poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1978 .



Săptămâna porților deschise
eseu [ ]
-CETATEA TURNU- Turnu Măgurele, Teleorman

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [andronescu ]

2009-05-23  |     | 



Text scris în anul 2008, pe piatra cetății.

În perioada 17 iulie-18 august s-a redeschis la Turnu Măgurele șantierul arheologic Cetatea Turnu, acesta fiind încă un an de săpături în cadrul acestui sit. Șeful de șantier fiind d-l profesor universitar Virgil Cândea, coordonator din partea Muzeului de Istorie și Artă Alexandria d-na Þânțăreanu Ecaterina. S-au deschis trei secțiuni de lucru la care au participat 16 oameni.În perioada 11-18 august a fost Săptămâna Porților Deschise- în aceste zile s-a putut vizita vestigiile cetății Turnu
de către publicul larg. În această perioadă am participat activ la aceste lucrări, unde s-au descoperit fragmente importante de vase din ceramică, oase de animale și obiecte de harnașament sau de construcții- cuie, scoabe, etc. Acestea au fost așezate cu profesionalism și migală pe categorii de către d-na director și trimise la București spre a fi analizate și catalogate.
Trebuia deschisă și o a patra secțiune dar din lipsa fondurilor aceasta nu s-a mai produs, din păcate. Spun din păcate deoarece fonduri importante se dau pentru multe pseudoproiecte cu finalitate zero sau care nu aduc niciun folos societății.
Spre sfârșitul lucrărilor era stabilită și o conferință de presă la fața locului dar din nefericire aceasta a avut loc doar în prezența a doi ziariști d-na Matilda Cazacu de la ziarul Teleormanul și d-l Stan Ștefan de la România Actualitșți și a nici unui oficial de rang înalt al autorității publice locale Turnu Măgurele- presupun că d-l primar- cu respect, era foarte ocupat ori nu se afla în localitate, vicele de asemenea, revista orașului era și ea ocupată cu... ecourile...
Deși nu exclud ca ecourile acestei manifestări să se audă și în acest ,,organ de informare’’ a turnenilor. Mulțumiri.
Vestigiile cetății Turnu înființată de către domnitorul Mircea cel Bătrân la anul 1395 nu suscită interes în rândul cetățenilor din Turnu Măgurele și nici pentru cei ce ar fi trebuit să fie prezenți fie și numai pentru imaginea publică, deși e un punct turistic interesant, atractiv și potențial aducător de bani în vistieria municipiului- Turnu Măgurele fiind declarată zonă turistică datorită peisajelor de poveste dintre Olt și Dunăre și a unui hotel încăpător.
Din păcate în România manifestările culturale sunt tratate cu indiferență, sunt bagatelizate, prezența publicului e slabă sau deloc, a unora dintre autorități numai în campaniile electorale.
Vin fonduri europene cu scop cultural și ele (nu) sunt folosite…
La ce ne ajută ,,pietrele și cioburile de oale’’ ?
Ele ne vorbesc pe limba lor despre trecutul nostru și ne aduc argumente incontestabile atunci când vine vorba de originile noastre ca popor milenar pe aceste locuri. Sunt actul nostru de identitate în noul context de țară europeană, membră a Uniunii Europene. Săpăturile vor fi reluate anul viitor, atunci când poate vor fi fonduri... mai multe, sper.

Concluzie:
Îmi doresc foarte mult ca și în acest an să se reia lucrările de cercetare arheologică la cetatea Turnu, chiar dacă suntem în plină criză financiar-economică.




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!