poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5436 .



Globalizarea alfabetului
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Alexandru Nifilimu ]

2005-11-24  |     | 



(109) GLOBALIZAREA ALFABETULUI

Cu oamenii profund specializați se întâmplă lucruri inadmisibile. Dar inadmisibilul e de grade diferite și de percepții progresive. Inadmisibilul se învecinează cu banalul și cu absurdul. Să deschidem o carte și să privim o pagină, cu ochiul specialistului.
Specialiștii în a vor citi și vor înțelege cu emfază litera a. Specialiștii în b nu vor avea ochi decât pentru obiectul specialității lor. Specialiștii în t vor susține toată viața că nimic nu e mai important decât litera t de vreme ce i s-au dedicat teze și sinteze. Cei ce și-au dedicat potențialul literei m vor aștepta în tăcere să înceteze disputa, conștienți că adevărul e de partea lor.
Când Neica Nimeni a avut ideea de a aranja literele într-o anumită ordine, înșirându-le ca pe mărgele în alfabet, toți specialiștii au fost nemulțumiți, în afară de cei licențiați în a, și automat au devenit vedeta paginii.
Observând că literele sunt grupate în cuvinte, ba chiar că unele cuvinte apar de mai multe ori, specialiștii s-au organizat în facultăți și catedre. Odată organigrama aprobată au început să-și studieze cuvântul. L-au despărțit în silabe, apoi din nou în litere și îi caută neîncetat originea.Periodic își organizează simpozioane și congrese pentru a se auto recenza și de ochii lumii hotărăsc ce cuvinte se vor scrie legat și care sunt eliberate din legături. Așa s-au adoptat regulile despărțirii cuvintelor în silabe sau împărțirii paginilor în coloane. Apoi privind alinierea rândurilor la stânga sau la dreapta paginii ori echidistanța pe centru.
Cel mai greu a fost să aprobe regula scrierii pe rând și așezării rândurilor în pagină. Nici până astăzi nu s-a putut ajunge la un punct de vedere unitar, drept care unii scriu de la stânga la dreapta, iar alții de la dreapta la stânga. Unii scriu de sus în jos, alții de jos în sus (ROHONCZI CODEX [26]). Unii scriu pe orizontală, alții pe verticală, iar cei ce nu pot ține scrisul drept se lasă seduși de direcția diagonalei. Diagonaliștii nu au reușit să se impună în lumea literelor cu tehnica lor de scriere, dar pentru a li se da o satisfacție metoda lor este din ce în ce mai utilizată la citire!
Pentru a străpunge plictiseala tihnei, periodic răbufnesc orgoliile specialiștilor în aceeași literă. Deși specia hommo are un singur tip de laringe și poate emite 36 de sunete iată în câte feluri scrie sunetul a: ?,á,?,ä,?,?. și asta numai între latiniști. Dupa modelul democrației ateniene, în cele din urma s-au configurat în doua partide: vocaliști și consonantiști, cu facțiuni și de o parte și de alta. Vocale închise, deschise; consoane mute, surde, tari, moi.
Animalele deși nu vorbesc și nu scriu, se înțeleg atât de bine! În schimb oamenii, care au o scriere sofisticata și o vorbire atât de evoluata și subtila sunt într-un permanent razboi.
Decepționați de insucces, globaliștii au renunțat la lupta pentru globalizarea alfabetului, și au hotărât să înceapă într-un domeniu mult mai simplu: globalizarea economiei.



[26] Viorica Enachescu - Rohonczi Codex, Descifrare, transcriere, traducere, ed. Alcor, Bucuresti, 2002.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!