poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8726 .



Marii clasici ai literaturii române. Simpozion la Măgurele
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Gabii ]

2005-11-23  |     | 



În 5-6 noiembrie 2005, adică în week-end-ul care a precedat declanșarea grevei profesorilor, s-au desfășurat la Măgurele lucrările Simpozionului Național cu tema "Mari clasici ai literaturii române (Eminescu, Creangă, Slavici, Caragiale) și implicarea lor în învățământul românesc".
Organizatori au fost Societatea pentru Învățătura Poporului Român, ISJ Ilfov (Insp. Șc. Gral. Prof. Ion Cornaciu) și CCD Ilfov, iar gazdă, cu sprijinul Primăriei, Liceul "Horia Hulubei" (Dir. Constantin Tudora). Lucrările s-au ținut în amfiteatrele Facultății de Fizică și au fost vizitate cu acest prilej unele dintre institutele Platformei, inclusiv parcul cu bustul lui Eminescu și clădirea fostului Institut Ion Oteteleșanu, condus cândva de Ioan Slavici.
Participanții au fost profesori, cercetători și universitari invitați din toată țara.

Iată numai câteva din titlurile comunicărilor:
"Slavici la Măgurele" (Acad. dr. Dumitru Vatamaniuc)
"Sociologia eminesciană și politica educației" (Conf.dr. Gh. Bunescu)
"De la abecedarul lui Creangă la Abecedarul 2005" (Conf. dr. Vasile Molan)
"Caragiale – contemporanul nostru" (Prof. Ion Constantin Tănase)
"Pedagogia și educația națională în opera lui Slavici" (Prof. univ. dr. Nae Georgescu)
"Măgurele – locuri și personalități" (Prof. Amelia Dorcioman)
"Grija revizorului școlar Eminescu pentru binele școlii" (Prof. Nică Lupu)
"Eminescu – dascăl universal" (Conf. dr. Dumitru Copilu)
"Dimensiuni ale geniului eminescian" (Lector dr. Felix Narcis Nicolau)

Cu luare aminte, anul 2005 fiind an aniversar Slavici, iar Măgurele fiind locul unde a trudit 12 ani (1894-1908), au fost urmărite intervențiile domnului academician Vatamaniuc (cu multă înțelegere din partea celor prezenți pentru observația că directorul prosperului Institut Oteleșanu a venit la Măgurele cu o căruță cu patru copii și a plecat de aici cu o căruță cu șase copii!!!), ale doamnei prof. Ileana Florea de la Muzeul Șiria (care a subliniat amănuntul semnificativ că încă nu este publicată întreaga operă a marelui clasic!) și amintirile doamnei Cristina Struțeanu (de fapt întâmplări din copilăria bunicii la Măgurele).

Câteva din aceste din urmă amintiri au vorbit despre Regina Maria și vizitele sale, cu daruri pentru fetele de la Institutul Oteteleșanu, selecționate din toate ținuturile românești în ideea unionistă, și, desigur, la familia directorului Slavici, o Regină nonconformistă, cu automobil și... fumătoare.
Merită semnalat însă că Regina Maria venea și mai des la Măgurele, dacă este să ne luăm după excepționalul foto-album din 1904, care poate vizitat la adresa:
http://speccoll.library.kent.edu/women/marie.html
La pagina 5 a albumului (din cele 200), de la adresa:
http://speccoll.library.kent.edu/women/marie6.html
găsim chiar mențiunea Reginei: "Pic-nic at Mărgureli April 1904" (pesemne printr-o adorabilă contaminare cu "mărgele"). La pagina 4, o vedem la acest picnic din pădurea de pe malul Sabarului pe visătoarea Contesă Larish, iar pagina 6 ni-i arată pe un orășean Costică Mano și pe un ofițer Greciano într-o veselie amintind de "Momentele" dlui Caragiale.

Atmosfera simpozionului de la Măgurele dedicat marilor clasici uitați a fost de o înaltă ținută intelectuală, ei i-au unit întotdeauna pe români, iar inimile s-au incălzit de-a binelea cand de la "Muzicalitatea în poezia eminesciană", evocată de profesorul Anton Scornea, s-a ajuns la corurile pe versurile poetului național, care astăzi trebuie apărat, cum observa prof. Florin Diac.
Ne-am desprins cu greu din acest răgaz de normalitate în viața intelectuală și părea neverosimil că a doua zi se intră în grevă generală și în orice caz nimeni nu ar fi putut anticipa amploarea acesteia.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!