poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7284 .



Retrospectivă Johnny Weissmüller
articol [ Arte ]
Expoziție la Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2004-10-07  |     | 



Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm/Germania conține exponate care amintesc de viața minorității germane din zona Dunării mijlocii și de jos, adică din Ungaria, fosta Iugoslavia și România.

Freidorf este un cartier din Timișoara, odinioară sat șvăbesc din Austro-Ungaria și mai târziu (1919) din România. Astăzi cartierul Freidorf își schimbă de zi ce trece tot mai mult înfățișarea, primind un caracter predominant urban. Șvabii bănățeni au emigrat, luând cu ei doar amintirile.

Una din aceste amintiri, rostită în dialect șvăbesc de o fostă locuitoare a satului Freidorf, sună în traducere liberă cam așa: „Și noi am alergat, când a jucat Weissmüller. Doar e un copil din satul nostru. E bine că niciodată nu i s-a întâmplat ceva. Ce repede ar fi putut să cadă și să-și rupă gâtul când era agățat de aceste plante din junglă ca de o frânghie. Trebuia să mă gândesc întotdeauna la părinții lui. Cu siguranță și-au făcut multe griji.“

Acest Weismüller nu a jucat nici fotbal, nici handbal, ci l-a jucat pur și simplu pe nemuritorul Tarzan. Filme ca „Tarzan stăpânul junglei“ sau „Tarzan învingătorul deșertului“ sunt opere de referință a cinematecii de aventură și de publicitate pentru o relație armonioasă om - natură.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Johnny Weismüller Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni (Donauschwäbisches Zentralmuseum) prezintă expoziția „Johnny Weissmüller“. Împărțit în șase compartimente tematice, textele, afișele, filmele și exponatele bibliofile și personale povestesc despre emigrarea în masă a oamenilor din sudestul Europei, despre evoluția copilului din împrejurări sărace până la un sportiv de excepție, despre idolul cinematografiei, despre figura mediatizată a secolului 20 și despre o viață particulară cu multe înălțimi și adâncuri, pe scurt: istoria devenirii și pieirii unui personaj de excepție a secolului trecut.

La 2 iunie 1904 s-a născut în satul bănățean Freidorf un băiat care a fost înscris în registrul de botez cu numele János. În anul 1905 familia Weissmüller a emigrat în Statele Unite. Nouăsprezece ani mai târziu (János) Johnny Weissmüller câștigă prima sa medalie olimpică la înot.

Pentru lotul olimpic american înotătorul cu origini bănățene - pe care însă le-a negat toată viața, ceea ce se poate vedea și auzi într-un interviu televizat din anii 70 - a cucerit cinci medalii de aur. A stabilit 28 de recorduri mondiale și a câștigat 52 de campionate naționale în Statele Unite ale Americii.

După terminarea carierei sportive a fost descoperit de un producător de filme din Hollywood, devenind cel mai renumit interpret a omului junglei Tarzan, cel cu țipătul inegalabil al sălbăticiei naturale. Între 1932 și 1948 Johnny Weissmüller a interpretat acest rol în 12 filme.

Filmele lui puteau fi vizionate în lumea întreagă. Pe când se pare că memoria despre marele atlet și actor Johnny Weissmüller (a murit în 1984) a pălit în America, șvabii dunăreni emigrați în Germania (șvabii bănățeni aparțin acestei minorități germane) și-au adus aminte de originea freidorfeană a lui János, dedicându-i o expoziție remarcabilă din toate punctele de vedere.

Expoziția „Johnny Weissmüller“ poate fi vizitată până la 24 octombrie 2004 la Donauschwäbisches Zentralmuseum, Schillerstraße 1, D-89077 Ulm. (www.dzm-museum.de

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!