poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2846 .



Petrila leagănul copilăriei mele
eseu [ ]
“Viitorul este suma pașilor pe care-I faceți, inclusive a celor mici, ignorați sau luați în râs” (Henry Coandă)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [afrodita_venus17 ]

2006-05-05  |     | 



“Lucrurile nu sunt greu de făcut, greu e să ajungi în starea de a le face”
( Brâncuși).Asta e concluzia la care am ajuns eu după ce m-am documentat despre orașul meu natal în care mi-am petrecut până acum 17 ani din viață.În ciuda faptului că în țară imaginea Văii Jiului nu este una favorabilă se crede că ortacii sunt oameni violenți(aici ar fi Iadul), nu este așa sunt oameni modești care se gândesc la viitorul acestui ținut, valorificarea acestui ținut,drumul pe care se încearcă acum este cel al turismului.Românul are de unde să valorifice dar organizarea îl trage la fund.
Oamenii locului s-au înfrățit cu stânca, pe care scânteind în întunericul adâncurilor au sfedelit-o cu dalta să-i afle secretele. S-au înfrățit cu bradul, cu văile și piscurile din care au știut în vremurile grele să-și facă scut de netrecut. Ei au rămas neclintiți pe cest pământ, cu conștiința permanentă și statornică a apartenenței lor etnice.
Această ținut, este prin excelență o deosebit de interesantă acumulare de valori ale trecutului și ale prezentului, unde noile profiluri industriale se îmbină cu discreția dălțuirilor străvechi. Þinut hulit de mulți, căutat de puțini, dar atrăgându-i pe toți deopotrivă în acest măreț ținut cu munți. Regiunea și-a câștigat pe drept renumele de Þara diamantului negru. Ca să pătrunzi cât mai adânc și cât mai bine în personajul și personalitatea zonei, nu este suficient să deschizi doar ochii, trebuie să deschizi și inima, trebuie să fii sau să devii fiu al locului. Întreaga Vale, prezintă o caracteristică, pe care puțini dintre locuitori sau dintre cei care o vizitează au reușit să o pătrundă. Cu cât o cercetezi mai adânc din punct de vedere etnic, social și cultural, cu atât îți dai mai bine seama că ascunde mistere și surprize. Frământările și lupta de supraviețuire a minerului nu poate fi înțeleasă decât prin jocul ciudat al politicii, istoriei și a societății în întregul ei.
Petrila este o îmbinare de forme geometrice multiple, străbătute de la un capăt la altul de râul care i-a dat numele, cunoscând de-a lungul timpului o viață intensă. Locurile pe unde odinioară, dacii durau cetății de apărare, ca martore ale încleștării umane, ascund în adâncuri o mare bogăție naturală: cărbune.Nu poate fi despărțită de restul Văii și la un loc formează un tot social, cultural și etnic, în cadrul Județului Hunedoara.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!