poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4100 .



Cind Gigi Becali isi cumpara o istorie a patriei
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rradu ]

2006-09-11  |     | 



Cind Gigi Becali isi cumpara o istorie a patriei



Liderul PNG a promis 400.000 de euro pe an si citeva camere din palatul sau pentru un grup de istorici ai dreptei, care au misiunea de a rescrie istoria.

Un proiect impresionant prin dimensiunea sa financiara e pe cale sa-si arate conturul la mijlocul acestei toamne. Cinci istorici au fondat, acum o luna, asa-numitul ,,Centru de Istorie a Romanilor «Constantin C. Giurascu»’’, un fel de institut privat de istorie a romanilor, dupa aprecierea initiatorului acestei intreprinderi, Alex Mihai Stoenescu. El i-a cooptat drept membri fondatori ai Centrului pe istoricii Dinu C. Giurascu, Gheorghe Buzatu, Mihai Retega si pe Ioan Chiper, urmind ca acestora sa li se alature un corp de cercetatori.

Nu existam la ,,François Mitterrand’’

Peste citeva saptamini, grupul isi va porni lucrarea instalat in sediul Partidului Noua Generatie din Bucuresti: ,,La mine la palat vor sta zece istorici care vor scrie istoria adevarata a Romaniei, cuvint cu cuvint, cum a fost ea, cu adevaruri, nu cu minciuni cu care ne-a invatat comunistii pe noi, nu e istoria care ne-a spus-o noua rusii. Voi da tot palierul si voi da patru-cinci sute de mii de euro pe an’’, a anuntat luni seara, la emisiunea ,,Nasul’’ de pe B1 TV, Gigi Becali, sponsorul principal al initiativei.

Proiectul s-a nascut dintr-o frustrare previzibila, lipsa de volume, ba chiar si de referinte despre istoriografia romaneasca in scrierile din Occident. Inconfortul launtric resimtit de istoricul Alex Mihai Stoenescu pe cind studia la Biblioteca Nationala ,,François Mitterrand’’ din Paris l-a condus la idee, iar de la idee pina la portile sponsorilor au fost ceva pasi: ,,Nu gaseam deloc scrieri despre romani, dar am dat peste carti de istorie intregi ce vorbeau despre vecinii nostri. Am vorbit cu 12 sponsori, dintre care Gigi Becali a raspuns cel mai prompt si mai consistent, promitindu-ne un etaj intreg din sediul partidului de pe Aleea Alexandru din Capitala‘’, a explicat Stoenescu (foto stinga).

Barbari, nu migratori

Istoricii din Aleea Alexandru vor sa nu repete ,,greselile din volumele scoase sub presiune sovietica, precum triumfalismul, periodizarea falsa, numirile improprii de tipul «Migratia popoarelor» in loc de «Barbarii» ori, pur si simplu, sa introduca teme neatinse, «Rolul masoneriei in formarea statului modern roman», «Problema evreiasca», «Miscarea Legionara», sau nefericit expuse, considera ei, precum «Etnogeneza poporului roman»’’.

Neagu Djuvara: ,,Sortit esecului’’

Istoricul Neagu Djuvara, bun cunoscator al lumii culturale franceze, ne-a declarat ca proiectul grupului condus de Stoenescu este «prematur si sortit esecului» din doua motive. ,,Vina pentru absenta din bibliotecile Europei a lucrarilor istorice romanesti sau despre Romania ni se datoreaza in proportie majoritara. Istoriografia noastra a fost scrisa intraductibil si neintegrat in raport cu vecinii ori cu puterile indepartate. Si e prematur, zic, pentru ca nu avem ce sa traducem, nu exista o mare opera istorica romaneasca dupa care occidentalii sa jinduiasca. Apoi, daca vor sa rescrie istoria niste istorici ultranationalisti, legati de vechiul regim, care il glorifica pe Antonescu si-l coboara pe regele Mihai, sa avem pardon, rezultatul e previzibil si nu tocmai folositor istoriei ca stiinta’’.

Sfetnic intimplator
Retras la casa sa de la Valenii de Munte, Alex Mihai Stoenescu, despre care se insinueaza ca i-ar fi consilier lui Becali asemenea lui Dan Pavel, a admis ca Gigi Becali il suna uneori pentru ,,un sfat, doua, o vorba, acolo’’, dar a tinut sa precizeze ca ,,nu avem o relatie contractuala si vorbim indeosebi despre istoria veche, nu despre cea recenta’’.


remus radu

06- 09 - 2006

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!