poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4146 .



Despre Johnny Răducanu
articol [ Arte ]
Morala în muzică?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [CosS ]

2004-01-28  |     | 



Nichita Stănescu și Nina Cassian i-au dedicat poezii și i-au botezat cântecele, a fost prieten și chiar a cântat cu Andrei Pleșu, a fost tovarăș de nebunii cu Nicolae Breban, coleg de cameră cu Amza Pellea, amic cu Nicolae Labiș, s-a plimbat cu Louis Armstrong, i-a cântat lui Duke Ellington și enumerarea poate continua. Horea Roman Patapievici scrie că a învățat în câteva ore, ascultându-l, mai multă muzică decât în mii de ore de audiție solitară. S-a spus despre el că este „monumentul jazz-ului românesc” și s-au folosit multe alte superlative pentru a-l caracteriza. Peste toate a trecut cu un zâmbet „duios”, prezentându-se întotdeauna simplu: Johnny Răducanu.
L-am ascultat la Timișoara într-un concert susținut alături de tânăra vocalistă Teodora Enache. Și-a lansat totodată o carte și un compact disc, ambele intitulându-se „Singurătatea…meseria mea”.
A-l asculta pe Johnny Răducanu cântând și povestind e un privilegiu. La cei 70 de ani ai săi, jazzman-ul autohton e deja o pagină de istorie. Poate nu mulți știu că numele său din buletin e Crețu Răducan. S-a născut într-o familie de țigani muzicanți (și se mândrește cu originea sa) într-un oraș balcanico-oriental, Brăila, cu care de asemenea se mândrește. A trecut prin experiența războiului și cea a dictaturii comuniste, supraviețuindu-le cu demnitate și umor, trăsături definitorii ale caracterului său. A reușit să se smulgă din lumea pestriță de mahala a copilăriei sale, reprezentată de hamali, cuțitari, șuți de buzunare ș.a.m.d., salvându-se efectiv prin muzică. Și de atunci nu a mai părăsit-o, cântând la pian, contrabas, violoncel, acordeon, fiind profesor și conducător de grup, orchestrator și compozitor.
Johnny Răducanu nu-și arată vârsta. Pentru că muzica și oamenii cu care a trăit nu i-au lăsat timp să îmbătrânească. De aceea „Singurătatea…meseria mea” e un titlu mai mult poetic. Johnny Raducanu nu a fost mai niciodată singur. A avut alături prieteni extraordinari, a avut un public de elită și, mai important decât toate, a avut de partea sa Muzica. Grație harului său, din această muzică i-a „împărtășit” pe toți cei care l-au ascultat, învățându-i să o înțeleagă și să o iubească. Am avut certitudinea acestui har când, după doar trei ore de audiție Johnny Răducanu și Teodora Enache, dintr-un ascultător ocazional de jazz, am devenit un iubitor al acestui gen.

P.S. Acest articol a fost scris cu peste un an în urmă. Trebuie să spun că atunci m-am înșelat într-o oarecare măsură. Am citit în presă în urmă cu câteva zile că Johnny Răducanu își vinde lucrurile din casă pentru a supraviețui. Unde îi sunt acum prietenii? Probabil că e prea delicat ca să apeleze la ei. Cert este că „monumentul jazz-ului românesc” nu beneficiază astăzi de vreo pensie din partea breslei muzicienilor din care face parte, deși statul i-a perceput de-a lungul timpului impozit pentru concertele și discurile sale. Morala? Găsiți vreo morală?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!