poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4120 .



Despre Compatibilitate
eseu [ ]
Ciclul "Cunoașterea de sine"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Raza de soare ]

2007-06-26  |     | 



Despre compatibilitate

De obicei oamenii ignoră determinarea gradului lor de compatibilitate, de înțelegere cu alte persoane, din neștiință.
Un mod relativ simplist de determinare a compatibilitatii este încercarea de a se cunoaște stând împreună o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Deși după o vreme încep să-și cam cunoască părțile bune și părțile rele, nu încearcă să le înțeleagă pe cele rele ci să le ignore știut fiind că totul e să vrei și te înțelegi aproape cu oricine. Nici nu poți supăra pe cineva pentru că nu face chiar totul după inima ta! Apoi, fiecare este tentat să încerce să schimbe câte ceva la persoana pe care crede că o iubește. Dar dacă nu iubești omul așa cum este el, cu calități și defecte, poți oare iubi o parte din el? Și chiar îl iubești, sau îndrăgești doar acele părți care îți plac? Și oare asta e dragoste?
Astrologia este o cale de determinare a compatibilității dar este încă luată în râs de cei ce cred că tot ce merită cunoscut este știut de ei. Și ceea ce nu știu nici nu meriă cunoscut. Iar "astrologi" de circumstanță umplu rubrici cu date aiurea, fără temei științific, al căror efect este de a submina un domeniu prea puțin cunoscut. Nici banala aspirină nu are efect întotdeauna, dar cine renunță la ea? Este evident că nimeni n-a văzut cu ochii lui curentul electric, câmpul magnetic, traiectoria privirii, dar a văzut efectele lor. Nici radiațiile cosmice sau emisiile radioactive nu se văd, dar efectele lor da. Pentru unele fenomene s-au construit aparate de măsurare și de detecție, pentru altele nu încă.
La fel se întâmplă și cu efectele conjugate ale radiațiilor cosmice generate de diferite planete sau constelații, care își pun amprenta asupra noastra chiar din momentul concepției și până când trecem în neființă. Americanii studiază astrologia caracterologică în școli. Noi..ca noi !
Din punct de vedere astrologic se pot analiza compatibilitățile a două persoane construindu-le astrogramele și analizându-le prin comparație, prin suprapunere (sinăstrii). Pozițiile Lunii, Soarelui, a lui Marte și a lui Venus, semnele în care se află aceste planete, casele cerului, aspectele pe care le creează între ele precum și cu alte case sau corpuri cerești, determină gradul mai mare sau mai mic de compatibilitate dintre oameni care vor să se asociaze pentru o căsătorie, pentru o afacere.
De obicei zodia în care se află Luna în astrograma unui bărbat indică tipul de femeie care i se potrivește: pentru o femeie, poziția lui Marte indică tipul de bărbat cu care s-ar potrivi cel mai bine. Marte din harta unui bărbat aflat în aceeași zodie cu Luna sau Venus din horoscopul unei femei, determină o bună compatibilitate sexuală. Sunt sortiți a se cunoaște persoanele pentru care Pluton de pe astrograma unuia dintre parteneri se suprapune peste Luna sau Venus din astrograma celuilalt partener. Saturn în casa a VII-a arată căsătoria ca fiind principalul test de încercare al vieții iar suprapunerea (conjuncția) nodurilor lunare arată o soartă comună, căi comune de dezvoltare.
O analiză serioasă însă presupune mult mai mult: analiza mediului familial din care provin cele două persoane, a numărului de locuitori din localitatea de naștere, a gradului de cultură (al lor și al părinților lor), analiza grafologică (a scrisului), analiza palmelor, analiza după fotografie, analiza numerologică, etc.
Presupun că este evident că evoluția unui Berbec dintr-un trib din Africa va avea o altă traiectorie față de evoluția unui Berbec din România, iar ambele se vor deosebi de evoluția unui Berbec din Suedia de exemplu. Chiar dacă fac parte din aceeași zodie, evoluțiile și modul lor de gândire vor avea și puncte comune dar și deosebiri fundamentale în perceperea realității.
La noi alegerea unui partener (parteneră) se face deseori la modul cel mai simplist posibil: primează aspectul fizic și uneori starea materială. Abia apoi, și nu e obligatoriu, se analizează calitățile intelectuale, umane, gospodărești.
Fiecare îți dorește partenerul ideal pentru sine, fără să-l intereseze prea mult dacă el corespunde necesităților celuilalt. Și vine momentul adevărului: nici unul n-a obținut ceea ce și-a dorit, ambii sunt nemulțumiți, nervoși. Nici o clipă nu se gândește vreunul dintre ei că, poate, trebuia să deschidă și cutia nu numai să contemple ambalajul. Pentru că "ambalajul" le-a oferit o “marfă” pe care nici prin gând nu le-ar fi trecut s-o ia dacă s-ar fi uitat bine, în cunoștință de cauză.
De aceea este necesară o cunoaștere temeinică, a celei sau a celui pe care ni-l alegem drept partener “până ce moartea ne va despărți” sau pentru o afacere profitabilă, ca să evităm surprizele și regretele de după.
Doi parteneri trebuie să gândească la fel în problemele fundamentale ale vieții iar asta trebuie cunoscut înainte de asociere, nu după. Dacă dezacordurile sunt prea puternice, firile prea sensibile pot fi chiar sufocate, omorâte de un mediu de viață ostil. Alegându-și asociatul, măcar o parte dintre probelmele vieții pot fi atenuate, dacă nu chiar evitate. Pentru că înțelegere perfectă rareori există. Oamenii gândesc și văd problemele în mod diferit. Partenerii potriviți însă, găsesc prin comunicare calea cea mai potrivită de a soluționa problemele vieții. Cei nepotriviți nu pot nici măcar comunica normal, deci de la început nu au nici o șansă de a ajunge la un punct comun de vedere .

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!