).
Apoi urmează un capitol intitulat:

PULSAÞII POETICE FIREȘTI
Cu poeziile: Admit, Beatricei, Cuvinte, Despre o zi, Tandrețea tăcerii, Pînă la capăt, Vibrații tînguitoare, Să zbori din nou, Grig de pe Planeta verde, Dorința și altele ca "Adelinei, copila firavă de ieri".
Poemul scurt începe cu următoarele:
Parcă mai ieri, copilă blândă,
Se aprindeau speranțe,
La început timide,
Apoi cutezătoare.
Parcă mai ieri...

În timp ce aproape nimeni
Nu observă cum fiul
Sau, poate fiica tatei...
Ana-Maria, Adelina, Beatrice...

Fetica, fata cuminte deveni matură,
Aurelată de mândrie
Că s-a născut româncă,
Și nu și-a trădat crezul,
Având norocul împlinit
Încă din dulcea copilărie.

Pupă poemul Ființei cu fața ca Duminica urmează capitolul:

...ȘI PULSAÞII NEFIREȘTI

Era normal să continuu să scriu versuri, poeme eseuri în limba română. Însă, ceva nefiresc, care nu-mi era în firea lucrurilor, m-a determinat să încerc și o altă limbă. La început pentru ca să traduc, apoi fiind îndemnat de câțiva preteni de departe am descoperit lumea virtuală a poeților care scriu pe net, adică își plasează creațiile pe site literare. Grație și insistenței unei Anișoare de prin părțile Donețkului ucrainean am descoperit site Stihi.ru iar la puțin timp după aceia, fiind îndemnat de poetul Dumitru Băluță am poposit și pe site agonia.ro – poezie.ro, adică românească. Iată așa au început pulsațiile poetice firești și nefirești. Plus că am în spațiul rusesc și o Laură, care este a mea. Așa că, nu mă priviți nefiresc, ci acceptați ce vă propun în continuare, ca ceva firesc.
Autorul
Urmează Laurei în limba rusă și meditații, opinii, recenzii mici la poezii, poeme, dar scrise de câțiva autori din Federația Rusă în limba rusă și parțial traduse în limba română de același...
Autor.

Urmează, capitolul III
Microrecenzii și postfața semnată de scriitoarea Marcela Mardare "Se-nalță pasărea spre Cer și câteva fraze inspirate ale poetesei Claudia Partole.

Mai urmează și niște fotografii curioase de pe copertă, și niște pulsații poetice frumoase care au fost la Biblioteca "Maramureș" și care, sperăm vor mai fi...

Vor mai fi lansări de carte și în alte localuri publice, în alte localități din Þară și de peste hotare, și chiar și în Federația Rusă, fiindcă autorul știe, că va fi și acolo, în vre-un oarș mare pe rîul Moscova, Volga sau pe malurile unui afluent al Volgăi - Veatca.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!