poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4761 .



Cheia si broasca
eseu [ ]
Oul, sau gaina?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Raza de soare ]

2007-02-14  |     | 




Cheia și broasca
Cu ceva vreme în urmă stăteam de vorbă cu fiul meu. La un moment dat, cu foarte multă jenă, mi-a spus: mami, am să-ți spun ceva, dar să nu te superi pe mine! La asta, am întotdeauna o replică și anume că orice lucru se poate spune folosind tonul potrivit.
- Păi toate femeile sunteți cam la fel, reacționați la fel în anumite împrejurări, iar reacțiile voastre nu au nici o legătură cu logica! Replica mea a fost: cu logica voastră! Pentru că și noi femeile avem deseori ocazia să spunem, cu aceeași malițiozitate, despre bărbați că sunteți toți la fel! Dar și unii și ceilalți uităm că sunte cam la fel, dar nu identici!
I-am spus mai apoi că întradevăr toate suntem cam la fel, pentru că funcțiile noastre pe pământ sunt (cam) aceleași, dar ăsta nu este un “defect de fabricație “ ci o necesitate pentru a ne realiza menirea. Asemeni si bărbații, sunt (cam) la fel, pentru ca toți au (cam) același rol pe pământ!
Dar, venind vorba despre “la fel”, toate broaștele de la uși au rostul de a închide ușile, iar cheile de a le deschide. Dacă o cheie nu se potrivește unei broaște nu înseamnă că vreuna dintre ele nu e bună ci înseamnă că, pentru a o deschide, fiecărei broaște i se potrivește o anumită cheie! Dacă n-ai cheia potrivită și o ajustezi pe aceea pe care o ai, un timp ai mai putea-o folosi, dar apoi iar se înțepenește broasca! Și iar nu-s de vină nici cheia nici broasca ci utilizatorul, care nu înțelege un lucru elementar: nu merge orice cheie la orice broască, ci fiecare broască are cheia ei. E adevărat că într-o vreme multe Dacii se deschideau cu aceeași cheie, dar între timp a mai evoluat (sau involuat) lumea! Pentru că, iar mi-aduc aminte, la țară oamenii din copilăria mea nici nu încuiau ușile. Iar dacă le încuiau, locul cheii îl știa tot satul și nu se fura nimic!
Alte timpuri, alți oameni, aceleași dileme: ce a fost mai întâi, oul sau găina? Când cei mai mulți dintre semenii mei se întreabă cine cântă în casă, cocoșul sau găina, uită un lucru elementar și anume că găina cotcodăcește, dar cu rost: cheamă puii și menține familia întreagă! Iar cântecul coccoșului, de pe gard, vestește o nouă zi! Ceea ce cred ca nu mai trebuie demonstrat!


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!