poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3940 .



La vie en rose
eseu [ ]
Despre naționalismul francez

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ancab ]

2004-11-02  |     | 



Subiectul cel mai dezbătut în săptămâna aceasta (25.10.2004 – 31.10.2004)? Nu, nu alegerile americane (ca importanță, acestea s-au situat pe locul doi), nici uciderea tinerei de 16 ani de către un obsedat sexual care apoi s-a sinucis (hi,hi, au și ei știrile de la ora 17.00!), ci (atenție!) dacă e corect să se introducă studiul obligatoriu al unei limbi străine din ciclul primar! Da, da ați citit bine. Aici prima limbă străină (de obicei engleza) se studiază obligatoriu începând din clasa a VI-a. De-a dreptul ilar a fost însă modul în care parlamentarii și cetățenii francezi puneu problema: la o vârstă atât de fragedă nu ar fii prea greu pentru săracii copii să înțeleagă o limbă atât de barbară cum este engleza și dacă aceste ore de engleză nu i-ar înstrăina pe micuți de cultura și limba maternă. Pentru o țară care apreciază și încurajează „Zilele francofoniei”, această atitudine miroase de departe a ipocrizie în cel mai rău caz sau naționalism în cel mai fericit.
Dar naționalismul francez nu ar trebui să mire prea mult. Au o lege care impune traducerea în limba franceză a tuturor neologismelor. Astfel, walkman-ul și CD-player-ul American s-au transformat în baladeur și baladeur-CD, iar fhöen-ul vikingilor în sèche-cheveux. Iară noi i-am condamnat pa Heliade-Rădulescu și Pruteanu… Ar trebui să-i luăm de exemplu, zău!
La orele de limba engleză liceenii vorbesc execrabil, aproape neinteligibil, limba lui Shakespeare, dar în timpul liber beau doar vin, lichior și bere franțuzești, rom adus din Coloniile franceze și fumează iarbă de aceeași provieniență, ascultă muzică franceză (o altă lege impune posturilor de radio să transmită într-un procent de 60% din timpul de emisie muzică franceză), preferă clasicul bistro snack-food-urilor americane (deși în Lyon sunt peste 10 McDonald’s-uri, ele sunt în majoritatea timpului frecventate de turiști) și refuză cu obstinență tot ce poartă marca MADE IN USA în favoarea celei PRODUIT EN FRANCE.
Șocant? Nu, e doar la vie en rose.




ANCA BALCANU

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!