poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2547 .



În căutarea înțelepciunii
eseu [ ]
Motto: ’’We are all wevils in a captain’s biscuit’’

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [kyushu ]

2007-09-10  |     | 



Orice persoană, mai tânără sau mai bătrână,ar vrea ,cu o poftă nebună, să cunoască. A vrea ...acest verb,inconfundabil,tradus prin ’’a dori’’,devine un țel întâlnit aproape oriunde, în orice persoană.
Înțelepciunea, această trăsătură de caracter, dobândită în urma mai multor ani de travaliu științific,filosofic,etc.,e cu siguranță o etichetă dezirabilă de dobândit.
Înțelepciunea e adevărata piatră filosofală. Ea transformă mitocanul în gentleman,duhoarea în parfum.
Și totuși...pornim în căutarea ei,dar ce drum trebuie să parcurgem? Ce obstacole trebuie ’’înfruntate’’?
În primul rând, educația. Nu cea formală,prinsă între pereții constrângători ai vreunei școli, sau cea părintească, a vreunui părinte zelos. Ci cea interioară.Care poate fi numită ’’Self-Education’’. Autodidactul. Cel care ,cu o oarecare îndrumare (facultativă) dorește să pătrundă în tainele cunoașterii.
Cunoașterea,însă...nu e reflectată de elevul premiant. Nu e a celor care se cred ’profesori’ (adevărații profesori sunt FOARTE greu de găsit) . Cunoașterea adevărată e (h)ermetică. Ea nu e cunoscută decât de inițiați. Și nu se constituie în cărți,tratate,etc.,ci în culte,secte.ale cîror porți sunt închise neinițiaților. Aceștia urmă pot fi prieteni ai înțelepciunii sau prieteni ai filosofiei.
Adevăratul înțelept e dincolo de bine și de rău. E dincolo de lume. Mai presus decât misticul, mai mistic decât șamanul, fără a fi vreun vrăjitor sau magician, sau alchimist, însă cunoscându-le pe toate și putând fi toate la un loc.
Dumnezeu e Supremul Înțelept,fără a fi vreun duh, dar fiind și duh. Fără a fi om, dar fiind și om.
Îngerii nu pot fi Înțelepți. Oamenii pot fi, dar limitați de moartea previzibilă. Dacă vreți, căutarea Înțelepciunii nu înceteză niciodată. Din această cauză, omul, deși poate fi înțelept, va putea cu foarte mare greutate să fie vreodată. Pentru că, deși caută, deși vrea, nu are destul timp, alergat din urmă de o moarte nerăbdătoare.
Timpul nu are răbdare cu noi.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!