poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1747 .



Literatura cantecul sufletului
eseu [ ]
Literatura -stiinta sau arta ?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [pssp ]

2008-11-25  |     | 



Literatura ca știință - pe înțelesul tuturor
Literatura este știinta care se ocupă cu studiul operelor literare, determinând cu precizie specificul acestora, genul literar abordat, stilul preponderant sau laitmotivul folosit.
In mod științific, știința literaturii va diferenția poezia de proză, genul epic de genul liric, romanul de nuvelă, pastelul de schiță, imnul de baladă, drama de comedie, satira de pamflet… si va justifica fiecare alegere cu aceeasi exactitate cu care o altă știintă ne explică că 2+2 fac 4.
Literatura ca artă
Literatura face parte din seria artelor, având ca obiectiv transpunerea plastică a realității noastre în operele literare, fiind constrânsă doar de valorile estetice.
Literatura este deci limbajul prin care sufletul găsește exprimare, comunicând situații descrise scriptic.
Ca orice operă de artă, literatura imită realitatea, uneori deformat, alteori izbitor de dur, însă în ambele cazuri nu ne interesează de fapt aspectul adevăr pur, ci aspectul estetic, artistic, pe care coloritul limbajului îl poate transforma ca prin magie în imagine.
In concluzie, nu ascultăm sau citim o poezie sau operă literară pentru a transcede spre un adevăr știintific sau pentru a pătrunde în esența unui lucru. Citim însă, pentru a ne satisface o plăcere, pentru a ne lăsa spiritul pătruns de viziuni poetice, artistice, despre lumea sau realitatea în care trăim, pentru a ne lăsa sufletul invadat de calde emoții, pe care opera literară le transmite.
Pusă deci în slujba plăcerii, a frumosului și esteticului, arta literară nu își propune o decupare fotografică a realității noastre, ea tinde să ne producă interes, fascinatie, îmbrăcând realitatea într-o aură fictivă, care capătă un aspect generalizator mai mare.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!