poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3539 .



Biblia lui Borges
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [borismarianmehr ]

2010-02-24  |     | 



/*Biblia lui Borges (1899-1986)

Intâlnirea cu Borges a fost un șoc, în urmă cu ani, iar relecturarea scrierilor sale o obligație dintre cele mai plăcute și utile. Bogăția citatelor care se pot extrage din opera sa ar umple pagini întregi. Mă voi rezuma la cele mai apropiate de preocupările mele.
Memoriile sunt uneltele poetului. Sunt un discipol al trecutului , prezentul îmi este necunoscut.Rescriem mereu aceleași cărți.
Spune-mi cine ți-a spus să nu citești poezie, trebuie să-l cunosc, este un exemplar demn de studiu. Am spus destul, cred că nu mai este nevoie de mine. Nu pot accepta ideea că Dumnezeu l-a creat pe om, apoi l-a creat pe Isus, pare imposibil. Un scriitor nu scrie ceea ce intenționează la început să scrie. O poezie trebuie citită cu voce tare, altfel ea nu poate fi autentificată. Eu nu vorbesc cu publicul, ci cu fiecare om în parte. Unul dintre cele mai grave păcate ale mele a fost că nu am cunoscut fericirea. Etica este o știință care a dispărut din lume. Nimic nu este mai frumos ca o poezie de Heine. Amintirile copilăriei mele sunt cărțile citite. Viața poate deveni cel mai lung citat. Eu nu caut subiecte, ele mă caută. Când nu simțim ceva, murim în acea clipă. O bucurie totală este imposibil de suportat. Proza și limbajul oral nu au nimic comun. Poezia se ocupă cu lucruri stranii. De nu am avea fiecvare un destin, viața ar fi foarte plictisitoare. Existența țărilor este o greșeală a istoriei. Priviți păsările. Intre Homer și Whitman nu cunosc alți poeți mai mari. Știu ce este timpul, nu-l pot explica. De fapt eu sunt timpul. Săracul posedă realitatea fără intermediere. Eu am remușcări și înainte de a greși. Aceasta , după o lungă experiență. Să construiești pe nicip, ca și cum nisipul ar fi stâncă. Viața mea este o enciclopedie de greșeli. Nu cred în școli, viața este singura școală. Poezia ar trebui să fie anonimă, ea nu poate aparține cuiva. Sunt convins că în rai este multă tristețe.Minciuna poate deveni operă de artă, dar este nevoie de artist. Nu poți pierde decât ceea ce nu ai avut niciodată. Nu contează ceea ce se scrie, ci doar ce se citește. Intelectul se manifestă și prin morală, imbecilitatea prin răul făcut.Viața mea a fost o bibliotecă.
BORIS MARIAN


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!