poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1274 .



Origini parapitece
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Feddi ]

2006-04-29  |     | 





Dacă tot sunt ”The new guy” aici, „datoria” care-mi curge-n vene imi șoptește ca punct de plecare originea (știu, am facut uz de un pleonasm, dar dacă Eminovici –prefer să folosesc numeme lui real- a facut-o, eu de nu aș face-o), dar vreau să “dezbat” o altă origine (nu ca a mea n-ar fi interesantă) dar e mai operativa originea noastra... a tuturor... ați ghicit vreau să mă îndrept spre punctul zero... oricum e ceva convențional, nu s-a produs pur si simplu... boom, au fost niște reactii premergătoare, care D.D. nu vrea sa ni le puna la dispoziție (pentru ce-i care nu stiu cine-I „Personajul” in cauza... le dau un indiciu... se vorbește cu precădere de El in locașele de cult) din motive încă neelucidate. Oare cum ar fi arătat Terra fără inteligența umană?! ... cu siguranța mult mai săracă in deșeuri... (v-ați întrebat vreodată...sau am “nascut” o nouă problemă filosofica?de fapt am adăugat-o la un șir interminabil care ne „bântuie” mințile înnecate de atâta navigație la nivel interplanetar prin intermediul undelor electromagnetice...
Tot ce avem noi acum e un efect la ceea ce s-a întâmplat atunci... prima conștientizare de sine... generând o întreagă suma de schimabări! (tre’ sa mă înțelegeți… fac niște introduceri mai puțin convenționale… fiind un “artist”… imi place să nu mă supun canoanelor, dar să nu mai amânăm momentul și să ne “scufundăm” în lectură).


Dacă ar fi posibilă călătoria în timp, totul ar fi mult mai ușor de înțeles. Imaginează-ți că ai fi proiectat de o mașină a timpului pe malul unui lac din Africa, într-un timp inimaginabil de îndepărtat, să presupunem acum șapte milioane de ani. Ai vedea în jur furnicari, antilope, elefanți și probabil, un grup de „indivizi”, contemporanii le-au dat un nume dintr-o oarecare perspectiva straniu : parapitec*. Animalele acestea probabil ar avea foarte multe puncte comune cu cimpanzeii de astăzi aproape aceeasi greutate, același fel de blană și poate doar fețele lor plate și proporțiile ciudate ale trupului ar arăta că aparțin unei specii diferite.
Poate că s-ar abate din drumul lor și s-ar apropia de tine, poate chiar te-ar privi curios. La o asemenea privire, privirea unuia dintre strămoșii tăi humanoizi cei mai îndepărtați, primele primate care s-au desprins din ramura comună a maimuțelor, visează paleoantropologii în timp ce îndură arșița ucigătoare, furtunile de nisip și anii de cercetare. S-a descoperit, în urma unor îndelungi căutari, în Chad, un craniu care ar putea aparține celei mai vechi rude cunoscute a hominidelor. Se presupune că ar avea o vechime de aproximativ șapte milioane de ani și a fost găsit în zona Saharei.
Specia noastră a adus în pragul extincției multe alte specii într-o proporție alarmantă: un sfert dintre toate speciile de mamifere, spre exemplu, sunt pe listele oficiale ale speciilor amenințate. Dovezi aduse de fosile sugerează că acest val de extincție durează de zeci de mii de ani. Există o ironie amară în faptul că primele specii care au căzut pradă oamenilor au fost rudele lor cele mai apropiate(de acolo s-a declanșat „isteria”). A fost o cursă uluitoare; timp de șapte milioane de ani linia noastră genealogica a evoluat de la niște primate de talie mică la specia care domina planeta...cel puțin o vreme... cine știe...poate pana când ne vom duce la extincție propria noastră specie (atunci când computerul va avea conștiința de sine si va declanșa razboiul apocaliptic).
Am dezvoltat creiere uriașe (în comparație cu celălalte viețuitoare de talia noastră), capabile să conceapă lucruri din ce in ce mai îndraznețe (cine s-ar fi gandit în urmă cu unsprezece ani că omenirea este capabilă sa creeze o „lume virtuală”… un depozit infinit pentru stocarea informației și nu numai așa… cum este internetul?). Am putea crede că, dacă o inteligență superioara înseamnă un creier evoluat, selecția naturală ar determina o evoluție din ce în ce mai spectaculoasă și în zilele noastre. Dar creierele au și ele limitele lor. Precum o rețea computerizată în expansiune, un creier are nevoie de tot mai multe conexiuni între părțile componente. Creierul uman și-a atins, poate, limitele de conectare și gradul de solicitare a corpului… de ce sa cedăm atât de ușor si sa pregătim terenul pentru inteligența umană?
Singura cale de a afla răspunsul la intrebarea A încetat oare homo sapins să evolueze? este să lăsăm viitorul sa devină trecut.
Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de fascinați de știința evoluției este faptul că este singura care ne poate arăta de unde venim și incotro ne îndreptăm.




*PARAPIT'EC, parapiteci, s.m. maimuță fosila,cel mai vechi strămoș al omului descoperit pana acum, gen de primate fosile din oligocen; primată din acest gen. - Din fr. parapith`eque. (am modificat eu definiția, cea din dicționar nu era corectă din punct de vedere logic).





ș

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!