poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3226 .



„Din bani, voi cumpăra primul meu parfum de firmă”
articol [ Interviuri ]
interviu cu poeta Angela Marinescu, câștigătoarea Marelui Premiu „Mihai Eminescu”

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adjudeanu ]

2007-04-05  |     | 



Anul IV, Nr. 862, Joi, 29 ianuarie 2004

„Din bani, voi cumpăra primul meu parfum de firmă”
interviu cu poeta Angela Marinescu, câștigătoarea Marelui Premiu „Mihai Eminescu”

Angela Marinescu este noua câștigătoare a Marelui Premiu „Mihai Eminescu”, în valoare de 40 de milioane de lei, decernat săptămâna trecută la Botoșani. Cu acest prilej, poeta a fost onorată și cu titlul de cetățean de onoare al orașului gazdă. De-a lungul carierei de scriitor a publicat peste 15 cărți, majoritatea cu poezie, din care amintim volumele „Sânge albastru” (1969), „Structura nopții” (1979) și „Cocoșul s-a ascuns în tăietură” (1996). Cu lucrarea „Fugi postmoderne”, autoarea a fost distinsă în anul 2000 cu „Premiul Uniunii Scriitorilor”.

- Ce sentimente vă încearcă acum, că sunteți deținătoarea premiului „Eminescu”?
- Tot ceea ce simt sunt sentimente contradictorii: împlinire, inutilitate și, în același timp, o foarte puțină dorință de a mai dovedi ceva în planul scrisului. Trăiesc o senzație de liniște și foarte puțină bucurie. Mă simt bătrână și foarte obosită.

- Care a fost atmosfera de la Botoșani?
- A fost emoționantă. În ceea ce mă privește, pot să vă spun că am fost cucerită de un val imens de emoții. Fiind în camera de hotel, mi-am scris un discurs. Mă gândeam că, dacă vorbesc liber, mă voi bâlbâi. Cu toate astea, am reușit să învăț textul pe dinafară și, de emoție, tot nu am putut să evit unele bâlbe. Cea mai plăcută surpriză pentru mine a fost momentul în care președintele juriului, Mircea Martin, a vorbit despre mine și despre ce-am reușit să fac până acum.

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest premiu? Are vreo semnificație anume?
- Este posibilitatea de a mă detașa de lucruri care nu aparțin de mersul înainte al poeziei, ci de echilibrul ființei mele. Nu știu ce ar urma. Bineînțeles, mi-aș dori „Premiul Nobel”! Cred că fiecare poet, care a mers cu poezia sa până la capăt, în experiența lui cu limbajul, ar vrea să primească un premiu Nobel. Acest moment poate fi considerat o întâlnire cu Dumnezeu sau cu Dumnezeul banilor.

- Ce proiecte aveți pentru 2004?
- Nu am nici un proiect și nici nu îmi voi face. Anul trecut mi-au apărut trei cărți: o antologie de poezie, un „Jurnal scris în a doua parte a zilei” și un volum de poeme inedite, „Îmi mănânc versurile”. Deocamdată, cred că ajunge. Sunt plictisită de această alergătură, pentru a dovedi că este ceva de capul meu.

- Ce veți face cu premiul de 40 de milioane, care v-a fost oferit?
- Am un băiat, care este căsătorit și, o parte din bani o voi da lor. Voi fi recunoscătoare, oferind o mică atenție tuturor acelora care m-au ajutat să-mi public cele trei cărți, despre care vorbeam că au apărut anul trecut. Mă voi aproviziona cu mâncare pentru vreo două săptămâni, voi lua câteva cărți și, pentru prima dată în viața mea, îmi voi cumpăra un parfum de calitate, mai scump, de firmă.

interviu realizat de Gabriel Dragnea

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!