poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Publicitate Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Poezie Personale Proză Scenariu Eseu Presa Articol Comunități Concurs Special Tehnica Literara Multimedia

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de același autor
Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2204 .Economia şi comerţul cu cărţi
eseu [ ]
Tirajele la sovietici şi africani

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Antiastrolog ]

2011-06-05  |     | Se ştie bine, că Republica Moldova este în prezent o ţară săracă. Nu vom recurge la comparaţii cu ţările mici din Europa, nici cu cele din Asia Mijlocie. Dar voi trece la subiect, care ţine de comerţul cu cărţi.

În epoca sovietică tirajele cărţilor în Republica Moldova atingeau cote de 5000-20000 de exemplare, astfel că cele circa 3000 de biblioteci din localităţile săteşti şi urbane, la fel ca şi cele peste 1000 de librării din Republică epuizau aceste tiraje destul de repede. De exemplu, atât cartea D-lui Tudor Ţopa despre Valentin Zarzăr, aviator şi jurist, unul dintre fondatorii dreptului aviatic sovietic, cât şi cele două cărţi ale lui Eugen Cioclea, apărute în 1988 şi 1991 nu puteau fi găsite în librării decât în primele zile după apariţie.


Ńe se întâmplă, însă, în prezent? Sunt extrem de rare tirajele de peste 1000 de exemplare. Autori ca Arcadie Suceveanu, Spiridon Vangheli, Dmitri Nikolaev, Marieta Russo, Leo Butnaru şi Nicolae Dabija abea că trec aceste tiraje. Enciclopedia "Localităţile Moldovei", apărută în tiraj de 3000 de exemplare zace pe rafturi, în timp, ce enciclopedia sovietică moldovenească putea fi cumpărată doar contra abonament.

Am întreprins chiar un sondaj statistic, cercetând biblioteca personală, care conţine cărţi sovietice, sovietice moldoveneşti, româneşti din epoca comunistă şi ediţii recente din Republica Moldova. Preţul mediu al cărţilor comuniste a alcătuit 1,35 ruble, 1,49$ sau 20,25 lei romaneşti la cursul de schimb pentru anul 1981, în timp ce preţul actual al cărţilor achiziţionate în Republica Moldova depăşeşte de multe ori (6-10) aceste cote.
Tirajele medii per capita erau cele mai bune în RSSM (ediţii în limba română cu grafie chirilică), urma România şi apoi URSS, ediţii în limba rusă publicate, atât în editurie centrale cât şi cele republicane.

Tirajele medii per capita în RSSM erau de 5.4 ori mai mari decât în Republica Moldova actuală.


Comerţul cu cărţi în Republica Moldova actuală este unul defectuos şi reflectă starea catastrofică a economiei acestei ţări.

La toate acestea se mai adaugă şi incapacitatea, sau lipsa de simţ gospodăresc al managerilor de maculatură din Republica Moldova. În vremea sovietică pentru 15-20 de kilograme de maculatură puteau să iai o carte de vre-o 500 - 600 de pagini. Încercaţi să faceţi acest lucru acuma! Actualmente, un kilogram de maculatură ńostă 80 de bani, adică 0.066 $ (6.6 cenţi). Evident, coşurile cu gunoi sunt pline cu maculatură, mai ales în perioada alegerilor. Şi asta se întâmplă într-o ţară, care neavând resurse silvice proprii, sau ele fiind extrem de mici, importă hârtie.

.  |


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei și culturii. Scrie și savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică și concursuri. poezii
poezii
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare și confidențialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!