poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7175 .



inteligenta
eseu [ ]
replica -margineanu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [camus ]

2004-01-08  |     | 



RoboSapiens
si
Inteligența

Motto:
„ Se cuvine să vorbești ca cei mulți, dar să cugeți ca înțelepții.”
Aristotel

INTELIGÉNÞÃ, inteligențe, s.f. 1. Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior; deșteptăciune. ◊ Inteligență artificială = capacitate a sistemelor tehnice evoluate de a obține performanțe cvasiumane. ♦ Persoană inteligentă. 2. (Înv.;art.) Totalitatea intelectualilor; intelectualitate (2). [Var.: inteligínță s.f.] Din fr. intelligence, lat. inteIligentia, germ. Intelligenz, rus. inteligenciia.
INTELIGÉNT, -Ã, inteligenți, -te, adj. Înzestrat cu.: inteligínță, deștept, ager la minte, pătrunzător. ♦ Care denotă inteligență (1). – Din fr. intelligent, lat. intelligens, -ntis.
( Explicatiile Dex-lui)

Încerc să brodez pe marginea acestui termen – inteligența -, temă vastă de altfel, cu elanul neofitului și mă alătur celor care au abordat deja subiectul în cauză, cu boarea filozofică necesară.
Stilistic vorbind, inteligența dă însuflețire privirii, personalizează chipul, devine simbolul expresiei umane. Triumviratul: trup-minte-spirit, este principiul armoniei echilibrate, atunci când această geometrie nu suferă atacuri din afară (societatea) sau din interiorul ființei umane.
Când această armonie, este neperturbată de factori externi sau interni, cauzatori de efecte majore sau grave, se poate vorbi de scenografia adaptării ființei umane la mediu.
Armonia triunghiului va da tonalitate luminoasă propriilor percepții emoționale, folosindu-se filtrul inteligenței. Ea nu funcționează singură și în plus ne ajută să percepem realitatea.
Abordată divers, problema este veche, antică, interesantă. Se pare că inteligența se bazează și pe experiențele anterioare vieții actuale sau a vieților anterioare.
Aristotel („Despre Suflet”) afirmă că sufletul și corpul sunt inseparabile. Că sufletul „principiul ființelor vii” are două părți: partea rațională și cea irațională, deci apare dualitatea. Sufletul conține ideile, ideile sunt percepute prin prisma inteligenței. Forma conturează materia, materia este însuflețită de formă.
Platon adeptul „ a învăța înseamnă a-ți reaminti”, considera că realitatea constă în idei, care există in afara spațiului și timpului. Cunoașterea ideilor provine din reamintire (anamesis) adică sufletul nemuritor al omului, le-ar fi contemplat în viețile anterioare.
Circula chiar și o anecdotă legată de cei care nu pot vede ideile:
„Unul din adversarii lui Platon, afirma:
- Pot vedea un cal, dar nu și Ideea de cal
Platon ar fi răspuns:
- Fiindcă ai cu ce vedea pe primul, iar nu cu ce pe ultima”
Am divagat puțin de la subiect, ca să amintesc că inteligența nu este specifică doar omului, ci și animalelor și chiar plantelor. Așa cum există o ierarhizare a sufletului după Aristotel (plantele au suflet nutritiv, omul dotat cu rațiune are suflet superior) așa există si o ierarhizare a inteligenței de la animal la om.
Conceptul de inteligență este larg folosit și are semnificații dintre cele mai variate. Astfel R.B.Cattell vorbește de inteligența cristalizată, adică acel soi de inteligență formată într-o anumită existență culturală, și inteligența fluidă, care are la bază intuiția și într-o mai mică măsură învățarea.
Există și alte tipuri de inteligență: biologică, psihologică și operațională, care după anumiți autori angrenează reflexele condiționate și necondiționate ale speciei animale și umane.
Putem vorbi de inteligența rațională (IQ) și inteligența emoțională (EQ).
QI dă coeficientul de inteligență și testele care stau la baza stabilirii IQ nu sunt tocmai dintre cele mai performante. De exemplu, se măsoară performanța individului în raport cu un grup de referință. Erorile de măsurare țin de operatorii de intervievare, de persoanele supuse testului și chiar de cercetătorul în cauză.
Inteligența emoțională EQ, este conform psihologului american Daniel Goleman, „ un amestec de stăpânire de sine, motivație, empatie, gândire liberă, tact și diplomație.”
Este si o inteligența socială, omul este înainte de toate un individ social, pentru că informațiile pe care le captează din mediu le folosește pentru a-și modula gândirea și viața după normele larg acceptate.
Informațiile devin amintiri care se stochează în hipocampul cortexului cerebral.
Iată că în ultimii ani se pune tot mai mult accentul pe inteligența artificială, adică soluția de a modela capacitatea umană cu ajutorul computerului. Dar și de a forma calculatorul precum o minte umană. Machiavelică treabă ! Câte riscuri….Câte minunății…
Un sistem electronic care poate fi modelat, instruit și îmbunătățit permanent după modelul uman, aproape că înseamnă sfidare. Genialitate și nebunie…Sofisticare și rafinament.
Inteligența competițională, care presupune monitorizarea continuă a concurenței. Aplicată la nivel de firme, instituții, etc urmărește creșterea productivității, reducerea timpului de reacție a unei companii.
Inteligența bionică care folosește informația biologică pentru a o transmite unui sistem informațional.
Si enumerarea, definirea, sau impactul asupra domeniului nu se opresc aici. S-ar mai putea scrie multe.
Cert este că inteligența caută resurse pentru eternizarea vieții, pentru eternizarea propriei entități. Simbioza om – natura, om- mașină, există chiar dacă nu întotdeauna în tandem.
Inteligența, gândirea, memoria, sunt verigile aceluiași lanț psihic, care ajută la adaptare și ajută la reflectarea realității obiective precum și la finalizarea acțiunilor noastre.
Echilibrul triumviratului este folosit în medicina alternativă pentru tehnica de vindecare ghidată.
Această energie neuronală poate fi bulversată prin diverse metode. Infrasunetele, câmpurile magnetice de joasă intensitate pot crea experiențe vizionare emoționante, câmpurile de concentrație maximă pot determina senzații optice de tip fantomatic.
Ultrasunetele, dacă ne amintim puțin de drăguții de delfini și de ecolocație, pot determina la om modificări de concentrare, electrocardiograme, etc.
In anumite momente ale istoriei, s-au folosit ELF (unde infrasonice – de frecvență extrem de joasă) care produceau asupra omului tulburări grave de conștiință, el devenind astfel ușor dirijabil.
Există un hormon DHEA – aparține hormonilor steroizi și care derivă din biochimia colesterolului (care este responsabil se pare cu procesul de întinerire, etc) și care ajută la sporirea inteligenței.
Se crede că sunt culori, melodii(meloterapia), sunete, arome(aromoterapia) care stimulează inteligența și chiar pietre precum ametistul „piatra înțelepciunii” care stimulează capacitatea de analiză, sinteză și intuiția.
Sa nu uităm de terapia genelor tratate, care stopează boli, sau măresc performanțele inteligenței umane.
Exercițiile mintale pot contribui la creșterea performanțelor intelectuale și fizice, acestea stimulând formațiuni neuronale pe anumite sinapse, afirma Ian Robertson în cartea sa „Mind Sculpture”
Dacă inteligența este o formă superioară de manifestare a materiei, nu ne rămâne deocamdată decât să ne raportăm la exemplele reale existente în spațiul care ne definește și pe care-l definim.
Ce este dincolo de noi, înaintea noastră sau în paralel cu noi, asta reprezintă o altă fază a simțirii și inteligenței umane.





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!