poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2751 .



Catoblepas
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lia Catuna ]

2006-03-08  |     | 



Catoblepas este un animal fabulos care își devorează coada într-o permanentă regenerare. Prin analogie, exemplul mă duce cu gîndul la imaginea recurentă în intențiile clasei politice cînd vine vorba de eradicarea corupției. Mai întîi, în loc să-i atace trupul de crocodil vorace, bine intenționații se leagă de un apendice al problemei, care, ca și coada catoblepas, se regenerează.
Miniștri, oameni de stat, analiști politici, jurnaliști titrați se deversează pe micile ecrane și potopesc paginile de ziar cu bilanțuri, comentarii, concluzii, premoniții. Starea de optimism tronează ca o prințesă olimpică. Dar, pînă la urmă, acelsși arier-gour amărui lăsat de focul de artificii al invitaților în exces ne creează tuturor senzația unei opere false. Singurul scenariu schițat limpede, fără echivoc, este cel al unei realități statornicite în psihicul nostru ca un blestem urît: corupția fără corupți. În campania electorală de acum un an s-a punctat emblematic grija pentru înlăturarea fenomenului prin identificarea autorilor penali. S-a creat o atmosferă aproape idilică, ca în poveștile cu balauri cu multe capete în care viteazul taie capul monstrului. Proiectul electoral de primă mărime se prefigura a fi prinderea hoților care au pus țara la pămînt prin jaf și aruncarea lor după gratii. Banii furați urmau să se întoarcă la poporul român pentru a împlini sloganul "Să trăiți bine!" Însă, în timp ce noi aplaudam decapitarea utopică cu entuziasm, monstrului îi creșteau în loc și mai multe capete.
În contextul unui rest de tranziție marcat de o luptă pe viață și pe moarte, Providența ne-a trimis un ministru înzestrat cu calitățile omului de bună credință, pus pe fapte mari, atît de necesare momentului. Monica Macovei a dorit cu adevărat o reformă în Justiție însă persoanele investite guvernamental cu datoria de a fi solidari demersului, au tulburat apele obstaculînd cu falsă înelegere că reforma se poate cu aceeași oameni. Lucru fatal! Fără o lege a lustrației, fără o revizuire a schemelor de personal, fără încurajarea tinerilor cu viziuni nealterate de nostalgii și cîmpuri de influență, nu se poate face reformă. CNSAS ar trebui să joace un mare rol de identificare a straturilor trecutului pervers. Pentru că în Justiție și politică s-au refugiat foștii activiști, securiști, informatori, jefuitori de bănci păzite de lupi parșivi, este imperios necesar ca Guvernul să-și concentreze eforturile spre purificarea instituțiilor Statului de drept. Au fost aruncate într-o postură non - protestatară de grupuri criminale clasele cele mai credibile întru schimbare și îndepărtarea de trecutul dictaturii totalitare: foști deținuți politici, disidenții și, în general, oponenții eroici . Ca o consecință în jocuri de lumini și umbre, urmașii acestora sînt la fel de reprimați. Ei ar trebui să fie rechemați la arme din rezerva în care au fost marginalizați cu intenție clară de către chiar foștii torționari.
Furtul de avere națională include și pe acești oameni mereu pe linia I, începînd din martie 1945 și pînă astăzi. Dacă nu se reacționează radical, dacă se merge în culori diluate, dacă nu se iau hotărîri ferme, riscăm să împrumutăm cameleonic culoarea pe care au adaptat-o cu tact și tenacitate personajele impregnate de patologia puterii.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!