poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3706 .



De ce 25 decembrie și nu o altă zi pentru Nașterea Domnului
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [armaghedon ]

2012-12-25  |     | 



Fiindcă tot ne aflăm în ziua de 25 decembrie, zi ce semnifică din punct de vedere a creștinismului Nașterea lui Iisus Hristos, vreau să scot ân evidență câteva adevăruri ce au fost confirmate de însuși Papa Benedict al XVI-lea în triologia sa "Iisus din Nazaret"
Papa relatează printre altele că Iisus ar fi posibil să nu se fi născut în Betleem ci în Nazaret și că la nașterea lui nu au asistat nici vite și nici măgari, acestea fiind doar o legendă legată de nașterea Domnului. Deasemenea papa mai menționează că, calendarul creștin ce a fost înființat acum 1500 de ani de către Dionisie cel Smerit (Dionysius Exiguus), un călugăr originar de pe meleagurile pe care astăzi se află Dobrogea. Suveranul Pontif susține în carte că toate datele din calendarul creștin sunt eronate, iar Dionisie cel Smerit, considerat drept inventatorul calendarului creștin modern și al erei Anno Domini, ar fi plasat nașterea Mântuitorului cu câțiva ani mai târziu, 7 sau 6 î.d.Hr., în vremea lui Irod cel Mare care a murit în anul 4 î.d.Hr.
Deasemenea, el mai menționează că ziua de 25 Decembrie nu ar fi adevărata zi de naștere a lui Iisus și că acesta s-ar fi născut prin Martie sau Aprilie.
Atunci, ne întrebăm de ce sărbătorim Nașterea Domnului pe 25 Decembrie? Răspunsul este simplu și îl găsim în istoria Bisericii și nu numai. Pe data de 25 Decembrie păgânismul sărbătorea "renașterea Soarelui" ,o sărbătoare fastuasă ce era sărbătorită în această zi motivând creșterea zilei ce până la solstițiu a fost în descreștere.
Tot păgân se pare a fost și Moș Crăciun care provine din legenda babiloniană a lui Nimrod, un personaj legendar după a cărui moarte prematură a crescut un copac veșnic verde dintr-un ciot. Legenda spune că Nimrod îl vizita la fiecare 25 Decembrie, ziua lui de naștere, și depunea daruri sub el. Bineînțeles că legende sunt mai multe printre care și aceea în care un anume Crăciun nu ar fi primit-o pe Fecioara Maria în casă și a fost oarecum "blestemat" ca de atunci să facă daruri copiilor etc.
După legalizare creștinismului de către Constantin cel Mare, papa Iulius I a declarat în anul 350 ca zi de naștere a lui Iisus 25 Decembrie. Acest decret a fost dat nu fără vre-un câștig din partea bisreicii. Ziua de 25 Decembrie era și în păgânismul antic o sărbătoare fastuasă cum era aceea a romanilor numită Saturnalia. Naștereea Domnului dacă coencidea cu Renașterea Soarelui sau cu Ziualui Saturn, păgânii au îmbrățișat mult mai ușor creștinismul. Cu toate acestea creștini nu au fost deacord cu această zi și astfel în anul 381 s-a renunțat la ea, dar nu pentru mult timp. În anul 400 a fost restituită.
Tot în sec IV a fost declarată ca zi de odihnă Duminica aducându-i o semnificație creștină,aceea că în prima zi din săptămână a înviat Hristos, dar de fapt Duminica era ziua Soarelui ținută de către păgânii timpului. Impunerea ei a avut același țel de a creștina întregul imperiu. Unii creștini nu au fost deacord cu această zi, drept mărturie, biserica etiopeană serbează și azi Sâmbăta ca zi de odihnă.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!