poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1696 .



De ce nu merg duminică la vot
eseu [ ]
din ciclul "România, te iubesc"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Raza de soare ]

2012-07-26  |     | 



De ce nu merg duminică la vot
Este pentru prima dată, în viața mea, când nu voi merge la vot.
Nu sunt genul non-combat. M-am gândit mult, am ascultat și am privit cu stupoare scena politică românească, am văzut o activare fără precedent a hoției, a nesimțirii, a minciunii și a relei-credințe, fără jenă, la vedere, ceea ce nu se întâmpla nici pe vremea împușcatului. Domnul președinte Băsescu este un tiran? Poate ați uitat, cei de vârsta mea, cum era tirania, cum nu puteai discuta nici în casă despre lucrurile care mergeau prost, de frică să nu te trezești rapid după gratii, pe când acum toate zoaiele autointitulate „democrați” urlă orice, oricând, despre oricine, despre președinte mai ales și nimeni nu pățește nimic. N-am băgat nici un capital în președintele Băsescu, nu sunt înregimentată politic, dar politețea nu e o boală, e o necesitate în comunicare, face parte din igiena vieții zilnice. A nu fi de acord cu cineva nu scuză nesimțirea și agresivitatea. Generația a doua de activiști, copiii și oploșiții foștilor potentați, mimând corectitudinea, ne fură și ne prostesc în direct, fără nici un scrupul, iar prea mulți îi ascultă ca pe popa la biserică, ba chiar mai atenți!
În ultima vreme s-a întâmplat un lucru nemaiîntâlnit până acum la noi: indivizi, pe care toată societatea românească îi vedea cum fură, cu aroganță și cinism, care strigă că e comandă politică ori de câte ori sunt acuzați, pe bună dreptate, de hoție, au ajuns, e drept cu greu și cu circ de doi lei, acolo unde le este locul: Vântu, Năstase, Iacobov, fostul primar al Clujului, din zone politice diferite, deci nu se poate vorbi despre comandă politică, ci despre intrarea în normalitate. Am văzut primar ales care a fost însoțit de polițiști pentru a depune jurământul, apoi trimis din nou la pușcărie, și m-am întrebat în ce țară trăim, cât de proști putem fi pentru a alege vulpea să păzească găinile. Un alt primar de pe lângă București a promis ca mită locuri de veci gratuite localnicilor, nu le-a dat la primul mandat, și a fost reales pentru al doilea mandat cu aceleași promisiune. Nu pot să cred că românii au ajuns în asemenea hal de imbecilitate! Nu numai sărăcia e de vină, deși își are rolul ei în ecuație, ci hoția generalizată, legiferată, ia cine ce poate, indiferent la consecințe. Care consecințe nu au cum să apară pentru hoți, dacă votează penali în parlament și la primării, pentru că ăștia dau legile sau le manipulează după cum vor ei. Legile românești îi apărau pe hoți împotriva oamenilor cinstiți.
Vezi premier al României, care a plagiat la lucrarea de doctorat și nu se scuză pentru frauda evidentă pentru oricine știe citi, indiferent câte clase are, scuze care ar fi atenuat conflictul, ci dizolvă sine die o comisie de academicieni recunoscuți, dna Andronescu, ministru al educației, amenință în direct, la televizor, pentru a nu avea dubii careva, cu suspendarea dreptului de a mai susține doctorate, al acelora care au validat lucrarea, dacă se dovedește frauda, iar comisia ministerială ajunge la concluzia, stupefiantă, că dl Ponta nu e plagiator. Conducătorul lucrării, domnul Năstase, prin justiție imanentă, este după gratii pentru alte potlogării. După reacțiile lor, bănuiesc că în psd nu prea sunt știutori de carte, fiind rezultatele perfecte ale școlii românești actuale, par a asculta de ordinele a câtorva, fără a se obosi cu gânditul. Bun și capul la ceva, le e acoperiș când plouă! Premierul Ponta îl vizitează la pușcărie pe Năstase, spunând, tot la televizor, că îl va respecta întotdeauna, pentru că el l-a introdus în politică, el l-a format. Așa formator, așa format, dar dacă în România secolului douăzeci și unu mai poate ajunge prim ministru un Victor Ponta, atunci e vai de fundul nostru.
Nu merg la vot, mai întâi pentru că eu l-am votat pe președinte pentru o perioadă de cinci ani. Nu merg la vot pentru că și acum cinci ani, în 2007, am mai fost la un astfel de referendum, pe timpul și pe cheltuiala mea, și m-am săturat să fac jocul unora care ar trebui să fie în pușcării și împiedică justiția să-i trimită acolo. De ce trebuie să mai fie aruncați bani pe referendum în situația asta de criză, în care nu au bani decât pentru astfel de inițiative? I-am văzut rânjind la televizor când spuneau că-l trimit pe domnul președinte „la judecata poporului”, deși eu, ca exponentă a acestui popor prost de bun, mi-aș dori ca parlamentarii „pușcăriabili”să ajungă la această judecată, iar Dumnezeu să dea românilor mintea cea de pe urmă!
Să fii parlamentar în parlamentul României și să nu te intereseze soarta țării, a românilor, e cumplit. Să fii parlamentar în parlamentul României și să declanșezi crize economice doar pentru a-i putea fura mai bine pe cei mulți, dar prostiți de un sistem de învățământ care facilitează hoții și hoțiile și nu-i luminează pe români, ci îi menține în beznă, prin volumul și stilul haotic al informațiilor din manuale, prin nivelul extrem de scăzut de pregătire al acelor profesori care „pregătesc” peste 50% absolvenți care nu fac față unui bacalaureat corect, care le fură copilăria și îi învață, de mici, că a fi corect e un lux, că trebuie să fii hoț pentru a te descurca în viață, pentru a ajunge cât mai sus pe scara socială, chiar premier sau parlamentar.
Deși nu se mai poartă patriotismul, îmi iubesc țara, pământul pe care m-am născut, pe care s-au născut și au crescut copiii mei, dar mă sufocă neobrăzarea „aleșilor”!
Nu m-ar mai fi interesat cine și cât fură - vin ai noștri, pleacă ai noștri - dacă s-ar fi menținut la cârma ministerului educației dl Daniel Funeriu, singurul ministru care nu s-a grăbit să ia măsuri haotice, să cârpească în loc să construiască, așa cum au făcut toți predecesorii domniei sale, care ne-au transformat în ceea ce suntem, masă de manevră care iese în stradă la comandă și așteaptă să i se spună pentru ce să protesteze. Dumnealui, pentru a preîntâmpina protestele semidocților, pentru că la noi se găsește întotdeauna cineva care să protesteze, indiferent la ce, indiferent dacă știe sau nu despre ce este vorba, a monitorizat examenele cu camere video, plecând de la rezultate a propus o altă lege a învățământului, a anunțat că în anii următori se va menține sistemul actual la bac, pentru o oarecare stabilitate a cerințelor, apoi a pus lumea la treabă, au început să se miște lucrurile. Cum au început să se miște, cum a fost „(re)lansată” ca ministru al educației Abramburica, așa că, de acum, vom avea parte de tot felul de analize, care de care mai pertinentă și mai inutilă, fără nici o finalitate, care va împiedica în continuare școala românească să scoată oameni bine pregătiți.
Am remarcat că de partea președintelui sunt numeroși oameni sclipitori, educați, cu mesaj, cu argumente de bun simț, președintele însuși este un astfel de om, pe când usl-ul are reprezentanți absolut penibili, iar domnii Antonescu și Ponta depășesc orice imaginație.
De ce cred eu că puciștilor, anarhiștilor, le fuge pământul de sub picioare? Pentru că, dacă erau așa de siguri că președintele este urât de români, că va cădea în urma referendumului, nu se pretau la atâtea porcării pe față: schimbarea apartenenței monitorului oficial, înlocuirea ilegală a președinților celor două camere, suspendarea rapidă a președintelui, cu un vocabular suburban și infantil, schimbarea regulilor de la zi la zi, războiul mediatic, psihologic, fără scrupule și fără a respecta legile, limitarea activității curții constituționale, înlocuirea avocatului poporului, iar acțiunile și limbajul interimarului nici nu merită amintite, președintele României ar trebui să fie președintele tuturor românilor, nu să se dea în stambă călcând constituția, în timp ce amenință și strigă, pe toate drumurile, că tabăra adversă calcă legile. I se mai spune Adormitescu, pentru că doarme mult. Cred că faptul de a dormi mult este o calitate neprețuită destul de domnia sa, dacă ar dormi și mai mult România ar fi mult mai liniștită și mai curată, am fi scutiți de poluarea sonoră și vizuală, de infantilism.
Acum urnele de vot sunt pe unde nu gândești, nu se mai monitorizează ștampilele, participanții la vot, fiecare poate vota unde vrea, de câte ori vrea, fără vreun control, fără declarație pe proprie răspundere în caz că votează în altă parte decât unde are domiciliul, referendumul s-ar putea să dureze vreo câțiva ani, până se va realiza cvorumul, se dau mici și bere prin toate localitățile țării, megafoanele urlă pe străzi să mergem la vot, explicit, pentru a-l elimina pe președinte, interimarul îl amenință în direct la televizor pe președinte că, dacă nu va cădea la referendum, va fi linșat, procuratura nu se sesizează. „Domnul” Ponta duce televiziunile la o casă de protocol din București, despre care le spune că ar fi costat un milion de euro ca să fie pusă la punct pentru președintele Băsescu, care va pica la referendum. Președintele cere să fie arătate în direct actele semnate de dl Boc, acesta vrea să intre în direct cu Ponta pe antena3, nu i se permite, intră pe B1 și spune că fiecare președinte al României are dreptul la o locuință corespunzătoare după ce îi expiră mandatul, dar asta se întâmplă după, nu în timpul mandatului, și domnia sa nu s-a ocupat de problema asta. Într-un final președintele îl dă în judecată pe premier, pentru că n-a prezentat în direct actele solicitate, neavând ce prezenta.
Dan Voiculescu era în primejdie să devină vecinul lui Năstase, ocolește cu abilitate evenimentul, dar, dacă nu-l mazilesc pe președinte, justiția chiar își va face treaba. Miza este foarte mare pentru clica „pușcăriabililor”, de aceea nu au nici o limită, nici o măsură, în a fabrica tot felul de „informații” care să-i ajute să iasă la liman, pentru a nu pierde continuitatea la furat. Sper că „nu mor caii când vor câinii”…
Iar eu m-am săturat până în gât să fiu furată pe toate căile: în magazine, la piață, la bancă, la plata gunoiului, la plata oricâtor metri cubi de apă pe lună vrea RAGC-ul, indiferent de înregistrarea contorului, verificat periodic conform cerințelor.
Ar fi ușor de spus „întărâtă-i drace”, dar toată mascarada asta dovedește lipsa intelectului, mai întâi la noi, pentru că i-am ales, deși le cunoșteam „calitățile”, apoi la ei, că dacă furau mai cu măsură nici n-ar fi intrat pe mâna justiției, care, până acum, i-a ocrotit ca o mamă bună. Toată mascarada asta însă nu numai că scoate gunoiul de sub preș, dar am ajuns de râsul curcilor, posibil ca, în curând, la așa o inflație de „doctori” - se pare că jumătate din parlamentari, știu-nu știu citi, au doctoratul - vor pierde cei care l-au luat pe bune, care au muncit serios, ani buni, pentru el!
La televizor tocmai se comentează scandalul zilei: SCMD, după gurile rele foștii securiști ai domnului Dogaru, a negociat cu guvernul Ponta un act, dl Ponta fiind printre semnatari, desființarea ANI, CNSAS, DNA și a Curții Costituționale. Dacă n-ar fi în contextul acesta, în care toate regulile sunt călcate în picioare, aș spune că e un lucru bun, pentru că, până acum cel puțin, eficiența atâtor organisme este îmi scapă, iar cheltuielile sunt prea mari față de eficiența lor. Exclud Curtea Constituțională, utilă. Structurile paralele ale statului sunt foarte stufoase, pline de funcționari care nu-și justifică salariile uriașe, comparativ cu ale acelora care cu adevărat muncesc, dl Dogaru cam are dreptate, dar felul în care își susține problemele este absolut infect, cu amenințări, cu jigniri! Păcat!
Problema e că indivizii ăștia nu-s buni de nimic: nici de treabă, pentru că guvernul și președintele interimar doar de dl Băsescu se ocupă, nici de dat o lovitură de stat ca lumea, dovadă că toți ne-am prins imediat și, înainte de a se dezmetici, când tocmai se umflau în pene cu reușita lor, a început să funcționeze principiul acțiunii și reacțiunii, adică, încet, încet, tot mecanismul a fost demontat și pus sub reflector. Dacă puneau referendumul cu o săptămână mai târziu, ar fi fugit din țară, pentru că s-ar fi deșteptat chiar și susținătorii lor înfocați, a căror flacără nestinsă este întreținută cu mici, bere și baloane de săpun.
Consider că referendumul este o cacealma cu care usl-iștii vor să escamoteze lovitura de stat, să o valideze, că mint așa cum respiră și nu-și vor respecta nici o promisiune după ce se văd cu sacii în căruță, îi sfătuiesc să caute și să citească fie cartea „Limbajul trupului” a soților Pease, fie „ Cartea Gesturilor” a lui Collet, pentru că, atunci când mint, cei mai mulți dintre oameni nu-și pot controla gesturi care trădează minciuna, disimularea: mâinile în buzunare, scărpinatul la ochi, la nas, la frunte, la ureche, palmele ascunse, ocolirea privirilor interlocutorilor, evitarea răspunsurilor bătând câmpii, mâinile și picioarele încrucișate, agresivitatea nejustificată etc. Cărțile se găsesc la liber pe internet, cel mai dotat site fiind www.scribd.com. De fapt, pentru Ponta, nu e necesară nici o carte, minte atât de mult și de prost, încât un experiment interesant ar fi să-l prindem când spune adevărul. Eu nu l-am surprins niciodată în postura asta. Poate instituim un concurs cu premii: cine-l prinde pe premier spunând drept? Ne-ar ajunge o viață?
Nu merg la referendum pentru că m-am săturat să fac pe proasta și să mimez că mai cred într-o astfel de democrație, că pot fi prostită de un Ponta, Crin și șleahta lor, că pot înghiți toate minciunile pe care ni le servesc zilnic viețuitoarele astea nesimțite și necinstite. …deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte…acum ori niciodată…

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!