poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1865 .



Mama noastră - Istoria
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dafinul ]

2018-11-30  |     | 



Am trăit să o văd și pe asta! Cum în ședința solemnă a parlamentului roman, dedicată centenariului Marii Uniri, un important lider național declara, cu o criminală inconștiență, dată fiind importanța funcției, că Romania împlinește o sută de ani. Și, probabil, acest incult, cât de curând, va avea tupeul să își anunțe și candidatura la președinția țării. În timp ce un tinerel udemerist, cu o semiascunsă aroganță, nu scăpa prilejul să ne reamintească cât de concesivi erau ei cu un românaș de-al nostru la solemnitatea aniversării mileniului Ungariei Mari.
Nici eu nu voi fi fiind vreun mare deștept. Dar măcar am mai citit câte ceva despre istoria neamului meu – cel mai numeros după al inzilor. Și am aflat lucruri interesante.
De pildă, știu de ce au migrat o parte din urmașii lui Thras, fiul lui Ares - troienii în peninsula italică. Spre a întemeia Imperiul Roman!
Știu de ce a “migrat” geto-macedoneanul Alexandru cu ai săi spre Asia și Africa. Pentru ca în cronica existenței lor, grecii să își înscrie și epoca panelenistică.
Încă nu sunt sigur de ce, mai înainte, au roit rahmanii (înțelepții preoți) geți,niște apostoli zalmoxieni urmați de discipolii lor (turma, către Asia, urmând calea daoilor (lupilor). Probabil spre a apărea în spațiul indian brahmanismul sfintei scrieri (sanscrita) în care să poată fi citite Vedele, Ramayana, Mahabharata și Upanișadele, iar în China să răsară daoismul (înțelepciunea Căii). Știu, însă, că urmași ai lor s-au reîntors “acasă” ca ramani-români traco-vlaho-geto-daci și au întemeiat Țara zeilor (sfinților, înțelepților). S-a chemat Hiperboreea, Pelasgia, Geția, Dacia etc. Foarte târziu, oficial, Istoria avea să-i zică și România – în traducerea codului getic Om în Rai. Dar nici ea (istoria) încă nu a înțeles și ceea ce reprezentau și reprezintă ei, românii-ramani, spiritual! Doamne, oare când vom naște înțeleptul (ramanul) să “vadă” și măcar să numere ramaniile din afara Romaniei?
Înțeleg de ce au roit geto-dacii către toate punctele cardinale după cucerirea romană. Ca astăzi să avem germanitatea nordică și slavitatea cu panexpansionismul lor una către cealaltă, ca o Mare Unire. Poate și pentru ca zalmoxianismul să renască în mithraism, zoroastrism și creștinism. Dar, mai ales, pentru că trebuiau să se reîntoarcă drept goți (amali) spre a-și lua revanșa asupra Eternei Cetăți, instalând pe scaunul geto-latinului Traian pe geto-gotul Theodoric. De unde avea să-i fie mai ușor să nască ramanitatea iberică
Aflasem de la Carlo Troya că o importantă masă a acestor geți (deveniți subit goți după damnațio memoriae a lui Caracalla), probabil sub presiunea hunilor, urmându-l pe marele Emanarich au migrat spre nord pentru ca astăzi să existe popoarele baltice și scandinave. Dar, mai ales să apară anglo-saxonitatea normandă - întemeietoarea celui mai mare imperiu cunoscut al planetei – Coroana Britanică.
Partea principală a lor a rămas, însă, aici la Pontul Euxin și în Balcani, de o parte și de cealaltă a Fluviului. Pentru ca Imperiul Roman de Răsărit, prin împărații săi ramani, iliro-geto-goți, să redevină Dac (împăratul Ga/ler).
Aproape în fiecare zi mai descopăr (îmi amintesc), trezindu-mă din “somnul cel de moarte”, câte ceva despre noi. Cineva îmi povestea, cu un aer de disperare, aș spune de-a dreptul îngrozit, că o întreagă clasă de elevi de la celebrul liceu bucureștean, “Gheorghe Lazăr” au declarat că vor pleca din țară.
Astăzi, în preajma Zilei Noastre Naționale, eu însă nu mă tem că peste patru milioane de români au băjenit în toată lumea. O văd ca pe o altă roire istorică. Au de îndeplinit o neștiută misie (să scrie o altă ramaiană?) și sigur se vor întoarce acasă. Sper să mă reîncarnez în unul dintre istoricii vremii spre a afla de ce au făcut-o.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!