poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7956 .



Ne-a părăsit o mare artistă: Dorina Crișan Rusu
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2006-11-13  |     | 



Dorina Crișan Rusu s-a născut la Iași, în 1953, a terminat studiile principale de pian în 1977 și a fost o creatoare de muzică (live) de scenă, care a marcat viața recentă a teatrului românesc. A legat-o o tenace colaborare și o lungă prietenie cu Maia Morgenstern. A lucrat cu mulți regizori de prestigiu, începând cu Victor Ioan Frunză și continuând cu Cătălina Buzoianu sau Andrei Șerban. A cântat în spectacolele teatrelor naționale, dar și la Green Hours.
Studiile temeinice de pian i-au permis să abordeze la un moment dat muzica pentru teatru. La Piatra Neamț, unde era profesoară de muzică, l-a cunoscut pe Victor Ioan Frunză, regizorul care a cerut o compoziție pentru Faust de Marlowe, folosind repere din Bohemian Rapsody. Un timp a lucrat la Brăila, la Teatrul de Păpuși și la Iași, la Teatrul de Copii, unde a compus muzica pentru multe spectacole.
După 1990, Victor Ioan Frunză o cheamă la Teatrul din Tg. Mureș, unde director era actorul Vlad Rădescu, pentru a compune muzica spectacolelor ”Trupei pe butoaie”. Colaborările au continuat cu ”Satyricon”, pentru care compozitoarea a primit Premiul Special penru muzica de scenă – în premieră, pentru că un astfel de premiu nu mai fusese acordat până atunci.
La Teatrul Național din București a lucrat sub regia lui Andrei Șerban, a reluat colaborarea cu V. I. Frunză în spectacolul ”Ghetto” și aici începe o îndelungată și complexă relație cu marea actriță Maia Morgenstern. Pentru rolul acesteia, Haia, a compus ”Hai să dansăm”, cântec inclus și în ”Chantant au lait” (one woman show, pe versurile lui Mircea Dinescu). Cele două artiste vor fi partenere și în ”Astă seară, Lola Blau” și ”Chirița…”. Prin aceste colaborări, Dorina Crișan Rusu a avut meritul de a propune muzica live și de a instaura prezența muzicianului pe scenă, alături de actori. Dintre realizările sale rămân memorabile: spectacolul ”Woyzeck” regizat de Radu Apostol la Brăila; ”Arăt bine azi” – regia Ana Mărgineanu, la Teatrul Luni de la Green Hours; ”Alcool…, amar…, amor”, alături de Mihaela Rădescu, în regia Cătălinei Buzoianu la Teatrul Mic. La aceste spectacole, în care muziciana a interpretat live propriile compoziții, se adaugă spectacolele pentru care a scris muzica, precum ”Neguțătorul din Veneția”, ”Așteptând la Arlechin” etc. Printre spectacolele de neuitat cu care Dorina Crișan Rusu va rămâne în memoria iubitorilor de teatru se numără și „Rubayatele lui Omar Khayyam”, în care muzica ei s-a îmbinat perfect cu evoluția scenică a actorilor Maia Morgenstern și Aaron Istodor.
Răpusă de o boală necruțătoare, Dorina Crișan Rusu a părăsit mult prea devreme această lume, în prima zi a lui noiembrie 2006.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!