poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5441 .



NEW AGE- Romanian style
eseu [ ]
- lecturi reconfortante -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2006-10-22  |     | 



Accidental am descoperit și eu conceptul creativ al învârtirii în jurul ideii de a povesti după ureche, fără a fi citit în realitate ceva, să spunem unul sau mai multe programe politice, dar despre care dă bine să lași impresia că le-ai fi citit. De citit cărți nu mai vorbesc, pentru că, oricum, cartea nu trebuie să mai figureze printre bunurile de consum zilnic - există voci ale experților în diete care spun că acum douăzeci de ani aveam de ales între un ou, o prăjitură, sau două și o carte, dar sunt doar voci, pe care nu le pot considera majoritare și demne să mă reprezinte și să-mi hotărască destinul, pentru că ar urma să cer ca editurile să renunțe la a mai fi ce sunt și să devină... cantine ale asistenței publice și concurente ale "haliturilor" publice ades organizate, cu periodiocitate prognostică de 100% chiar, deși par, aparent, întâmplătoare.
Mai mult, conceptul descoperit de mine e la fel de creativ și atunci când, nefiind membrul veunui partid politic, nu pot spune că nu fac politică. Da, fac, fiind total devotat "vizualului"! De o jumătate de an urmăresc talk-show-uri, compunând propriile-mi "Divertis Ecologic Show-uri" și, deși subscriu ideii că toți românii descind spre locuri frumoase în fiecare săptămână, fiind de acord că în România se petrece, săptămânal, câte o catastrofă ecologică, eu nu devin verde de supărare, ci optimist incurabil.
Așadar, până cu ceva timp în urmă căutam febril, nici eu nu mai știu "de ce?", oricum, un ceva legat de calitățile clasei noastre politice, derutat complet fiind, ca și cum aș fi suferit de "deruta" liberalilor. Ei bine, nu mai sufăr. M-am network-izat după ce am dat peste gingașa ridicătură din umeri a domnișoarei Daciana Sârbu, oferită drept răspuns la întrebarea: ce e NATO? Sinergetic, am simțit cât de grea e viața politicianului tânăr și, sensibilizat la culme, urmărind talk-show-urile, am revăzut, ca prin vis, Hair și am reținut gâturile personajelor din film răsărind din tricourile cu "en-coeur" în formă de V - știu că New age nu este o casă de modă, dar, iată că primul semn al înnoirii așa a apărut la noi, la care se adăugă altele ce nu se potrivesc establishment-ului privind liberul arbitru, adevărul, binele și răul, dragostea, sexul, drogurile, renunțarea la perdele, incluzând și pledoaria pentru eliberarea spiritului. "Semințe" de flower power sunt peste tot, semănate de tânăra clasă politică de la noi: "Îmi vezi ochii? Dacă da, înseamnă că părul e prea scurt"; "He believes in God and I believe in God, that is me" și "I got life mother, I got freedom brother, I got good times to..."; "hare krishna, hare krisha, hare hare, hare rama, peace, flower, freedom, happines", "... go running naked in the woods and put fucking flowers in your hair!!!...", "imagine all the people sharing all the world ... living life in peace" și "Let the sunshine in".
Și, ce-i cu asta? Este! Într-un song din film, intitulat Aquarius, printre alte versuri găsim alte semne fundamentale: "Armonie, justiție și claritate/ Simpatie, lumină și adevăr/ Nimeni nu va pune căluș libertății/ Nimeni nu va îngreuia spiritul/ Mistica ne va da cunoaștere/ omul va învăța din nou să gândească/ Datorită Vărsătorului, Vărsătorului". Uite așa socotesc eu că s-a produs și la noi The Aquarian Conspiracy. S-au schimbat câteva conștiințe, urmează să se schimbe societatea. Mutația esențială de la homo sapiens sapiens la homo noeticus s-a produs. David Spangler, profetul New Age, poate să stea liniștit, va fi cum spune el: "... politica sinergiei va reinterpreta relația omenirii cu natura în folosirea de către aceasta a resurselor naturale, ... atât într-un grup separat cât și într-o structură de grupuri mai mici în care conștiința separării este alungată, fiind înlocuită cu o conștiință a unității, a cooperării dinamice și a bunăvoinței, întreg spectrul de politică națională și internațională, așa cum o cunoaștem, are să dispară și o să fie transformat în ceva de nerecunoscut după standardele de astăzi.".
Nu ne rămâne decât să analizăm, separat, câteva cazuri, pentru a ne convinge.
Bunăoară, Daciana Sârbu nu numai că nu știe niciodată ce are de făcut în calitate de deputat, dar mai trebuie să facă și echilibristică pe muchie de cuțit, după cum spune ea înseși cu inteligență, dar rămânând la fel de atrăgătoare. Prevăzătoare, ca să nu se mai trezească întrebată, ea socotește că e mai bine să facă interpelări, mai multe deodată, cam treizeci. Fiind un record absolut, trebuie să anunțăm Guiness Book-ul! Cum Robert Turcescu i-a dat o bilă neagră pentru pacifism, Daciana l-a luat de mână pe Mihai Morar și s-au dus la clubul Bamboo, ca să admire luciul Nicoletei Luciu în costume de baie și haine Polo Garage. Pe ici pe colo, au mai lucit Miss Playboy 2005 și Miss Bikini World. Peace!
Peste domnul primar de clasa-ntâia Marian Vanghelie am dat din întâmplare, în timp ce dădea cu larghețe interviuri despre visurile altora, pentru că domnia sa nu mai visează, de un an de zile, după câte spune. Charlotte, nevastă-sa, nu mai visează nici ea, doar stă trează și-l păzește. Mai are și dânsa puțin și își va ajunge soțul din urmă la extazie, că numai despre așa ceva poate fi vorba, după un an de luciditate.
Cum fiecare creștin, în virtutea "preoției împărătești" cu care este investit întru Hristos, după măsura și felul chemării lui, trebuie să iasă neîntârziat, gătit cu toată armătura lui Dumnezeu (cf. Efeseni 6, 13 și urm.), la armaghedonica înfruntare cu oștirile insidioase ale "Prințului acestei lumi", programul electoral al candidatului Marian Vanghelie a cuprins întâlniri cu cetățenii în piețele Drumul Taberei și Valea Ialomiței, precum și o vizită la S.C. Nufărul S.A. Oamenii au simțit că pot vorbi deschis, copleșind-ul cu întrebări legate de problemele zilnice, întrebari care, au spus ei, nu primiseră răspunsul satisfăcător de ani de zile. Vizionarul Vanghelie a spus că: "Integrarea în Uniunea Europeană are avantajele ei, dar costă... Subvențiile de la stat se vor elimina, asta însemnând că o să mărim întreținerea și prețul biletului de autobuz, fiindcă trebuie să ne gândim că mulți bătrâni, șomeri și chiar tineri o vor duce greu cu banii." și că: "Putem să facem economii, dar cu viața oamenilor nu trebuie să ne jucăm.” Cei aflați la cumpărături în piețele Drumul Taberei și Valea Ialomiței au aflat că va desființa, garantat, mafia piețelor: "... nu doar cu un joc de cuvinte scos în campania electorală", ci pentru: "...că când îmi propun ceva, nu mă las până nu duc la bun sfârșit ce mi-am propus!”. Amin!
Mioara Mantale: "este într-adevăr o femeie frumoasă, de te dor apele sufletului când o vezi doar pe sticlă; Dar e doamnă, sau domnișoară?; Aș vrea să-i cunosc adresa personala de e-mail; Despre această Femeie ar trebui să vorbim de un milion de ori mai mult decât despre curvele care se numesc unele pe altele VIP-uri și STAR-uri prin revistele deocheate și în programele idioate de la TV.; Asta conduce 3 milioane de oameni și nu își arată curul la onaniștii ziși fani", am spicuit eu de pe un forum de discuții.
La nici 39 de ani, admirată de bărbați și apreciată datorită calităților fizice evidente, ea recunoaște că de curând a pus capăt unei relații, astfel că, la ora actuală, e frumoasă, dar singură. O spun vorbele ei: “Am avut o relație sacrificată din cauza funcției și solicitărilor impuse de aceasta. E la fel de greu de atins succesul în viața personală ca și cel din viața politică. Sacrificiul personal devine inevitabil când ajungi la un anumit nivel al carierei și “victima” e viața personală. Am sacrificat și continuu să-mi sacrific timpul liber, viața personală, din păcate și familia și prietenii. Daca ar fi să iau în considerare timpul pe care îl aloc muncii pe parcursul unei zile, atunci balanța ar înclina puternic spre un 90% și doar 10% e rezervat vieții private. Ajung destul de rar acasă, la părinți".
Sperând că va reuși, totuși, să îmbine fericit și bine cele două planuri, dacă ziua ar avea mai mult de 24 de ore, domnișoara Mantale, mioară după unii, dar prefectă a Capitalei după alții, după ce a testat, în plină francofonie, posibilitățile de deplasare ale bucureștenilor cu transportul în comun, dorește acum să fie numiți șase prefecți de sectoare în București. Legea nouă spune că prefecții trebuie să dea examene - în bibliografie e trecut basmul: Mioara și cei șase prefecți numiți.
După ora 24, uneori, Mioara dansează pe mesele dintr-un club (nu dăm numele clubului, că ne amendează C.N.A.-ul), dar ne ducem cu gândul la practicile vice-primarului capitalei, Ludovic Orban. Aspectul ăsta, blamat de mulți, pe mine unul mă face să cred că prin Prefectura și Primăria Capitalei plutește acel ceva specific comunităților de hippie: dacă nu, atunci fără casă, masă, familie, educație, haine, ciorapi. Doar pace!
Raluca Turcan - după vârstă, poate să-i fie fiică Mioarei! - e clar că s-a "c...t în scăldătoare la naștere": Președintă a Comisiei Parlamentului pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă; Secretară a Comisiei Parlamentului pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați; Președintă a Comisiei Parlamentului pentru Integrare Europeană; Președintă a mai multor grupuri parlamentare de prietenie (cu Argentina, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Arabă Egipt); dar numai șase propuneri legislative și câteva interpelări pentru care: "trebuie și să muncești pe brânci și să ții spatele drept, să fii demn, să nu-ți pleci niciodată ochii în fața celorlalți”, după cum spune spune ea.
Este puțin și nefericit pentru soarta femeii-politician Raluca Turcan, câtă vreme numele i-a fost târât prin bârfe de alcov care o vor marca multă vreme. În realitate, soțul său își dorește un copil, însă până acum nu a venit momentul potrivit: "Vrem copii, o echipă de fotbal”, spune Valeriu, iar ea și-ar fi dorit ca nunta lor să dureze trei zile și trei nopți. În copilărie, pentru că studia pianul, era privită ca o speranță a Moldovei pe plan național, dar din clasa a VII-a, odată cu Revoluția, s-a orientat către relațiile economice internaționale, deși nu știa prea bine ce însemna asta, dar i-a plăcut cum suna!
Telefonul mobil reprezintă pentru Raluca obiectul prin care păstrează contactul cu ceilalți - câteodată dorește să-l piardă sau să-l uite, ceea ce, ce-i drept, i se și întâmplă. De obiectul "telefon mobil" o leagă o amintire amuzantă: „A fost un moment foarte dificil în viața mea, momentul retragerii domnului Stolojan. Înainte, fiind consiliera lui, telefonul suna tot timpul. Abia dacă mai găseam câteva momente libere. După anunțarea retragerii a trecut mai mult de o săptămână și telefonul nu a mai sunat. Așa că mobilul reprezintă și un barometru foarte bun. Dacă telefonul sună, înseamnă că mai prezinți interes”. Laptopul, însă, este principala sursă de informare: "Este indispensabil pentru că, fiind deputat de Sibiu, trebuie să fac multe vizite în teritoriu. Este legătura cu lumea modernă, pentru că am acces la internet. Este în antiteză cu albumul de artă. Fară el, multe acțiuni ale noastre ar fi blocate ori încetinite”.
Îi place să lenevească, să se uite peste pozele de la nuntă și să se joace cu Coco - bichon maltez, de doi ani. Locuiește într-un apartament, vizavi de Palatul Parlamentului, decorat de ea. Pleacă dimineața și nu se mai întoarce decât seara, când chiar dacă nu a mâncat toată ziua, își adună forțele ca să se joace cu el, cățelul atât de alb încât se confundă cu covorul pufos, de numai mișcarea de du-te-vino îl mai face vizibil. Lângă televizor, stă o carte cu poezii tematice, în care sunt adunate înscrieri ale mai multor poeți, intitulată „Soțul meu”. Iubește, da' nu cerceta!
Am dat ceva bani ca să-l pot vedea pe Cristian Boureanu într-un pictorial dintr-o revistă. E fotografiat împreună cu iubita, Valentina Pelinel, pe chiuvetă - Valentina e fotomodel și nu făcuse niciodată o astfel de poză, pe acolo pe unde umblă ea prin lumea largă. Pentru argeșeni, al căror deputat este, omul s-a născut în Lusaka, Zambia și este un înger, deoarece consideră că este echitabil și corect ca acele persoane care cotizează sume mari la bugetul de stat, să beneficieze de indemnizații mai mari pentru creșterea copilului - Cristian are o fiică de patru ani, concepută în timpul unei căsătorii, de care momentan nu își mai aduce aminte.
Apoi, el salută proiectul inițiat de Ministerul Muncii, Solidarității și Familiei, prin care se dorește acordarea unei indemnizații lunare pentru creșterea copilului și femeilor neasigurate în sistemul asigurărilor sociale, propunere pe care o va susține în Parlament - Valentina Pelinel se poartă cu copila de patru ani "ca o mamă", spun gurile rele. Cristian, precizeză că; "... acest lucru nu trebuie să se facă în detrimentul acelora care își plătesc contribuții sociale și impozite la stat.
Deputatul PNL, acum ex-PNL, este posesorul unui adevăr politic, pe care nu ezită să-l proclame: "Alianța PNL-PD este convinsă că jurnaliștii nu vor accepta niciodată ca un guvern, indiferent de culoarea sa politică, să aibă un cuvânt de spus în funcționarea unui domeniu care îi privește.". Fericiți cei săraci cu duhul, căci a lor va fi Împărăția, acum și pururea și în vecii vecilor!
Cei cinci au viitorul înainte: Daciana o să facă jonglerii geniale; Vanghelie va fi un vizionar de calibru universal; Mioara va fi desemnată Prim-ministru, după alegerile anticipate; Raluca va fi Președinta Parlamentului unicameral; iar Boureanu o să-și facă televiziunea lui, cu o emisiune care să rupă gura unora ca Irinel, cu Monica lui cu tot, sau a lui Silviu, prigonitorul Adrianei - fostă Bahmuțan, fostă Toma. Ceilalți, n-au decât să se facă: monoteiști, transcendentaliști, astrologi, sincretiști, ocultiști, practicanți ai șamanismului, apartenți ai cine știe cărei școli de yoga, scientiști, francmasoni, umaniști, ecologiști, pacifiști, mondialiști-globaliști adepți ai guvernării mondiale, unii să fie plini de bune intenții, alții ipocriți sau impostori, generoși ori criminali și multe altele, practicanți la vedere sau cufundați într-o tăcere absolută. Nicăieri, decât la noi, nu ar fi mai bună de găsit decât o astfel de amestecătură newagistă. Bogat sau sărac, instruit sau nu, indiferent de profesie, persoană influentă fiind, ori un anonim, indiferent de rasă și sex, convingeri, practici sexuale, preferințe și obiceiuri, poți să faci parte sau să te alături mișcării. Înscrie-te!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!