poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2888 .



Odă cuielor
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Alexandru Nifilimu ]

2005-12-09  |     | 



(276)

Un decoct de înțelepciune păstrat în folclor ne recomandă sec panaceul universal: Cui pe cui se scoate.

Dacă vrei să bruiezi o stație de emisie radio nu provoci o ploaie artificială care să împiedice undele radio să ajungă la ascultători, nici nu aștepți o zi toridă. Acționezi asupra undei enervante, ce îți deconspiră planurile sau ideologia, și o bruiezi. Adică emiți o altă undă care o anihilează pe prima. Dacă bruiajul este eficient, pe o undă apropiată ca amplitudine și frecvență, îți trimiți tu mesajul tău, iar ascultătorii o uită pe cea veche și încep să danseze după cum le cânți tu. Cui pe cui se scoate.

Manipularea are două componente. Le arăți oamenilor ce rău o duc la ei acasă și le povestești ce bine ar trăi dacă ar fugi în occident. Când se umple occidentul de chilipirgii, postul de radio dispare, și altul le explică ca din întâmplare cum de fapt ei sunt victimele propagandei și cel mai potrivit lucru ar fi să se repatrieze.

În țara democrației supreme, în țara care nimeni nu are timp pentru tradiție de grija ratelor la leasing, dacă nu ești mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale, poți emigra. Nu este nici o problemă, nimeni nu te împiedică. Oare de ce în țara democrației supreme nu se mai numără voturile? Unul dintre candidați, după ce a cheltuit o avere în campania electorală, renunță brusc, în favoarea adversarului. Oare de ce nu umple nimeni străzile ca atunci când primeau baloane, stegulețe și floricele de porumb? Cum de au dispărut toate formele de protest și a rămas doar șansa emigrării? Cei deștepți renunță și pleacă! Așa se spunea pe timpuri și despre românii ce fugeau disperați din țară, în semn de dezaprobare a regimului. Oare de ce din Ucraina nu fuge nimeni și toți nemulțumiții ies în stradă pe ninsoare și așteaptă să se facă dreptate? Unde e mai multă democrație? Ce relevanță are o majoritate de 2-3 procente atâta timp cât 35-45% dintre alegători nici măcar nu au ieșit din casă? Chiar nu le înțelege nimeni atitudinea? Cui pe cui se scoate!

Dacă numărătoarea e grea, renunțăm la numărătoare! Dacă vrei să înlături o demonstrație și pui tunurile cu apă pe protestatari, s-ar putea să-i îndârzești și mai mult. În schimb dacă infiltrezi printre ei indivizi care dau ca sigure fel de fel de zvonuri, oamenii încep să-și caute de treabă și pleacă pe la casele lor. Trebuie să acționezi pe aceeași lungime de undă și cu cuie de mărimea potrivită.

Scade cotația aurului la bursă, cumperi aur, nu provoci inundații. Scade petrolul, sistezi extracția și crește la loc. Acțiunea se prăvale sub reacțiune dacă folosești cuiele potrivite.

Dacă vrei să treci popoarele la socialism trimiți propagandiștii să vorbească oamenilor, în limba lor, despre idealuri și egalități. Dacă dorești să-i bagi înapoi în capitalism retragi propagandiștii și le trimiți analiști politici care afurisesc egalitatea și slăvesc liberalismul și inițiativa. Pentru a economisi fonduri, dacă conjunctura permite iar trimișii nu și-au pierdut vlaga, uneori poate fi folosit același personal, poporul ascultă orice.

Cel mai bine cunosc aceste legi zeii. Ei acționează asupra oamenilor în modul cel mai adecvat cu putință. Procedurile sunt atât de precise și sofisticate încât sunt suficiente doar diverse sortimente de cuie iar oamenii uimiți de varietate, le așează la colecție.

Când oamenii înțeleg fenomenele nu se mai sperie de miracole, ci le caută și le folosesc. În timp ce unii politizează știința, alții clădesc fundamente științifice politicii. Fiecare prinde câte ceva și apoi fie refuză dialogul, fie repetă același lucru la infinit. Se simt legați prin carieră, poziție, jurăminte, deontologie, privilegii. Nu comentează, nu înfierează nu aprobă și nici nu dezaprobă. Pur și simplu își așteaptă pensia decenii la rând, promițând mari dezvăluiri la banchetul de final. Dezgustați, zeii o iau întotdeauna înaintea acestor farseuri cu cuișoare precoce și neînregimentate, copiii.

(Matei 19,14) "Și Isus le-a zis: Lăsați copilașii să vină la Mine, și nu-i opriți, căci Împărăția cerurilor este a celor ca ei."





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!