poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3413 .



Porcul american și cel chinezesc
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Antiastrolog ]

2008-11-23  |     | 



Am dat recent peste un ghid foarte folositor al țărilor lumii. Autorul lui, Horia Matei, ne prezintă la sfârșit și niște statistici, care ne informează asupra țărilor- mari producători. Este interesant să știm, ce țară din lume are cele mai mari venituri din turizm? Care țară produce cel mai mult petrol, grâu, lapte, struguri, oțel.

Mă gândeam, poate măcar una dintre ele conține și România?

Ba!

Polonia, da!, dar România, Ba!
Rusia, da! Dar, România, ba!

Iată, ca și China, da!
Dar România, Ba!

Ei dar să vedem, cum este acest da chinezesc.
Nu știu dacă vă voi prezenta cifrele ca în dările de seamă ONU, sau ca la banca mondială, dar vă garantez, că nu voi deforma sensul.

La capitolul porcine, aflăm, că atât China, cât și SUA sunt printre țările-lider. Mai mult, China are un avans detașat față de SUA. Un chinez are circa doi porci, iar un american -doar a treia parte dintr-un porc. Incredibil! Este mai bună economia socialistă!

Dar, să vedem ce ne spun statisticile despre carne. Tot aici găsim și China, dar și SUA. Iată, că un chinez produce de vre-o câteva ori mai puțină carne decât un american. Ca să aflăm acest lucru împărțim cantitatea de carne produsă în SUA (vezi statisticile de la sfârșit) la numărul populației, pe care o găsim la pagina respectivă în interiorul cârții.

Facem același lucru și în cazul Chinei. Iar după aceasta facem o comparație între cantitatea de carne produsă pe cap de locuitor în China și în SUA.


CONCLUZIA ESTE:
1. O fi având ei chinezii vre-o doi porci pe cap de locuitor, Domnilor. Atâta doar că-s sfrigiți! Căci porcul american este de vre-o 10 ori mai mare decât cel chinezesc!
2. O fi bune ele colhozurile, dar dacă o să deschideți "Cuvântul Comunist", gazeta raională de la Telenești din Basarabia din anul 1967, veți vedea, că vacile din raion atunci dădeau în mediu 8,5-9 litri de lapte, iar unele gospodării mulgeau și 6 l de lapte pe zi, în timp ce Joiana noastră în anii 50 dădea 12 litri de lapte pe zi, fără ca să depunem prea mari eforturi și în condițiile lipsei de pășune, care aprțineau aproape exclusiv colhozului.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!