poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3493 .



La 20 iulie 2006 poetul național Adrian Păunescu împlinește 63 de ani.\"Amintiri despre viitor\".
eseu [ ]
II

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cultradu ]

2006-07-04  |     | 




Electronii vor continua să graviteze în jurul nucleelor lor, sărind de pe un strat energetic pe altul, într-o dinamică tot mai înțeleasă.
Apele vor adăuga încă multe inele trunchiurilor fluidităților lor marcând parcurgerea mereu (in)completelor circuite din natură.
Desenul fluturilor se va lua pe flori de indigoul prea aproapelui dans.
Pământul va naște tot mai mult prin cezariană vitaminele rotundelor șolduri de fructe.
Furtuna și vântul se vor opri la semafor să treacă și copiii recoltei, sau dimpotrivă, cerul se va cerui la gură, învechindu-ne blestemul de a nu ști gospodări lumina.
Căzuți sub tirania computerelor, ce vor sta mereu cu armele controlului vieților în poziție de luptă, oamenii sfârșitului de veac XXI vor avea lanțurile unei identități ce nu le aparține. Și ele vor fi grele prin serile holografice privite de la ferestre din lipsă de seri, prin cotcodăcitul pe sintetizator, din lipsă de cotcodăcit, prin iubirea după grafic în ora specială de iubit. Și atunci,cu orgoliul rănit de ocupația cipurilor, dodecagenari înțelepți, în clandestinitatea circumvoluțiunilor speciei, vor chibzui nevoia de a fi ei însăși.Și vor declanșa prin tinerii încă nemușcați de plastic revolta împotriva Dumnezeului electronic, a emoției de sticlă și a sărutului prin telecomandă. Ascunse de rugul devastator al desuetitudinii de la începutul ignorantului secol XX, poeziile lui Adrian Păunescu vor fi kalașnicovurile perfecte cu care, după lupte preț de o floare naturală, se vor repune pe socluri ecvestrele iubiri la purtător.Datorită lui Adrian Păunescu, glia va fi scoasă de pe dischetă și arătată cu mâna.Cu colțul inimii se va ara. Neamul va fi scos din transa inconștienței hipnotice, coagulându-se din nou cofrajul acestui pământ Carpatic, iar Istoria Românilor, scursă de formolul nepăsării, ca un blazon de noblețe se va purta, bătălie cu bătălie, unire cu unire. Se va consimții victoria Bunului Simț.Dar deoarece conștientul conservă și doar subconștientul e cel care spune cu adevărat adevărul, nevoia de Adrian Păunescu va fi statuată (și) prin alegerile cu Detectorul de minciuni.Rezultatele vor uimi.
Și chiar dacă Adrian Păunescu va fi atunci, undeva, prin vreun cimitir o mulțime neglijabilă, se va cânta în jurul redobânditei libertăți, numele său:
O, poet frumos cu versul veșnic verde!
...frumos cu versul veșnic verde!
...cu versul veșnic verde!
...veșniv verde!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!