poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 927 .



Delict moral
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mariusflorin ]

2005-08-22  |     | 



Cand nu poti sesiza miezul dintre doua fenomene, lucruri, sau surse ce-ti provoaca gandirea, mai bine il lasi acolo sa se coaca in sine insusi pana cand adevarul nevazut, ori prost intuit, iese la suprafata; daca va mai iesi vreodata.
Astfel evitam confuzia si actiuni radicale, regretabile, ba chiar ridicole.
E greu sa-ti infranezi reaua judecata, dar mai usor decat sa-ti porti oprobriul, daca ai cat de cat constiinta, propriei tale fiinte, atunci cand realizezi eroarea facuta.
Rautatea vine din nemultumire, orgoliu sau prostie si moare odata cu satisfacerea uneia dintre ele, ori a tuturor, daca este, sau sunt intemeiate si sustinute conform principiilor societatii din care provin.
Delictul moral cu greu se poate scuza in fata lumii in care ai trait, caci raul de-a nu-l face il cunosti de mic, betia mintii stii ca nu te exonereaza, nici gelozia intemeiata nu te indeparteaza de culpa. Nebun de-ai fi sa fii nebun, cand stii ca o viata intreaga trebuie sa te ascunzi dupa gratii albe; fiind intreg, nebun o sa ajungi, de minti pentru mila, din lasitate, ce se mai cheama si frica pentru tine.
Ura este pentru mine un cuvant care ar trebui scos din vocabular, caci nu-i vad sensul si nu cred ca este cineva care sa-i cunoasca intelesul. Inteleg oricare sentiment, dar nu dusmania. E un cuvant razboinic inventat pentru a ne razvrati orbeste unii asupra altora fara a sti de ce. Cand un copil ii spune parintelui ca-l uraste, e ca si cum ar spune ca-l cere in casatorie. E o anomalie, e de necrezut.
Iar ca ura poate tine o viata, e si mai de ne-nteles; contravine speciei umane. Cand doua triburi voiau sa se lupte pentru teritorii, se intrebau aproape politicosi daca o pot face si daca nu, cand. Mureau ca boii intr-un sport sangeros, dar apoi isi vedeau de treaba. Dupa un timp se provocau din nou. Era un sport, nu ura, isi dovedeau abilitati si invatau din aceasta confruntare.
Tradarea, virtute in unele comunitati, crima in crestinism.
Cand nu incalci nici o regula si predici cuvantul cui vrei, si randurile se ingroasa in jurul taliei tale de oameni, devii puternic potential rasturnator al puterii, ce trebuie mistuit. Ai prieteni ce te vor ajuta sa fii crucificat.
Cand nesocoti reguli stiute de neschimbat de mii de ani si-o faci pentru bravura ta personala, stiind ca nu aduci nimic nou, sau poate mai rau, aduci nenorocirea, ochiul ce te-a parat va primi onoruri.
Tradarea are multe fete, dar sensul ni-l dam singuri ajutati de comunitatea in care traim democratic, pentru o simpla si prostita viata dependenta de credite.
E lumea plina de suparari, de ce-as mai intrista-o cu pareri deja stiute.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!