poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3616 .



Note despre cele două cărți prezentate în cadrul serilor culturale \"Cetatea culturală\", în semnatura, respectiv traducerea lui Dan Brudașcu
eseu [ ]
"Goga și Francmasoneria", Dan Brudșcu, respectiv "Mărturii de după gratii. Experiențe române și italiene.", de Michael H. Impey, in traducerea lui Dan Brudașcu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2007-06-13  |     | 



Participând în 15 mai la cele două lansări de carte, cuprinse în evenimentul organizat de revista clujeană de cultură "Cetatea Culturală", lucrări prezentate de prof. univ. dr. Mircea Borcila, respectiv scriitorii Hanna Bota și Miron Scorobete, am dorit să notez câteva impresii, desigur avute și în urma unei discuții cu Dan Brudașcu, autorul, respectiv traducătorul cărților "Goga și Francmasoneria", respectiv "Mărturii de după gratii. Experiențe române și italiene.", de Michael H. Impey.



Michael H. Impey - "Mărturii de după gratii. Experiențe române și italiene."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Autorul este unul dintre cei mai prestigioși specialiști în cultura și literatura română în S. U. A. Are un doctorat în Tudor Arghezi, a tradus Arghezi, Tristan Tzara, proză și poezie românească. A participat la reuniuni, conferințe, simpozioane, workshopuri etc., consacrate literaturii romane. A promovat, prin scrieri substanțiale, imaginea culturii române în Occident. A scris studii consistente despre proza româneascî modernă, despre literatura rezistenței românești.
„Cartea pornește de la tema unei conferințe, susținute, în 1996, la Universitatea Babeș-Bolyai. După conferință, am purtat îndelungi discuții pe acea temă, făcându-i observații și sugestii materializate, după zece ani de intens travaliu, în această carte monumentală. Cartea abordează, de-o manieră comparată, literatura carcerală din Italia ventennio-ului fascist și al primelor două decenii ale regimului comunist din Romania. Autorul consacră studii pertinente literaturii de închisoare apărută până în momentul documentării sale în România. Pentru a-și completa informația, i-au fost pregătite de către Dan Brudalșcu întâlniri cu participanții la viața de gulag, cu care a purtat fructuoase discuții. Cred că este, până în acest moment, cea mai profundă abordare, din perspectiva comparatistă a literaturii carcerale. Autorul are în vedere nu numai cele două țări, ci și literatura de gen din Spania, Africa de Sud, India, țări latino-americane etc., adică, în general, teritorii sau țări aflate, perioade mai lungi sau mai scurte, la discreția unor regimuri dictatoriale sau totalitare. In cazul României, autorul reține politica de exterminare fizică și morală a celor încarcerați, metodele inumane practicate împotriva reprezentanților fostelor partide politice, a foștilor demnitari, dar și a reprezentanților cultelor, fără deosebire, inclusiv a sute de mii de țărani care s-au opus sistematic tăvălugului comunizant. Ea este un elogiu adresat și celor din rezistența, din munți, sacrificiilor imense ale reprezentanților intelectualității românești. Autorul abordează problemele echidistant, aproape ca un chirurg. El subliniază cu exactitatea celui care cunoaște, până la cele mai nesemnificative detalii, fiecare caz analizat.
În mai multe capitole ale lucrării, Michael Impey insistă asupra rolului credinței, ca antidot împotriva bestialității manifestate de călăi, dar și ca unica salvare din situațiile limită, aparent fără ieșire, în care s-au aflat, deopotrivă, oameni simpli, dar cu credința în Dumnezeu, și reprezentanți ai diferitelor denominațiuni religioase. In opinia mea, importanța lucrării nu rezidă doar în modul sistematic, științific al abordării acestei teme, ci mai ales în faptul că acea perioadă istorică, atât de apropiată, dar, în același timp atât de tragică, este abordată și prezentată de un cercetător de talie internațională.” (Dan Brudașcu).



Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


A doua lucrare aparută la Editura SEDAN din Cluj-Napoca poartă semnătura lui Dan Brudașcu și se numește "GOGA SI FRANCMASONERIA." Este o lucrare voit polemică, urmărind nu războirea autorului cu cei care au scris despre Goga, cât mai ales eliminarea poncifelor, inexactităților, voite sau nu a etichetărilor și abordărilor de tip procustian. Lucrarea urmărește clarificări și corectări aduse cu privire la viața și activitatea uneia din cele mai mari personalități a primei jumătăți a secolului XX. Sunt, astfel, aduse date noi, unele necunoscute, cu privire la atribuirea numelui poetului, presupusă origine sud-dunăreană a familiei lui, modul de receptare a operei sale literare, sub cele trei dictaturi literare de care, din nefericire, a avut si mai are parte, relatiile sale cu Clujul universitar, realizările avute în calitate de președinte a societății miniere Mica de la Brad.
Un capitol cvasi-inedit este consacrat activității lui ca academician. In acest sens, sunt corectate multe informații complet inexacte și sunt aduse altele noi privind activitatea sa de vicepreședinte al Academiei, alte merite incontestabile în acest domeniu. Pentru prima oară într-un studiu de sine stătător este abordată problema raporturilor dintre poet și Francmasonerie.
In capitolul, cel mai extins al cărții, intitulat "Ucis din ordinul lui Carol al II-lea", autorul încearcă să elimine din afirmațiile inexacte privind sfârșitul poetului. În finalul cărții esistă un capitol completat de anexe, cu privire la moștenirea lui Goga, având referire directă la soarta complexului memorial de la Ciucea.
In carte, Dan Brudașcu reproduce și numeroase amintiri personale din cei 25 de ani petrecuți în preajma Veturiei O. Goga, la Ciucea. Cartea își propune să nu permită nici indiferența fața de om și operă, dar nici abordări simpliste, la comanda unor forțe politice sau grupări interesate ân ascunderea adevărului despre o personalitate de prima mărime a cultrurii și vieții politice românești.

Consemnează,
Adina Ungur

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!