poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2212 .



Aproapele și departele meu
eseu [ ]
Vederi de sus și de jos

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Zolti ]

2009-09-04  |     | 



Zoltan Terner

Aproapele și departele meu

Vederi de sus și de jos


În Biblie stă scris „Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!” Nu scrie însă cine este aproapele tău. Poate fi oricine din cei pe care îi întîlnești în drumul tău. Din păcate, nu este fiecare. Aproapele tău poate fi cel care trăiește alături de tine, cel care muncește alături de tine. Poate fi oricare dintre cei care se bucură sau plîng lîngă tine, iubesc sau urăsc în preajma ta. Dar nu de toți aceștia și nu de fiecare poți spune cuvintele încărcate cu înțeles mult adânc omenesc: „aproapele meu”.
Aproapele tău poate fi și cel de care te plângi: "Vai, cât de pisălog este!" Ba chiar și cel despre care spui: "Nu-l pot suferi!".
Aproapele poate fi și omul despre care nu zici o vorbă, despre care nu gîndești nimic, pe care nici nu-l bagi în seamă, nici nu-l vezi.Treci pe lângă el fără să-l privești, fără să-l vezi.
Fiecare dintre apropiații tăi, poate fi și aproapele tău și departele tău. Chiar și părinții tăi, nevasta ta , fiii tăi, frații tăi, rudele tale. Nu despre fiecare poți spune: e aproapele meu. Din păcate. Mulți dintre apropiații tăi sunt depărtații sau îndepărtații tăi.
Foarte adesea un prieten este mai aproape de tine decât fratele tău, decât părintele tău. Uneori chiar și un dușman poate să-ți fie mai aproape decât a fost Cain de Abel. Aproapele tău se poate întruchipa în trecători de pe stradă, în copii, adulți, bătrîni. În casierițele de la supermarket, în șoferii de taxi, în instalatorul care-ți vine în casă. Aproapele tău poate lua chipul unor cerșetori, infirmi, leproși,
Aproapele meu se poate găsi aici,lângă umărul meu sau la patru mii de kilometri de-aici. Aproapele meu este cel care e aproape de mine sufletește, omenește. Îngerește sau dumnezeiește.
Acesta de lângă mine este departele meu. Aici, câinele meu mi-e cel mai aproape. Față de el, animalul este poate acest om din autobus. Este poate chiar fiara. Față de mulți oameni, câinele meu este aproapele meu. Poate chiar și față de mine însumi, câinele meu îmi este mai aproape.Față de mine, uneori, poate câinele meu este îngerul iar eu diavolul. Îmi dau seama ce lucru teribil am spus. Așa este.
Acest om de aici care șade în metro lângă mine este departele tău misterios. Poate fi prezumptivul tău ucigaș. Împovăratul de ură față de tine. Cum să-l recunoști pe aproapele adevărat de cel fals ? Greu de spus.
Necunocutul e de cele mai multe ori departele meu. Între mine și el poate fi o distanță enormă. Ne aflăm poate în galaxii spiritual-sufletești diferite. În paradisuri diferite sau în infernuri diferite. Poate eu în iad iar el purgatoriu. Sau amândoi pe pământ, acest rai infernal al nostru, al tuturora, fie noi apropiați sau depărtați unul de altul.
Nu-l suport pe cel necunoscut pentru că mi-e frică de ascunzișurile pe care le ghicesc în el. Mi-e frică de întunecimile sau luminile prea puternice din el, de tainițele sale, de demonii din el care ar putea stârni demonii din mine.
Aproapele nostru este sinele nostru amplificat, multiplicat. E dublul, e asemenea mie dar și exterior și interior mie. Egal cu mine, asemenea și diferit de mine .
Iubește-ți departele, fă din el aproapele tău, cred că acesta ar putea fi un ideal etic al umanității.
Dar în aproapele se ascunde , poate, Diavolul. Iar în departele meu se află poate salvarea mea. Cum să-mi dau seama de toate astea ?
Aproapele adevărat este cel care nu se ascunde de tine, cel care nu te trădează, cel care nu te minte, cel care gândește numai bine despre tine, cel care vede la rândul lui, în tine, aproapele său. E cel care te iubește. Și pe care îl iubești.
Acest aproape ascunde departele unor obiceiuri străine de mine, este adeptul altor estetici, slujește o altă morală, urăște ceea ce eu iubesc sau invers.
Ce încâlceală de cuvinte și de sensuri și de simțăminte în jurul unui singur cuvânt: aproapele !
Fă-mă, Doamne, pe mine însumi, aproapele meu ! Să-mi fiu seamăn și aproape. Apropie-mi și departele ! Descoperă-mi aproapele printre necunoscuți. Fă-mă să-l cunosc.
Apropie-te de mine, semen al meu, până la a fi aproapele meu! Nu-ți fie teamă de mine. Nu-ți voi face nici un rău. Nu știu și nici nu pot să urăsc. Și nici nu vreau să fiu urâțit de ură.
Apropie-mi, Doamne, departele. Îndepărtează-mi aproapele neadevărat sau periculos. Învață-mă să-i pot deosebi.
Iar pe tine, aproapele meu, te rog să-mi fii și mai aproape. Să-mi fii prieten apropiat și frate de-aproape.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!