poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5189 .



Miracol la poezie.ro
articol [ Internet ]
Despre nonviolenta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sorin ]

2002-08-03  |     | 



Miracol la Poezie.ro
Despre nonviolenta

Viata nu este un covor rosu asternul in fata destinului nostru. Cu toti a trebuit sa infruntam adversitati si am reusit sa mergem mai departe. Am avut ocazia sa asist sau sa particip la ceva conflicte. Niciodata nu am asistat la o confruntare atat de dezechilibrata ca cea dintre Enjoy si Pan " ajutat " si de Kopilotu sau Nexus. Cauza conflictului este pentru mine confuza, in ardoarea lor combatanti au ignorat-o, disputa in sine devenind mult mai importanta, generand alte dispute sau poate doar redeschiderea unora mai vechi. Superioritatea numerica a constituit un handicap de netrecut pentru adversarii lui Enjoy. Kopilotu si Pan au reusit performanta de a-si anula reciproc o parte din actiuni. Kopilotu anuleaza steluta acordata de Pan poeziei lui Enjoy care a gazduit intamplator comentariile inainte de a fi stearsa, iar Pan, la randul sau, introducand textul lui Enjoy in propriu comentariu transcede cenzura lui Kopilotu (si sfideaza penalizara data pentru acelas gen de fapta lui Wind). Nexus, si nu doar el, reuseste sa descopere in cele 4 (patru) randuri a lui Enjoy portretul lui Pan. Ce sa mai zic, revin la intelepciunea populara. "Fereste-ma Doamne de prieteni"... Sunt convins ca sunt destui oameni care sa-l cunoasca destul de bine pe Pan pentru a-i spune: Prieten drag, in aceste randuri nu este vorba de tine, nu te recunosc in ele, si tu nu poti sti ce gandeste Enjoy, nu e corect sa-i faci un proces de intentie. Este de neinteles cum doar cateva randuri, a produs atata confuzie in randurile adversarilor. Sunt convins ca intre combatanti nu exista diferente in privinta inteligentei, instruirii sau a experientei de viata care sa explice logic deruta lui Pan si a suporterilor. Parca au fost loviti cu arma stuporii sau invaluiti in iluzie. Dar acestea sunt arme divine. Daca asa s-a intamplat, nu Enjoy este cea care a actionat. Pentru Pan si ceilalti nu este o rusine ca au luptat impotriva lui Dumnezeu. Este un miracol din care fiecare trebuie sa-si traga invatamintele.

Trebuie sa recunosc esecul partial al eforturilor mele pentru a convinge comunitatea www.poezie.ro de a renunta la violenta. De buna seama ca argumentele aduse de mine nu au fost suficient de bune. Consider totusi ca este o cauza in care merita sa perseverez. Am sa va prezint in continuare cateva din gandurile lui Mahatma Gandhi. Fragmentele provin dintr-o selectie a lui Harendranath Chattopadhyaya. Aceste ganduri provin din perioada 1917-1944 si declar ca nu vizez vre-o persoana sau un grup anume.

'Ochi pentru ochi' va sfarsi in a face pe toata lumea oarba.
Educatia literara nu are nici o valoare daca nu este capabila sa construiasca un caracter sanatos.
Ura ucide mereu, dragostea niciodata - iata marea diferenta dintre cele doua. Ceea ce este obtinut prin dragoste se pastreaza vesnic. Ce este obtinut prin ura se dovedeste in realitate a fi o povara, pentru ca sporeste ura.
Adevarata prietenie este pusa la incercare numai atunci cand una din parti nesocoteste obligatia prieteniei.
Singura opinia publica poate mentine o societate pura si sanatoasa.
A ierta nu inseamna a uita. Meritul consta in a iubi in ciuda sentimentului viu ca cel care trebuie iubit nu este un prieten. Nu este nici un merit in a iubi un dusman pe care, prin uitare, il crezi prieten.
O eroare nu devine adevar printr-o si mai larga propagare si nici un adevar nu devine eroare pentru ca nimeni nu-l vede.
De indata ce ne pierdem fundamentul moral incetam sa mai fim religiosi. Nu exista un astfel de lucru numit religie care sa incalce moralitatea.
As dori sa vad mai curand rasa umana exterminata decat sa devenim mai rau decat animalele, facand din cea mai nobila dintre creatiile lui Dumnezeu, femeia, obiectul desfranarii noastre.
Exista o judecata mai inalta decat a curtilor de justitie si aceea este judecata constiintei.
Adevarul dainuie chiar daca nu are sprijin public. El este autosustinut.
Omul nu si-a atins niciodata destinatia perseverand in devierea de la calea cea dreapta.
Intoleranta tradeaza lipsa de credinta in propria cauza.
Oricat de mult as simpatiza si as aprecia niste motive temeinice, sunt un oponent neclintit al metodelor violente chiar daca ele ar servi cea mai nobila dintre cauze.
Cu adevarat, credinta cuiva in planurile si metodele sale este testata in mod real numai atunci cand orizontul dimprejur este cel mai intunecat.
Adevarul este Dumnezeul meu. Nonviolenta este mijlocul de a-L realiza.
Este in orice caz mai bine sa stai drept si cu capul spart si bandajat decat sa te taresti pe burta pentru a-ti scapa capul.
Autoritatea morala nu poate fi mentinuta prin nici o incercare de a o pastra. Ea vine fara a o cauta si se mentine fara efort.
Dragostea indura mereu, nu ia niciodata in nume de rau, nu se razbuna niciodata.
Cel care ia Adevarul in ras, reteaza Ahimsa (Nonviolenta) de la radacina.
Un 'nu' spus din cea mai adanca convingere este mai bun si mai maret decat un 'da' spus pentru a face placere, sau mai rau, pentru a evita niste necazuri.
Pentru a fi reala, prietenia trebuie sa sustina greutatea diferentelor oneste, oricat de acute ar fi acestea.
Puritatea vietii personale este o conditie indispensabila pentru formarea unei educatii sanatoase.
Intotdeauna a fost un mister cum se pot simti oamenii onorati de umilirea semenilor lor.
Moralitatea sta la baza tuturor lucrurilor iar adevarul este substanta intregii moralitati.
Nonviolenta nu este o calitate care se dezvolta sau creste la comanda. Este o crestere interioara ce depinde de sustinerea unui intens efort individual
Nonviolenta si lasitatea sunt doi termeni contradictorii.
Barbatia nu consta in bluf, bravura sau trufie. Ea consta in a indrazni sa implinesti ce e drept si sa infrunti consecintelefie ca e vorba de probleme sociale, politice sau de alta natura.
Putem avea propriile noastre opinii, dar de ce sa insemne ele o bariera pentru intalnirea inimilor?
Am vazut ca natiunile, asemenea indivizilor au putut fi facute numai prin agonia pe Cruce, si in nici alt fel. Bucuria nu provine din a produce durere altora, ci din durerea suportata voluntar de cineva.
Dupa mine, arta, pentru a fi intr-adevar mare, trebuie sa fie asemeni frumusetii naturii, sa fie universala in atractia sa. Trebuie sa fie simpla in prezentare si directa in expresia sa asemeni limbajului naturii.
Cand infranarea si curtoazia se adauga fortei, aceasta devine irezistibila.
Eu privesc numai la calitatile oamenilor. Nefiind fara pata eu insumi, nu-mi permit sa examinez defectele celorlalti.
Adevarata podoaba a femeii este caracterul sau, puritatea sa.
Nonviolenta este cea mai mare forta la dispozitia umanitatii.
Ar trebui sa infruntam insultele cu rabdare. Natura umana este astfel facuta incat daca nu bagam de seama absolut de loc mania sau insultele, persoana care ni le adreseaza va obosi si se va opri.
Stiu, a alunga complet mania din pieptul cuiva este o sarcina dificila. Nu poate fi obtinuta printr-un efort personal. Se poate infaptui numai prin gratia lui Dumnezeu.
Orice compromis intr-o chestiune fundamentala este o capitulare.
Un oponent are dreptul la aceiasi consideratie pentru principiile sale ca aceea care o asteptam pentru ale noastre. Nonviolenta cere sa cautam orice posibilitate sa ne castigam oponentii.
Nonviolenta este o credinta dubla: credinta in Dumnezeu si de asemenea credinta in om.
Munca mea va fi sfarsita cand voi reusi sa aduc familiei omenesti convingerea ca fiecare barbat sau femeie, oricat de slab de constitutie, este pazitorul propriului sau respect de sine si libertate si ca aceasta aparare rezista chiar daca intreaga umanitate ar fi impotriva acelui individ.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!